2015-11-04 08:52:44
Φωτογραφία για Πλαφόν σε εξετάσεις- τομογραφίες φέρνει η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ
Ανακοστολογήσεις υπηρεσιών, real time έλεγχος όλων των δαπανών και ακόμη πιο αυστηρές οδηγίες στην έκδοση παραπεμπτικών από τους γιατρούς μπαίνουν τώρα στο πρόγραμμα του ΕΟΠΥΥ, που βλέπει το ύψος των χρεών του να αυξάνει επικίνδυνα μήνα με το μήνα και να κινδυνεύει να κλείσει τη χρονιά με συνολικά χρέη που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ όπως εκτιμάται, ειδικά αν συνεχιστεί η αποσπασματική απόδοση των εισφορών των ασφαλισμένων για τον τομέα της περίθαλψης από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο κόκκινο βρίσκονται πιο συγκεκριμένα μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, οι υπέρηχοι, τα σπινθηρογραφήματα, οι μετρήσεις οστικής πυκνότητας και οι βιοχημικές εξετάσεις.

Πρώτες στη λίστα με τις περικοπές που θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο ΕΟΠΥΥ θα είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις. Η εμπειρογνώμονες του Οργανισμού έχουν βγάλει "μολύβι και χαρτί” και υπολογίζουν το εκτιμώμενο όφελος στα οικονομικά του Οργανισμού από τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, ώστε σε βάθος χρόνου να μειωθούν οι υπερβάσεις και να μην γίνεται η παρακράτηση του clawback από τις επιχειρήσεις της Υγείας
. Με τις πραγματικές δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις να είναι και πάλι σχεδόν διπλάσιες από τα 320 εκατ. που προβλέπει το ετήσιο κονδύλι του Οργανισμού, στο πρόγραμμα μπαίνει η ενίσχυση των συνταγογραφικών οδηγιών προς τους γιατρούς, προκειμένου να τεθούν πιο σκληρά κριτήρια στις εξετάσεις που γράφονται. 

Το μέτρο αυτό, όπως υπολογίζουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να φέρει εξοικονόμηση περίπου 15% στις δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες θα μειωθούν περαιτέρω με δύο ακόμη παρεμβάσεις: η πρώτη αφορά την ανακοστολόγηση- προς τα κάτω- των τιμών 694 εξετάσεων με τις οποίες ο Οργανισμός θα αποζημιώνει τα διαγνωστικά κέντρα, από 5% έως και 30% ανάλογα με το κόστος της εξέτασης. Την ίδια ώρα, ένα ακόμη μέτρο που εξετάζεται σοβαρά είναι να αποφασιστούν κλιμακωτές εκπτώσεις για τις πιο δαπανηρές κατηγορίες εξετάσεων. 

Με σκοπό εντούτοις να ελεγχθεί η ζήτηση στη βάση της, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην εφαρμογή real time ελέγχου για όλες τις δαπάνες, ενώ και η κάρτα υγεία των ασφαλισμένων θεωρείται πως θα μπορέσει να "βάλει σε τάξη” τις συνταγές και τα παραπεμπτικά που χορηγούνται, ειδικά στους χρόνια πάσχοντες που πραγματοποιούν εξετάσεις σε συχνή βάση.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του Οργανισμού, οι οφειλές του φθάνουν πλέον τα 1,8 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις Υγείας, ενώ η υστέρηση εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία για τους πρώτους οκτώ μήνες ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ και συνολικά στα 1,5 δισ. ευρώ.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ