2015-10-14 15:16:07
Φωτογραφία για Citi: Tέσσερα πράγματα που απασχολούν τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της οικονομίας παγκοσμίως
Υπήρχαν πολλά που έπρεπε να συζητηθούν στην πρόσφατη συνάντηση του ΔΝΤ στη Λίμα του Περού Από τις πεσμένες εταιρικές επενδύσεις, στην πρόοδο της Fed όσον αφορά την πρώτη της αύξηση των επιτοκίων εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι αξιωματούχοι των οικονομικών όλου του κόσμου είχαν μία πλειάδα θεμάτων από τα οποία μπορούσαν να διαλέξουν. Ο Επικεφαλής Οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter ήταν ένας από τους παρευρισκόμενους. Εξέδωσε ένα σημείωμα το οποίο υπογραμμίζει τα κύρια θέματα τα οποία συζητήθηκαν σε βάθος.

1- Η κινεζική οικονομία

Η πλειονότητα των ατόμων με τους οποίους συνομίλησε ο Buiter συμφωνούσαν πως η Κίνα θα σταθεροποιηθεί βραχυπρόθεσμα, με πολύ μικρό ρίσκο δραστικής αρνητικής εναλλαγής προς το τέλος του χρόνου. Παρόλα αυτά, τα πράγματα είναι λιγότερο ενθαρρυντικά όσο μακροπρόθεσμα κοιτά κανείς.

2- Το ρίσκο κρίσης στις αναπτυσσόμενες αγορές


Η μείωση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές είναι ένα μεγάλο θέμα τώρα τελευταία, και απασχόλησε και τη σύνοδο στη Λίμα. Η πλειονότητα των ατόμων με τους οποίους μίλησε ο Buiter πιστεύουν πως οι χώρες αυτές θα αντιμετωπίσουν κρίση ανάπτυξης και όχι οικονομική κρίση.

3- Οι επιπτώσεις από τις κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές προς τις ανεπτυγμένες

Επειδή η ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών είναι η μηχανή που οδηγεί το παγκόσμιο ΑΕΠ εδώ και χρόνια μετά την οικονομική κρίση, πολλοί ανησυχούν για το ποια θα είναι η επίπτωση της επιβράδυνσης των αναδυόμενων αγορών. Πολλοί φάνηκαν οπτιμιστές γι αυτό το θέμα.

4- Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι ροές κεφαλαίου

Με την Κίνα να υποτιμά το νόμισμά της και τις "νομισματικές κόντρες", οι συναλλαγματικές ισοτιμίες σίγουρα θα αναφέρονταν. Οι περισσότεροι με τους οποίους μίλησε ο Buiter αισθάνονται "άνετοι" όσον αφορά τις κινήσεις που έχουν γίνει ήδη, αν και υπάρχει μικρή ανησυχία όσον αφορά τις κεφαλαιακές ροές.

Ο ίδιος ο Buiter ανέφερε πως "Οι περισσότερες αξιολογήσεις για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ήταν καλύτερες από τις δικές μας προσδοκίες".
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ