2015-10-22 21:02:07
Φωτογραφία για Η μέρα που προσγείωσε έναν ιπτάμενο ήρωα [video]
Ας πάμε μια βόλτα στο παρελθόν. Στο 1972. Σαν σήμερα, η είδηση για ένα ατύχημα στους αγγλικούς δρόμους είχε συγκλονίσει τους φιλάθλους ανά την υφήλιο, καθώς αφορούσε έναν από τους σπουδαιότερους τερματοφύλακες όλων των εποχών, τον Γκόρντον Μπανκς.

Τον δεύτερο του 20ού αιώνα, σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαιρικής Ιστορίας και Στατιστικής. Πίσω από τον Λεβ Γιασίν (Σοβιετική Ένωση) και πάνω από τον Ντίνο Τζοφ (Ιταλία).

Στις 22 Οκτωβρίου, επιστρέφοντας στο σπίτι μετά από φυσιοθεραπεία, ο 34χρονος τότε αστέρας έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου σε μια επικίνδυνη στροφή, συγκρούστηκε με άλλο όχημα και κατέληξε στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένος στο πρόσωπο. Η συνέπεια, τρομακτική: Ολική απώλεια όρασης από το δεξί μάτι. Το άδοξο τέλος της καριέρας του.

Μια καριέρα που τα είχε όλα. Τον Νοέμβριο του 1958, ο 21χρονος τότε Μπανκς έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα της Τσέστερφιλντ. Οκτώ μήνες αργότερα, η Λέστερ έσπευσε να τον αποκτήσει έναντι 7.000 λιρών και δεν το μετάνιωσε καθώς για την επόμενη οκταετία, τον είδε να αναδεικνύεται ως ο νούμερο ένα κίπερ των αγγλικών γηπέδων.


Οι εμφανίσεις του μάγευαν το κοινό. Όπως ο ημιτελικός κυπέλλου της σεζόν 1962-63, όταν απέκρουσε 34 τελικές προσπάθειες της Λίβερπουλ και υπεράσπισε με θεαματικό τρόπο το 1-0 υπέρ της Λέστερ, που την έστειλε στον τελικό.

Για χρήματα; Ούτε λόγος. Είχε αρχίσει την περίοδο 1964-65 με αμοιβή 40 λίρες την εβδομάδα, χαρακτήρισε τον μισθό του μίζερο ενώ μετά από αίτημά του πήρε αύξηση… 20 λιρών. Καπάκι, δυο χρόνια μετά, η διοίκηση της Λέστερ του ανακοίνωσε: «Οι καλύτερες σου μέρες έχουν περάσει, θέλουμε 50.000 λίρες για την παραχώρησή σου». Ο μάνατζερ Μπιλ Σιάνκλι επέδειξε τεράστιο ενδιαφέρον όμως η διοίκηση της Λίβερπουλ δεν του έκανε το χατίρι. Τελικά, το ποσό πληρώθηκε από τη Στόουκ (1967), στην οποία μετακόμισε.

Μεγάλοι τερματοφύλακες υπήρχαν αρκετοί στα γήπεδα της Γηραιάς Αλβιόνας, όχι όμως δίλημμα για το ποιος ήταν η πρώτη επιλογή για την Εθνική: ο Γκόρντον Μπανκς. Ο ιπτάμενος ήρωας των Άγγλων είχε αφήσει τη σφραγίδα του και στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966.

Ο ίδιος όμως είχε προβλέψει πως ο κόσμος θα τον θυμάται περισσότερο για έναν άλλο λόγο: Για μιαν από τις μονομαχίες του με τον Πελέ στην αναμέτρηση των «λιονταριών» με τη Βραζιλία στο Μουντιάλ του 1970. Όταν μια κεφαλιά του μάγου της σελεσάο, έστειλε την μπάλα να σκάσει μπροστά από τον Μπανκς και να πάρει ύψος, με τον τελευταίο να αντιδρά αστραπιαία και να πραγματοποιεί τη δυσκολότερη απόκρουση της διοργάνωσης. «Νόμισα ότι ήταν γκολ», γύρισε και του είπε ο Πελέ, για να απαντήσει, ξεσπώντας σε γέλια: «Κι εγώ το ίδιο».

Στα προημιτελικά της ίδιας διοργάνωσης, οι Άγγλοι βρήκαν στο δρόμο τους τη Δυτική Γερμανία. Την παραμονή του αγώνα όμως έχασαν τον Μπανκς, ο οποίος αντιμετώπισε ξαφνικό πρόβλημα στο στομάχι και δεν κατάφερε να βγει από το ξενοδοχείο για δύο μέρες. «Τον δηλητηρίασαν», έλεγαν τα σενάρια συνομωσίας που αναπτύχθηκαν όμως αποδείξεις δεν βρέθηκαν.

Και κάτι ακόμα. Πέντε χρόνια μετά το ατύχημά του, ο Μπανκς αγωνίστηκε (1977-78) με ομάδα της Φλόριντα και ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος κίπερ των αμερικανικών γηπέδων. Το 1977, έπαιξε και σε ένα παιχνίδι του ιρλανδικού πρωταθλήματος για λογαριασμό της Σεντ Πάτρικ, κρατώντας ανέπαφη την εστία του. Ανίκητος ακόμα και μονόφθαλμος.
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ