2015-10-13 10:38:05
Φωτογραφία για Γνωρίστε τον νομπελίστα Οικονομίας, Angus Deaton
Ο νικητής του Νόμπελ Οικονομίας 2015 Αngus Deaton του Princeton University γεννήθηκε στη Σκωτία, ενώ έχει διπλή ιθαγένεια, βρετανική και αμερικανική. Η επαγγελματική του καριέρα έχει επικεντρωθεί κυρίως στην υγεία στις ανεπτυγμένες και στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως και στη μέτρηση της φτώχειας.

Ιδού μερικά στοιχεία που αξίζει να μάθετε γι αυτόν και τη δουλειά του:

Eίναι Guru της υγείας.

Ο Deaton είναι εξπέρ όσον αφορά την Ινδία. Ο ίδιος αναφέρει πως οι προσπάθειες αντιμετώπισης του υποσιτισμού θα πρέπει να προσέχουν τη διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης θερμίδων, και της πραγματικής θρέψης. "Το επίκεντρο της προσοχής μας θα πρέπει να είναι η βελτίωση της υγείας, και όχι η αύξηση των θερμίδων", ανέφερε σε συνέντευξή του στο Bloomberg το 2012 για ένα ρεπορτάζ που αφορούσε τον υποσιτισμό στην Ινδία.

Η δουλειά του βοηθά ώστε τα Οικονομικά να βοηθούν πραγματικά τον κόσμο


Ο ίδιος προσηλώνεται στις έρευνες για τα νοικοκυριά, αναφέροντας πως μπορούν να δώσουν πολλά στοιχεία σε ό,τι αφορά την σχέση μεταξύ του εισοδήματος και της κατανάλωσης θερμίδων, όπως και στην διαφορά των φύλων μέσα στις οικογένειες. Αυτό έχει επιδώσει στα οικονομικά την ικανότητα να επιδρούν ως πραγματικά εφαρμόσιμη επιστήμη αντί για θεωρητική.

Προσφέρει περισσότερα "Εργαλεία"

Η ερώτηση για το πως οι καταναλωτές ξοδεύουν τα χρήματά τους είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στα οικονομικά, και έχει τεράστιες επιπτώσεις για την αξιολόγηση των επιπτώσεων οικονομικής πολιτικής όπως η αλλαγή της φορολογίας σε διαφορετικές ομάδες. Οι πρώιμη εργασία του Deaton ασχολήθηκε ενδελεχώς με αυτό το θέμα, ενώ ο ίδιος συνέθεσε το "Almost Ideal Demand System" ("Σχεδόν Ιδανικό Σύστημα Ζήτησης") τη δεκαετία του '80, για να υπολογίσει την εξάρτηση της ζήτησης ενός προϊόντος στις τιμές όλων των αγαθών και των εσόδων, σύμφωνα με την επιτροπή των Νόμπελ. Τώρα πια αυτό πρόκειται για στάνταρ εργαλείο των αξιωματούχων που αποφασίζουν για την οικονομική πολιτική.

Έχει μιλήσει ξεκάθαρα για την κλιματική αλλαγή

Ο Deaton ήταν ένας από τους ανθρώπους που συνέδραμαν για το βιβλίο του 2014 "In 100 Years:Leading Economists Predict the Future". Iδού ένα δείγμα από τη γραφή του:

"H ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή είναι ένας νέος και τεράστιος κίνδυνος. Μπορεί να υπάρξει τεράστια καταστροφή και πόνος πριν οι άνθρωποι αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν αλλαγές ομαδικά"

Οι παππούδες και τα εγγόνια τους μπορεί να μην θέλουν να μένουν μαζί

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι οι οποίοι ζουν με παιδιά μικρότερα των 18 ετών, έχουν παραπάνω στρες, θυμό και δεν περνούν καλά στη ζωή τους, σύμφωνα με έρευνα του Deaton και του Arthur A. Stone.

H έρευνά του το 2009 έφερε καλά νέα στους... ψηλούς

Ο ίδιος ηγήθηκε μίας έρευνας η οποία δίνει ενδείξεις πως οι ψηλοί άνθρωποι είναι γενικά πιο ευτυχείς ενώ χαίρουν καλύτερης παιδείας και εισοδήματος.

"Πρόλαβε" τον Τhomas Piketty

Σχεδόν. Το βιβλίο "The Great Escape" το οποίο εκδόθηκε το 2013 μας παρουσιάζει το πως αναπτύχθηκε η ανισότητα τα τελευταία 250 χρόνια. Το βιβλίο best-seller του Piketty εκδόθηκε το 2014 με τίτλο "Capital in the Twenty-First Century", και είναι ιδιαίτερα γνωστό για την ιστορική ανάλυση του θέματος.

Deaton.Angus Deaton.

Ο ίδιος είναι απόφοιτος του Fettes College του Eδιμβούργου. Όπως ο Tony Blair και ο... James Bond.

Δεν είναι ο Angus Deayton

Υπάρχει ένας Βρετανός κωμικός που λέγεται Angus Deayton. Δεν πρόκειται για το ίδιο άτομο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ