2015-11-10 22:38:07
Φωτογραφία για Οι Πορτογάλοι θα βαδίσουν εκεί που δείλιασε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Τρικομματική κυβέρνηση Αριστεράς στην Πορτογαλία. Το αριστερό μπλοκ προτίθεται... να καταψηφίσει τα μέτρα του κεντροδεξιού Κοέλιο, ρίχνοντάς τον κατ” επέκταση από την εξουσία. Σε κλίμα αβεβαιότητας βρίσκεται η Πορτογαλία καθώς, μόλις χθες, οι Σοσιαλιστές της ιβιρικής χώρας ενέκριναν ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα άλλα δύο κόμματα της Αριστεράς, (Κομμουνιστικό Κόμμα, Μπλοκ της Αριστεράς) σχηματίζοντας μια νέα κυβέρνηση κατά της λιτότητας και των περικοπών των δαπανών που συνδέονται με το διεθνές σχέδιο διάσωσης της χώρας. Το επιτόκιο των πορτογαλικών κρατικών ομολόγων, αυξήθηκε τη Δευτέρα από 2,67% σε 2,77%, μετά και τη δήλωση του αρχηγού των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα ότι θα «επισημοποιήσει» τις δεσμεύσεις και των άλλων κομμάτων για τη στήριξη της νέας, μειοψηφικής κυβέρνησης, ενώ την Τρίτη θα παρουσιάσει πρόταση στο κοινοβούλιο που θα απορρίπει το πρόγραμμα της κυβέρνησης του Κοέλιο.


Θεσμική Εμπλοκή

Αν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση του Κοέλιο θα πέσει. Ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, ωστόσο δεν μπορεί βάσει του συντάγματος να διαλύσει το Κοινοβούλιο. Οπότε είτε θα ορκίσει την κυβέρνηση μειοψηφίας, είτε θα ορίσει τον Πέδρο Πάσος Κοέλιο υπηρεσιακό πρωθυπουργό, μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών τον Ιούνιο. Το Μπλόκ της Αριστεράς έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θέλει να αναδιαρθρώσει το χρέος της χώρας, και οι κομμουνιστές έχουν πει η Πορτογαλία θα πρέπει να προετοιμαστεί για έξοδο από το ευρώ. Οι νομοθέτες θα αρχίσουν να συζητούν το πρόγραμμα της κυβέρνησης από τις 15:00 τη Δευτέρα.

Το τέλος της λιτότητας;

Με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 600 ευρώ έως το 2019 και μείωση του ελλείμματος στο 1,5%, χωρίς τις περικοπές του Κοέλιο, η αντιπολίτευση έχει δύο άσους στο μανίκι. Παράλληλα, οι Σοσιαλιστές μελετούν τρόπους για την την αλλαγή του φόρου εισοδήματος. Το κοινοβουλευτικό δράμα αυτής της εβδομάδας ακολούθησε μια σειρά ξέφρενων πολιτικών εξελίξεων στη Λισαβόνα. Τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού έλαβαν 107 από τις 230 έδρες στο κοινοβούλιο στις εκλογές τις 4ης Οκτωβρίου, χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία. Οι Σοσιαλιστές έχουν 86 μέλη στο κοινοβούλιο, ενώ το Αριστερό Μπλοκ και κομμουνιστές κατέχουν 19 και 15 έδρες, αντίστοιχα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Καιρός την Τετάρτη...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Καιρός την Τετάρτη...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ