2015-11-05 09:02:02
Φωτογραφία για Τι θα αλλάξει στον ΕΟΠΥΥ ο νέος πρόεδρος Σωτ.Μπερσίμης!
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Health Report

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Το πράσινο φως τόσο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας όσο και του Μεγάρου Μαξίμου να αλλάξει τα πάντα στον ΕΟΠΥΥ, έχει ο νέος πρόεδρος Σωτήρης Μπερσίμης.

Ο 40αρης νέος πρόεδρος, της γενιάς του Αλέξη Τσίπρα, έκανε την Τετάρτη την πρώτη του δημόσια εμφάνιση δεδομένου ότι το όνομά του ακούγεται από τον περασμένο Μάρτιο αλλά ουδείς τον είχε συναντήσει. Άλλωστε ο διορισμός του άργησε αρκετούς μήνες εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων του καλοκαιριού και των εκλογών.

Ο κ.Μπερσίμης έδωσε ένα στίγμα των προθέσεών του κατά τη διάρκεια της ακρόασης του από τη Βουλή στην Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων.

Παρότι ο ίδιος δε φαίνεται να είναι εξοικειωμένος με τις δημόσιες τοποθετήσεις και τις πολιτικές και επικοινωνιακές συνθήκες, τελικώς η παρουσία του χαρακτηρίστηκειδιαιτέρως ικανοποιητική, με εξαίρεση ορισμένες στιγμές αμηχανίας ιδιαίτερα στην αρχή.


Ο 40αρης Λέκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που γνωρίζει σε έναν βαθμό την αγορά υγείας καθότι έχει συνεργαστεί στο παρελθόν και με φαρμακευτικές εταιρείες ως ιδιώτης ερευνητής, προτίθεται καταρχάς να συγκεντρώσει τα χρήματα που οφείλονται στον οργανισμό από τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχουν και πιέσεις των δανειστών, ενώ και με τη δανειοδότηση που θα έρθει, αναμένεται να εισρεύσει ένα ποσό στον ΕΟΠΥΥ.

Να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι σήμερα τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν καταβάλουν στον οργανισμό όσα παρακρατούνται τόσο από τους συνταξιούχους όσο και από τους εργαζόμενους, προκειμένου να καταβάλουν τις συντάξεις. Μάλιστα ούτε καν το συν 2% που άρχισε να παρακρατείται υπέρ ΕΟΠΥΥ πριν λίγους μήνες από τις συντάξεις, δεν έχει αποδοθεί.

Την έλλειψη χρηματοδότησης πάντως τη γνωρίζει καλά ο Σωτήρης Μπερσίμηςκαθώς από την πρώτη στιγμή όταν του προτάθηκε η θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ –όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr– είχε θέσει ως βασική προϋπόθεση να δοθούν χρήματα στον οργανισμό.

Βέβαια με τόσα που μεσολάβησαν από τον περασμένο Μάρτιο φαίνεται να έριξε λίγο νερό στο κρασί του. Γι αυτό και επιχειρηματολογώντας στη Βουλή επεσήμανε ότι θα πρέπει να βρεθούν και νέοι πόροι για τον ΕΟΠΥΥ.

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο βάση του οποίου μπορεί να μπει ένα μικρό «χαράτσι» σε ορισμένα προϊόντα ή υπηρεσίες υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Θα πρόκειται πάντως για μια εξαιρετικά μικρή επιβάρυνση ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις.

Κατά τα άλλα ο Σωτήρης Μπερσίμης στο πλαίσιο της αρχικής διαχείρισης που θα πρέπει να κάνει, πριν προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές αλλαγές στη λειτουργία του οργανισμού, θα επιδιώξει να αποπληρώσει τους ιδιώτες παρόχους. Πράγμα βέβαια καθόλου εύκολο καθώς ο οργανισμός χρωστά κοντά περίπου 1,5 δις ενώ κάθε μήνα ολογαριασμός αυξάνεται.

Ωστόσο η αποπληρωμή θα πρέπει να γίνει με τα πρώτα χρήματα που θα έρθουν από τους δανειστές καθώς αποτελεί και μέρος της συμφωνίας της χώρα μας με τοκουαρτέτο.

Στο μεταξύ ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, προτίθεται να εξετάσει όλες τις συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές, κάτι που άλλωστε έχει ζητήσει και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Ούτως ή άλλως με βάση την υποχρέωση του υπουργείου Υγείας λόγω του νέου μνημονίου, ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να καταγράφει την απόδοση των ιδιωτικών φορέων με τους οποίους συνεργάζεται ώστε να μπορεί να αποφανθεί για την αποτελεσματικότητα τους.

Ανάλογοι έλεγχοι θα γίνουν όμως και στους δημόσιους φορείς σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2016 οι υπηρεσίες θα εκπονήσουν εκτίµηση της ικανότητας του δηµοσίου τοµέα ανά περιφέρεια και ανά ειδικότητα και θα την χρησιµοποιήσουν για να επανεξετάσουν την ανάγκη για ανάθεση σε ιδιωτικούς παρόχους ανά περιφέρεια.

Γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανό να διακοπούν διάφορες δραστηριότητες από τον δημόσιο τομέα και να δοθούν στον ιδιωτικό με σχετικές συμβάσεις που θα συνάψει οΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο των αλλαγών ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναμένεται όπως λένε πληροφορίες του HealthReport.gr να ξεκινήσει και τη συζήτηση με τους φορείς και συλλόγους των γιατρών προκειμένου να επανεξεταστεί όλο το πλαίσιο της συνεργασίας του κλάδου με τον οργανισμό και να γίνουν νέες συμβάσεις.

Τέλος από το μικροσκόπιο του Σωτήρη Μπερσίμη αναμένεται να περάσει και ο νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ που συντάχθηκε υπό την ηγεσία του απερχόμενου προέδρου Δημήτρη Κοντού.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«ΧΑΣΑΜΕ ΑΔΙΚΑ...»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«ΧΑΣΑΜΕ ΑΔΙΚΑ...»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ