2015-10-12 17:02:29
Φωτογραφία για ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΜΑΣ
Βερολίνο: Αναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ 

στο ελληνικό πρόγραμμα

Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μπορεί να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματός της, η οποία αναμένεται έως το τέλος Νοεμβρίου, επανέλαβε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα του Περού

Ο επίτροπος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει διάθεση» μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης για κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά είπε ότι μπορεί «να εξετάσουν έναν ανασχεδιασμό (reprofiling) του χρέους». Ο ανασχεδιασμός του χρέους μπορεί να αναφέρεται στην επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής ή τη μείωση των επιτοκίων, σημειώνει η εφημερίδα.

Ο Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι: «Κάτω από τις συνθήκες αυτές, είμαι πεπεισμένος ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί και πρέπει να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα».


Ο επίτροπος εκφράσθηκε με αισιόδοξο τόνο για την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι «το κλίμα έχει αλλάξει», και εξήγησε ότι: «Η απόδειξη αυτού είναι ότι πολύ λίγοι μίλησαν για την Ελλάδα εδώ, κάτι που συνιστά μία τεράστια διαφορά με προηγούμενες συνόδους». «Θεωρώ ότι η κορύφωση της ελληνικής κρίσης είναι πίσω μας» σημείωσε.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο Μοσκοβισί είπε ότι είναι σε θέση να αναπτύσσεται με εύρωστο ρυθμό, παρά την αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές, τονίζοντας ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο για σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για φέτος και το επόμενο έτος. Οι προβλέψεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου. «Είχα την ευκαιρία να πω ότι η ανάκαμψη στην Ευρώπη μού φαίνεται εύρωστη και στερεή και ότι δεν έχω λόγο να αλλάξω σημαντικά την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη το 2015 και το 2016. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε με τις μεταρρυθμίσεις, για να αυξήσουμε τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής μας και να κάνουμε την ανάκαμψη να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, να είναι βιώσιμη, ταχύτερη και ισχυρότερη».

Τον Μάιο, η Κομισιόν προέβλεπε για την Ευρωπαϊκή Ένωση ρυθμό ανάπτυξης 1,8% για φέτος και 2,1% για το 2016. Οι «βασικοί προωθητικοί παράγοντες» της ανάπτυξης στην Ευρώπη, είπε ο επίτροπος, είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις. Όσον αφορά τις τελευταίες, εξήρε την ευρωπαϊκή προσπάθεια, γνωστή ως «σχέδιο Γιούνκερ», για την υλοποίηση επενδύσεων ύψoυς 315 δισ. ευρώ στην Ευρώπη σε μία τριετία.

Η Ευρώπη έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από την κορύφωση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε αναταράξεις πριν από τρία χρόνια, αλλά έχει να κάνει ακόμα δρόμο για να γίνει ανθεκτική στα σοκ, είπε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. «Λίγη παραπάνω αυτοπεποίθηση είναι αυτό που χρειάζεται. Έχει ασκηθεί πολλή κριτική για το πώς λειτουργεί το ευρώ, πώς λειτουργεί η νομισματική ένωση και με το πέρασμα του χρόνου, από τότε που ξεκινήσαμε τη νομισματική ένωση, την οικοδομήσαμε, την ενδυναμώσαμε και άρα νομίζω ότι τώρα εισερχόμαστε σε μια νέα φάση» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι η τωρινή φάση της Ευρωζώνης έχει να κάνει με τη σταθερότητα και τη διεύρυνση των οικονομικών και πολιτικών προοπτικών. «Η Ευρώπη βγαίνει από μια κρίση. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης εκτός από μία, ενισχύεται και διευρύνεται. Νομίζω ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τωρινή φάση, για να γίνουμε περισσότερο ανθεκτικοί στα σοκ» είπε από τη Λίμα του Περού, όπου έγινε η ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να διευρύνουμε και να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση, να οικοδομήσουμε μια ένωση κεφαλαιαγορών, για να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο που η χρηματοδότηση έρχεται στην οικονομία μας, και χρειάζεται επίσης να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Άρα για την Ευρώπη το θέμα είναι να πετύχουμε περισσότερη ανάπτυξη, να αυξήσουμε τη δυνητική ανάπτυξη και να διασφαλίσουμε ότι γινόμαστε περισσότερο ανθεκτικοί στα σοκ» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, οι σημερινοί ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη «αψηφούν τους απαισιόδοξους», ενώ αρκετές χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής καταγράφουν υψηλά επίπεδα ανάπτυξης. Προκειμένου, ωστόσο, να καταστούν αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης βιώσιμοι, η Ευρώπη χρειάζεται να αντιμετωπίσει τα «εμπόδια» στην οικονομία της, είπε. «Πρέπει να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να ανοίξουμε τις αγορές, να διασφαλίσουμε ότι είναι ευκολότερο για τον κόσμο να ξεκινά επιχειρήσεις και ευκολότερο να λαμβάνει χρηματοδότηση. Εάν αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα μικρά, διαρθρωτικά θέματα στην οικονομία μας, τότε είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να αυξήσουμε τη δυνητική ανάπτυξη κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Βερολίνο: Αναγκαία η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Δεν είναι πρόθεση του επικεφαλής του Eurogroup να χάσει το ΔΝΤ, αντιθέτως, επιθυμεί να το κρατήσει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Εξήγησε δε ότι η γερμανική αντιπροσωπεία είχε σχετική συζήτηση με τον Γερούν Ντέισελμπλουμ στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ στη Λίμα και εξουσιοδοτήθηκε να μιλήσει εξ ονόματός του. «Αυτό ισχύει ρητά και με μεγάλη έμφαση και για τη γερμανική κυβέρνηση. Το ΔΝΤ πρέπει και θα εξακολουθήσει να συμμετέχει και δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό», τόνισε ο Γιέγκερ.

Ερωτηθείς εάν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, απάντησε: «Δεν μπορώ να θυμηθώ καν ότι ο κ. Τσακαλώτος ήταν εκεί. Από αυτό μπορείτε να συμπεράνετε ότι δεν τον είδαμε. Ο υπουργός, όπως κάνει πάντα στις συναντήσεις του ΔΝΤ, συναντήθηκε και διμερώς με την κυρία Λαγκάρντ».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ