2015-10-25 09:31:04
Φωτογραφία για ΜΥΤΙΛΗΝΗ: ΝΕΚΡΗ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Νεκρή μια γυναίκα και δύο μικρά παιδιά καθώς και 15 αγνοούμενοι είναι τα θύματα μιας νέας ακόμη τραγωδίας στη Λέσβο με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες. Περίπου στις 06:00 το πρωί πλαστική λέμβος με 60 επιβαίνοντες ανατράπηκε λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, στο Καρά Τεπέ, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης. Οι ναυαγοί που βγήκαν στην ακτή δήλωσαν ότι άλλοι 15 κατ' εκτίμηση άνθρωποι που επέβαιναν στη βάρκα έπεσαν στη θάλασσα λόγω της θαλασσοταραχής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Από δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος και της Frontex που επιχειρούν στην περιοχή ανασύρθηκαν ήδη δύο σοροί.

Εν τω μεταξύ, με την κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια σε αναταραχή λόγω της συγκέντρωσης προσφύγων στα σύνορα και τις τοπικές κυβερνήσεις να αλληλοκατηγορούνται για το χάος, ο πρόεδρος Γιούνκερ από τη Μαδρίτη όπου βρισκόταν αποφάσισε να συγκαλέσει για σήμερα μια ''μίνι σύνοδο Κορυφής'',  των γειτονικών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ώστε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. «Θέλουμε οι ηγέτες των γειτονικών αυτών κρατών, να δουν ο ένας τον άλλον στα μάτια και να προσπαθήσουν να εξηγήσουν ο ένας στον άλλο με λογική, τι ακριβώς κάνουν στα σύνορά τους
. Το να σπρώχνει το πρόβλημα ο ένας στον άλλον είναι εύκολο από τα γραφεία των πρωτευουσών, θέλουμε όμως να δούμε τι θα λένε ο ένας στον άλλον, μπροστά στον πρόεδρο Γιούνκερ. Θέλουμε επίσης να μας πει ο κάθε ένας τι ακριβώς θέλει, σε προσωπικό, χρήματα, πόρους, προμήθειες και να τα ζητήσει επισήμως. Είναι μια συνάντηση συντονισμού». Με αυτά τα λόγια εξηγούσε Ευρωπαίος διπλωμάτης την Παρασκευή το σκεπτικό της συνάντησης, ενώ άλλοι διπλωματικοί παρατηρητές θυμίζουν μιλώντας στον Τύπο ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. 

Γιούνκερ: Τα τείχη δεν έχουν λύσει ποτέ προβλήματα

Ενόψει λοιπόν της σημερινής έκτακτης δεκαμερούς Συνόδου Κορυφής για την προσφυγική κρίση στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση στις χώρες της Ε.Ε. να επιδείξουν αλληλεγγύη στο ζήτημα των προσφύγων. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του ομίλου Funke, οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων των κρατών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις προσφυγικές ροές δια της «βαλκανικής οδού» καλούνται στην σημερινή σύνοδο «να συζητήσουν σχετικά με μια επειγόντως απαραίτητη επιχειρησιακή απάντηση στις παρούσες ανθρωπιστικές προκλήσεις και να αποφασίσουν για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία και στενότερη συνεννόηση μεταξύ των χωρών στη περιοχή των Βαλκανίων, ώστε να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες».

Πάντως, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους αν η Γερμανία ή άλλες χώρες πράξουν το ίδιο για να σταματήσουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψουν στην περιοχή των Βαλκανίων να γίνει μία ουδέτερη ζώνη για εγκλωβισμένους μετανάστες.

«Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι, όπως επισήμανε, «ορισμένοι Ευρωπαίοι χρειάστηκαν τόσο καιρό για να θυμηθούν ότι τα σύνορα, οι φράχτες και τα τείχη δεν έχουν λύσει ποτέ προβλήματα». Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρατήρησε ότι στο μεταξύ φαίνεται να έχουν αντιληφθεί οι πάντες ότι «αυτό το καθήκον είναι τόσο μεγάλο ώστε είναι δυνατόν να το διαχειριστούμε μόνο ευρωπαϊκά».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν απηύθυνε παράλληλα έκκληση για ενίσχυση της συνεργασία με την Τουρκία. «Με την Τουρκία πρέπει να συνομιλήσουμε και να συνεργαστούμε αν θέλουμε να επιλύσουμε την προσφυγική κρίση», διεμήνυσε, ενώ επαίνεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για την επιμονή που επιδεικνύει με στόχο τη διαχείριση του συγκεκριμένου ζητήματος παρά τις δυσχέρειες και τις πιέσεις που δέχεται στη χώρα της.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Νέα μοντέλα HP Chromebook
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Νέα μοντέλα HP Chromebook
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ