2015-10-14 06:46:06
Φωτογραφία για Κλειστά σχολεία ένα μήνα μετά τον αγιασμό στην Στερεά Ελλάδα
Ακόμα και σήμερα σε ορεινές της Στερεάς Ελλάδας ο αγιασμός σε ορισμένα σχολεία δεν έχει γίνει Κλειστά σχολεία, 11.000 κενά, δημοτικά χωρίς ολοήμερο, είναι λίγα μόνο από τα προβλήματα ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Θύμα» η Ειδική Εκπαίδευση.

Τα κλειστά σχολεία και ο αριθμός – ρεκόρ των 11.000 κενών παραμένουν έναν μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Και παρά τη «δεύτερη ευκαιρία» που πήρε το υπουργείο Παιδείας, υποσχόμενο ότι -εφόσον δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στις 11 Σεπτεμβρίου που έγινε ο αγιασμός- τα σχολεία θα λειτουργούν στις 10 Οκτωβρίου, τελικά δεν τα κατάφερε.

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε άσχημα, με 270 σχολικές μονάδες κλειστές, αλλά ακόμα και σήμερα σε ορεινές περιοχές της Θράκης και της Στερεάς Ελλάδας ο αγιασμός σε ορισμένα σχολεία δεν έχει γίνει.

«Θύμα» της ολιγωρίας η Ειδική Εκπαίδευση. Οι μαθητές μένουν στα σπίτια τους


Κυρίως, όμως, η ανοργανωσιά του υπουργείου Παιδείας και η έλλειψη πόρων έχουν πλήξει την Ειδική Εκπαίδευση. Ειδικά Σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, δεν έχουν ανοίξει ή -στην καλύτερη περίπτωση- υπολειτουργούν. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η «Παμμακάριστος» που έχει 45 παιδιά και στην οποία χρειάζονται 12 εκπαιδευτικοί για να γίνονται τα μαθήματα, αλλά λείπουν 9!

Κραυγή αγωνίας για τα κλειστά σχολεία, τα μαθήματα εκ περιτροπής και την έλλειψη σχολικών λεωφορείων για τη μετακίνηση, εξέπεμψαν γονείς παιδιών που φοιτούν στα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε συγκέντρωσή τους την προηγούμενη εβδομάδα στο Σύνταγμα, περιγράφοντας ότι τα παιδιά τους αναγκάζονται αντί να πηγαίνουν σχολείο, να μένουν σε «κατ΄οίκον περιορισμό».

Κρήτη: 1.750 κενά στα σχολεία

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αναφέρουν ότι ένα μήνα μετά το πρώτο κουδούνι, δεν έχουν ανοίξει εκτός από τα Ειδικά Σχολεία, τα τμήματαΠαράλληλης Στήριξης και υπολειτουργούν τα Ολοήμερα Σχολείασε όλη τη χώρα.

Ενδεικτικά, στην Κρήτη σήμερα υπάρχουν 1.450 κενά στην πρωτοβάθμια και 300 στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα οι αναπληρωτές που θα κληθούν να καλύψουν τα κενά. Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος, οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών έγιναν την 1η Οκτωβρίου. Ούτε λόγος, βέβαια, για μόνιμους διορισμούς.

30% λιγότεροι εκπαιδευτικοί σε έξι χρόνια

Χαρακτηριστικά, το 2009 υπήρχαν 102 χιλιάδες εκπαιδευτικοί, ενώ φέτος μόλις 72.000. Δηλαδή 25%-30% λιγότεροι καθηγητές μέσα σε έξι χρόνια.

Ταυτόχρονα, δεν λειτουργούν οι σχολικές βιβλιοθήκες, η ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσθετη διδακτική στήριξη, ενώ έχουν συρρικνωθεί οι σχολικές μονάδες. Πιστώσεις από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ δεν μπορούν να αντλήσουν οι Περιφέρειες Αττικής, Νοτίου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας γιατί οι περιοχές αυτές δεν είναι επιλέξιμες, παρά το γεγονός ότι εκεί παρουσιάζεται το σοβαρότερο πρόβλημα των κενών.

Φέτος έγιναν 1.550 συνταξιοδοτήσεις και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες εκτιμούν ότι του χρόνου το πρόβλημα θα είναι εκρηκτικό, καθώς αναμένουν 3.000 συνάδελφοί τους να βγουν σε σύνταξη.

Κινητοποιήσεις από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ

ΟΛΜΕ και ΔΟΕ,  θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου στις 13:00, με αίτημα την άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ζητούν να σταματήσει η «απαράδεκτη κατάσταση διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης» και να πραγματοποιηθούν μόνιμοι διορισμοί. Για το λόγο έχουν κηρύξει 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας τις 2 τελευταίες ώρες του πρωινού και τις 2 πρώτες ώρες του απογευματινού κύκλου.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ