2015-10-15 07:11:06
Φωτογραφία για Σώζει τη βαμβακοπαραγωγή το εκκοκκιστήριο της ΕΑΣ
Μια από τις ελάχιστες υγιείς μονάδες επεξεργασίας βάμβακος, είναι αυτή που λειτουργεί στην περιοχή του Νεοχωρίου και ανήκει στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου - Ναυπακτίας.

Το εκκοκκιστήριο της ΕΑΣ δραστηριοποιείται από το 1980, με μέση παραγωγή περίπου 10.000 τόνους ετησίως. Στη μονάδα εργάζονται περίπου 50 άτομα εποχιακά, αλλά το βασικότερο είναι ότι στηρίζονται όλοι οι καλλιεργητές βαμβακιού, οι οποίοι διασφαλίζουν τη διάθεση του προϊόντος τους. Ο τζίρος φθάνει τα 3 εκατ. ευρώ, χρήματα που κατευθύνονται στην τοπική οικονομία. Η συμβολή της ΕΑΣ στην στήριξη των αγροτών είναι σημαντική, διότι ουσιαστικά υποκαθιστά το Κράτος το οποίο δεν προσφέρει καμία βοήθεια στον πρωτογενή τομέα.

Οι περισσότεροι αγρότες προμηθεύονται τα είδη πρώτης ανάγκης για την καλλιέργειά τους από την Ένωση, που τους παρέχει τη δυνατότητα πίστωσης. Έτσι αυτή τη στιγμή το ποσό που αποτελεί οφειλή από τους αγρότες προς την ΕΑΣ ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπουν στα ταμεία της σε λίγες ημέρες, όταν οι δικαιούχοι θα πάρουν τις επιδοτήσεις τους ή θα πληρωθούν από την πώληση των προϊόντων τους. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αποστόλη Ευθυμίου, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για την ΕΑΣ όπως φημολογείται, διότι ο στόχος της είναι να στηρίζει τους αγρότες.


Μέσο στήριξης αποτελεί και το προαναφερόμενο εκκοκκιστήριο, το οποίο απορροφά το παραγόμενο βαμβάκι της περιοχής από το Ευηνοχώρι μέχρι το Λεσίνι, που αφορά σε μια καλλιέργεια περίπου 25.000 στρεμμάτων...
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ