2015-10-27 15:41:07
Φωτογραφία για Χοντρό παιχνίδι «παίζεται» από την Γερμανία για το άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία και την στάση της Κύπρου
Ενώ η Άγκυρα εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και την ενίσχυση των σχέσεων με την ΕΕ, τόσο «φουντώνει»  η έτερη  προσπάθεια της για το δικαίωμα της «επανεισδοχής» Τούρκων πολιτών   χωρίς βίζα στην ΕΕ, μαζί με το άνοιγμα αρκετών κεφαλαίων,  τα οποία όμως μπλοκάρονται από τους Ελληνοκύπριους.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο , μια τέτοια αρνητική προσέγγιση από την Eλληνο-κυπριακή πλευρά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προτάσεις της  Τουρκίας στην ΕΕ για το μεταναστευτικό, καθώς και να δημιουργήσει θέμα στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Ο Ελληνοκύπριος  υπουργός Οικονομικών  Ιωάννης Κασουλίδης σε αντίθεση από την  Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τονίζει ότι  δεν είναι δυνατόν από την πλευρά του να δώσει την συγκατάθεση  του στο άνοιγμα των κεφαλαίων στην  προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Παρατηρήσεις στο Κύπριο ΥΠΟΙΚ έκανε έτερος Κύπριος αξιωματούχος, πυροδοτώντας μια μεγάλη διαμάχη για την υποστήριξη  ή όχι από την Κύπρο,  του ανοίγματος  πολλών  κεφαλαίων της ΕΕ με στόχο τουρκικά ανταλλάγματα.


Ο κ. Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι πρόθυμη προς την  τουρκική πλευρά  στο θέμα αυτό , για να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη προόδου σχετικά με  την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες της . Τόνισε ότι η ιδέα ανήκει στον  Ελληνοκύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Ο ίδιος τόνισε όμως  ότι  και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν  την συγκατάθεσή τους πριν ανοίξει οποιαδήποτε κεφάλαιο  για την Τουρκία .

Εν τω μεταξύ, Ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α.Μέρκελ τις ερχόμενες ημέρες για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού. Οι δύο ηγέτες  σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ κοντά στην  προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και στο άνοιγμα αρκετών κεφαλαίων.

Πρόσφατα, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ έσπευσε στην Κωνσταντινούπολη για να βρει  μια γρήγορη και αποτελεσματική λύση για το πρόβλημα των προσφύγων, σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρ. Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό ΑΣ. Νταβούτογλου. Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην επιτάχυνση των σχέσεων Τουρκίας- Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των  ελευθέρων θεωρήσεων και του ανοίγματος των ενταξιακών  κεφαλαίων.

Η Μέρκελ άφησε σχετικά ανοικτό το ενδεχόμενο να υποστηρίξει μια ταχύτερη πρόοδο στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και διευκολύνσεις στο θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Ο Νταβούτογλου έχει δηλώσει παλαιότερα ότι θα υπογράψει «συμφωνίες επανεισδοχής» μόνο αν υπάρξει πρόοδος στην απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως η στάση της ΕΕ στο αίτημα της Τουρκίας να ταξιδεύουν οι Τούρκοι πολίτες χωρίς βίζα στην Ευρώπη μέχρι τον Ιούλιο του 2016 είναι «θετική», αλλά σημείωσε ότι μια πιο σαφής εικόνα θα υπάρχει το ερχόμενο έτος.

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι εφόσον χώρες σαν την  Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία αποφασίσουν  να συνεργαστούν  περισσότερο με την Άγκυρα, τότε οι Κύπριοι δεν μπορούν να πράξουν πολλά . Ωστόσο, οι Ελληνοκύπριοι έχουν την δυνατότητα για την εμφάνιση νέων εμποδίων στις διαδικασίες  ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ , τα οποία πρόκειται να « εκμεταλλευτούν».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ