2015-10-28 04:22:08
Φωτογραφία για Οι Γερμανοί απειλούν με Bail in! Είναι εφικτό;
Η δαμόκλειος σπάθη εξακολουθεί να κρέμεται πάνω από τις καταθέσεις των Ελλήνων και αυτό το κατέστησε σαφές ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντιτς Ντομπρόβσκις στις συναντήσεις που είχε χθες στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αν δεν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του χρόνου τότε βγαίνει το ψαλίδι για τις ελληνικές καταθέσεις ήταν το μήνυμα.

Ο κ. Ντομπρόβσκις εκφράζει τη σκληρή γραμμή, αυτή του Σόιμπλε και της Μέρκελ και ήρθε να την μεταφέρει στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας του “μην ακούς αυτά που λέει ο Μάριο Ντράγκι για αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”. Χωρίς το πρώτο δεν μπορεί να γίνει το δεύτερο φέρεται να είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κραδαίνοντας μάλιστα και την απειλή του “bail in”.

Το “bail in” μπορεί να γίνει αυτομάτως με το που γυρίσει ο χρόνος και οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί. Και τώρα κανείς δεν ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει το... μαχαίρι. Κάποιοι λένε πώς δεν θα μείνει, αν τελικώς επιβληθεί μόνο στους μετόχους ή σε αυτούς που έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, αλλά θα επεκταθεί και προς τα κάτω.


Η πλευρά Βερολίνου, στην οποία ανήκει ο κ. Ντομπρόβσκις, θέλει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά, αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς να ακολουθήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία μπορεί να κοστίσει πό 12 έως 15 δισ. ευρώ. Γιατί όμως σε αντίθεση με τον Μάριο Ντράγκι ο οποίος προσπάθησε να διαχωρίσει την αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι Γερμανοί επιμένουν στη θέση τους;

Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι πώς η Ελλάδα πρέπει μέχρι τον Νοέμβριο να ολοκληρώσει την ψήφιση και των 49 προαπαιτούμενων μέτρων. Μέχρι τώρα έχει ψηφίσει τα 16 και έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Σκεφτείτε τι έχει να συμβεί αν ολοκληρωθεί η καταστροφή. Ήδη πάντως φέρεται να ετοιμάζεται να φέρει και τα υπόλοιπα μέτρα στη Βουλή για ψήφιση προκειμένου να είναι έτοιμη, όπως προβλέπει η συμφωνία.

Αγκάθια εξακολουθούν να είναι τα “κόκκινα δάνεια” και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, όπου εκτιμάται πώς σε ένα μεγάλο βαθμό θα γίνει το χατίρι των δανειστών. Ήδη, η ελληνική πλευρά έχει κατέβει από τα 300.000 της αξίας τους ακινήτου στα 220.000, όταν το κουαρτέτο ξεκίνησε από τα 60-70.000. Η έναρξη των πλειστηριασμών των σπιτιών πρώτης κατοικίας πιθανότατα θα οδηγούσε στο τέλος της κυβέρνησης Τσίπρα και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο Μέγαρο Μαξίμου. Εικόνες όπως αυτές στην Ισπανία με τους αστυνομικούς να εισβάλουν στα σπίτια δεν μπορεί να αντέξει.

Ο δεύτερος λόγος που οι Γερμανοί επιμένουν στη σκληρή γραμμή τους είναι πώς αν μέχρι το τέλος του έτους δεν ψηφιστούν όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα και δεν γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έρχεται το “bail in” a la μοντέλου Κύπρου και δεν θα έρθει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες των οποίων οι τράπεζες είναι υπό κατάρρευση, όπως αυτές της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Αυτός είναι ο λόγος που ο Ιταλός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιχείρησε να αποσυνδέσει αξιολόγηση από ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή λέγοντας πώς η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.

Φοβούνται πλέον και οι Ευρωπαίοι, πώς μετά την Ελλάδα έρχεται η σειρά τους αν επιβληθεί στην Ελλάδα ένα “bail in”. Κι αυτό φάνηκε πώς το κατέστησε σαφές ο κ. Ντομπρόβσκις στους υπουργούς της κυβέρνησης με τους οποίους συναντήθηκε, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πώς ακολούθησε της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, ο οποίος φάνηκες να στηρίζει της Ελλάδα. Κατά το κοινώς λεγόμενο ήρθε να κρατήσει τα “μπόσικα” θυμίζοντας τη σκληρή γερμανική γραμμή.

Όσοι λοιπόν πιστεύουν πώς ο κίνδυνος “κουρέματος” καταθέσεων έχει περάσει κάνουν λάθος. Είναι ακόμη υπαρκτός όσο δεν κλείνει το θέμα της ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και βεβαίως, προηγουμένως, η αξιολόγηση.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ