2015-11-04 00:19:05
Φωτογραφία για Πενήντα χρόνια πίσω στο δημοτικό σχολείο των πολλών μαθητών στα Σελλιά
Ξεπέρασε το μισό αιώνα η φωτογραφία, και οι εικονιζόμενοι 22 μαθητές είναι όσοι βρέθηκαν εκείνη τη μέρα στο σχολείο και θέλησαν να πάρουν θέση απέναντι στο φακό του φωτογράφου της εποχής για μια αναμνηστική εικόνα της χρονιάς. Είναι, λοιπόν, αριθμός των μαθητών της Α΄και Β΄ τάξης  του τριθέσιου δημοτικού σχολείου Σελλιών Ρεθύμνου στα νότια, που αριθμούσε τη σχολική χρονιά 1963-64 ίσως και πάνω από 130 παιδιά, με το δάσκαλο τους Γιάννη Τζαγκαράκη, τη δασκάλα τους και την αδερφή της, τα ονοματεπώνυμα των οποίων δεν έγιναν γνωστά.

Εμφανίζονται, λοιπόν, στην πρώτη σειρά κάτω οι : Ανδρέας Δρυδάκης, Γιώργος Κοκκινάκης, Χρυσή Γεωργαλιδάκη, Ευαγγελία Δρυμάκη, Ευαγγελία Καπρουζάκη, Ειρήνη Πλεύρη, Ζαχαρένια Τυράκη και Νίκος Ζουρμπάκης. Στη δεύτερη σειρά οι: Μανώλης Κατσαραγάκης, Ευαγγελία Μαραγκουδάκη, Ευαγγελία Κατσαραγάκη, Χριστίνα Γουμενάκη, Χαρούλα Δρυδάκη και Αργυρή Ανδρεδάκη, στις επόμενες σειρές οι: Μιχάλης Σταματάκης, Όλγα Ανδρεδάκη, Βαγγέλης Κατσαραγάκης, Σήφης Δρυδάκης, Ανδρέας Βούρβαχης, Γιάννης Καρπουζάκης, Μιχάλης Ζουρμπάκης και Αντώνης Γουμενάκης.


ΣΤΗΝ «ΚΑΤΩ ΡΟΥΓΑ»

Η φωτογραφία έχει ληφθεί στο παλιό δημοτικό σχολείο των Σελλιών στην «Κάτω Ρούγα», δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας και στα πρόσωπα των μαθητών εμφανίζεται η ανέχεια και το κλίμα της εποχής. Άλλωστε, εκείνα τα χρόνια, τα κατάλοιπα της κατοχής και του αλληλοσπαραγμού που ακολούθησε παρέμεναν ακόμα, και οι κοινωνίες επιχειρούσαν να ξαναστηθούν στις στάχτες των εθνικών γεγονότων που κόστισαν ανεπανόρθωτα στον τόπο.

Οι μικροί μαθητές, ωστόσο, μεγάλωσαν, συμπλήρωσαν και ξεπέρασαν τα 60 χρόνια της ζωής τους, άλλοι «αναχώρησαν» και οι υπόλοιποι βιώνουν στην εξέλιξη της κοινωνίας τα δεινά μιας παρατεταμένης κρίσης, που προκάλεσε το ανήθικο, επί δεκαετίες, πολιτικό σύστημα, εγκαθιστώντας το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά που ευνοούσαν ορισμένες κάστες ανθρώπων και την πλουτοκρατία, σε βάρος της πλειοψηφίας του πληθυσμού που έμενε στο περιθώριο Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ