2015-10-20 08:56:47
Φωτογραφία για «Γύρω-γύρω όλοι» με την Τιμολόγηση
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com.gr

Η επιτροπή τιμών φαρμάκων συνεδριάζει σήμερα με βασικό αντικείμενο συζήτησης την τιμολόγηση νέων φαρμάκων.

Βέβαια, ο σχετικός κατάλογος βρίσκεται στο Υπουργείο Υγείας, αναμένοντας τη σχετική έγκριση, ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Εκτιμήσεις και πληροφορίες από την Αριστοτέλους ανέφεραν πως στόχος θα ήταν να συμπεριληφθούν στη Γενική Ανακοστολόγηση, την οποία επεξεργάζεται ο ΕΟΦ.

Αλλά, τα πράγματα ίσως να μην είναι τελικά τόσο απλά.

Τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες του Virus θέλουν τους εκπροσώπους των Δανειστών να πιέζουν όλο και περισσότερο για αλλαγές στους «κανόνες» της τιμολόγησης ακόμη και στο υπό επεξεργασία Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.

Ο εκπρόσωπος των δανειστών σε θέματα Φαρμάκου G. Carone είχε δεχθεί η τρέχουσα διαδικασία να πραγματοποιηθεί με την Υπουργική Απόφαση Δημόπουλου, προκειμένου να μην χαθούν οι προθεσμίες των προαπαιτούμενων που προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ.


Οι αλλαγές, που συμφωνήθηκαν και που εισάγουν το κριτήριο των τριών χαμηλότερων τιμών, εκτός από το 50% της τιμής πριν τη λήξη της περιόδου προστασίας δεδομένων, για τα off patent, θα εφαρμόζονταν στην επόμενη ανακοστολόγηση.

Προέκυψαν, όμως, δύο βασικά προβλήματα. Αφενός, η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί με αυτό το Δελτίο Τιμών (με τους κανόνες της ΥΑ Δημόπουλου) δεν είναι η επιθυμητή, κατά τους δανειστές. Αφετέρου, τίθεται και το ερώτημα, «πότε θα είναι η επόμενη ανακοστολόγηση;».

Στο τέλος ’15-αρχές ’16 ή στα «μέσα του επόμενου έτους», όπως ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου;

Αν και τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα, δεν αποκλείεται τελικά κάποιες αλλαγές να εισαχθούν και σε αυτή τη διαδικασία, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, αν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, τελικά θα στοχεύουν στην αύξηση της εξοικονόμησης και θα αφορούν στην τιμή «αναφοράς», εκείνη δηλαδή που θα καθορίσει τις τιμές.

Συγκεκριμένα, το σενάριο που φέρεται να συζητείται είναι τα ποσοστά των μειώσεων να υπολογίζονται βάσει της τιμής που λαμβάνει το φάρμακο αφού λήξει η περίοδος προστασίας των δεδομένων.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ρίξει σημαντικά τις τιμές στα off patent φάρμακα αλλά και να κατακρημνίσει τις τιμές των γενοσήμων.

Τι ακριβώς θα γίνει τελικά με την ανατιμολόγηση των φαρμάκων, τόσο των νεοεισερχομένων στην αγορά όσο και του συνόλου αναμένεται να αποσαφηνιστεί άμεσα, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να βρίσκεται σε διαρκείς ηλεκτρονικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Οψόμεθα…
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ