2015-10-21 09:45:58
Φωτογραφία για Στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν 10.000 ηλικιωμένοι λόγω αύξησης ΦΠΑ
HEALTH VIEW.GR

Στον ...δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν περίπου 10.000 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται σήμερα στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, μετά την υπέρογκη αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%. Η εξέλιξη αυτή επέτεινε την ήδη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα περίπου 100 νόμιμα γηροκομεία της χώρας, τα οποία οδηγούνται σε λουκέτο αφού πλέον έχουν αυξημένο κόστος τροφοδοσίας, εισφορών και φορολογίας, αδυνατώντας, ούτως ή άλλως, να απορροφήσουν και την αύξηση του ΦΠΑ. 

Η πλειοψηφία των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στις μονάδες φροντίδας είναι είτε άτομα με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, είτε μοναχικά άτομα που εξαρτώνται αποκλειστικά από τη σύνταξή τους για να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή τους διαβίωση. 

Η αύξηση του ΦΠΑ, που υπολογίζεται περίπου στα 100 ευρώ πρόσθετη μηνιαία επιβάρυνση για κάθε τρόφιμο, σε συνδυασμό με τις νέες μειώσεις στις συντάξεις τους, οδηγούν τους ηλικιωμένους σε οριακό επίπεδο για να εξασφαλίσουν την παραμονή και διαβίωσή τους στα γηροκομεία, οι τιμές των οποίων έχουν αγγίξει ήδη τα όρια του κόστους. 

Και ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ισχύει η απαλλαγή των ηλικιωμένων απ’ την καταβολή ΦΠΑ στα γηροκομεία, στην Ελλάδα ήρθε αύξησή του, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση τη φοροδιαφυγής μέσω της διαμονής ηλικιωμένων σε παράνομα γηροκομεία καθώς και σε έξαρση της ανειδίκευτης «φροντίδας» στο σπίτι μέσω αδήλωτης εργασίας.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ