2015-10-22 05:32:08
Φωτογραφία για Κύπρος: Επικρατεί το σενάριο για μερική αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ με κρατικό έλεγχο
Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης παρουσιάζοντας την μελέτη στην επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, είπε ότι από τα διάφορα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οι σύμβουλοι, προκρίνουν το σενάριο που αφορά το νομικό διαχωρισμό της ΑΗΚ σε δύο οντότητες, μιας για τα δίκτυα και μιας για την παραγωγή και προμήθεια, εισηγούνται οι δύο οντότητες να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του κράτους και ότι θα ήταν δυνατή η μερική αποκρατικοποίηση.

Οι σύμβουλοι διευκρινίζουν ότι η μερική αποκρατικοποίηση της παραγωγής και προμήθειας μπορεί να γίνει μόνο αν λειτουργήσει ανταγωνιστική αγορά εν όψει της ετοιμασίας από μέρους της ΡΑΕΚ του νέου μοντέλου ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ δήλωσε ότι για να γίνει ο διαχωρισμός της ΑΗΚ χρειάζονται 3 με 4 χρόνια. Εξηγώντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί ο ηλεκτρονικός διαχωρισμός η ολοκλήρωση των κανονισμών λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού και οι κανόνες της αγοράς φυσικού αερίου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο πρόεδρος της συντεχνίας ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος, κατήγγειλε ότι ένας εκ των μελετητών είχε σχέση με αξιωματούχο χώρας που ταυτίστηκε με συμφέροντα εταιρείας που ενδιαφέρεται για την προμήθεια φυσικού αερίου στην ενδιάμεση λύση.

Ο υπουργός Ενέργειας κάλεσε όποιον έχει στοιχεία ή τεκμήρια για οποιαδήποτε καταγγελία να τα καταθέσει για να διερευνηθούν.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ