2015-11-11 15:44:29
Φωτογραφία για Τσίπρας -Νταβούτογλου : Πρωτα ...ποδόσφαιρο, μετά ..προσφυγες
Μια αναφορά του ίδιου του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία στις 17 Νοεμβρίου, δίνει το στίγμα της επίσκεψης από ελληνικής πλευράς:  Ο κ Αλέξης Τσίπρας είπε, όπως ανακοινώθηκε, ότι >.

Η φράση αυτή δείχνει ότι στις 17 Νοεμβρίου ο κ. Τσίπρας στην επίσκεψη  στην Τουρκία τις συνομιλίες δεν θα μιλά μόνο ως  Πρωθυπουργός αλλά και εκ μέρους της ΕΕ. Κατι που αναμένεται να επιβεβαιώσει σήμερα και αύριο στην Σύνοδο Κορυφής στην Μάλτα,όπου μεταβαίνει μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκο Ξυδάκη όπου και θα μεταφέρουν τα  βασικά αιτήματα της ελληνικής πλευράς.

Να θυμίσουμε ότι  κ. Αλέξης Τσίπρας  προ ημερών είχε εκφράσει ανοιχτά τις αντιρρήσεις του στην Ε.Ε. για τη μη πρόσκληση της τουρκικής πλευράς στη σχετική με το θέμα Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, κάτι που δεν θα έπρεπε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το προσφυγικό είναι ένα διμερές θέμα με την Τουρκία
. Η Αθήνα  φαίνεται ότι διασφάλισε και θεσμικά   αυτό που είχε ειπωθεί επισήμως από τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς κατά τη συνάντηση που είχε τις προάλλες με τον κ. Τσίπρα: Ο κ Σουλτς χαιρέτησε την πρωτοβουλία του  να επισκεφθεί την Τουρκία και σημείωσε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στην γειτονική χώρα και εκ μέρους της ΕΕ. H πρωθυπουργική λογική, ειναι ότι«δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ευρώπη να μιλάει με την Τουρκία για το Προσφυγικό και να μη μιλάμε εμείς μαζί της»- προφανώς ως κατ εξοχήν ενδιαφερομένη και εμπλεκόμενη χώρα της ΕΕ.Αν το ταξίδι και τις συνομιλίες ο κ. Τσίπρας τις έκανε μόνος του, μόνο δηλαδή ως Πρωθυπουργός και όχι εκ μέρους της ΕΕ,  αυτό θα τεράστιο διπλωματικό λάθος και θα είναι αντιφατικό με τις θέσεις του. Τα πάντα ωστόσο θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο που θα έχει στις συνομιλίες το κεφάλαιο ''προσφυγικό''- σε συνάρτηση δηλαδή και με τις προθέσεις της Αγκυρας. Η Τρία είναι τα  βασικά αιτήματα της ελληνικής πλευράς

 Η Σύνοδος της Μάλτας

Στην  Σύνοδο της Μάλτας που  θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη τόσο για τις αποφάσεις που θα παρθούν όσο και για την επικύρωση των παλαιότερων δεδομένων σχετικά με το προσφυγικό. 

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να θέσει:

- Τον ρόλο της Τουρκίας στην προσφυγική κρίση και το γεγονός πως οι ροές είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν στα ηπειρωτικά της γειτονικής χώρας προκειμένου "αθώες ψυχές να μην χάνονται στο Αιγαίο". Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το θέμα της ενίσχυσης της Τουρκίας τόσο σε οικονομικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη φύλαξη των συνόρων της.Η ανάδειξη της Τουρκίας ως χώρας που παίζει κομβικό ρόλο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση και η σημερινή διήμερη Σύνοδος συμπίπτει και με την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα στις 17-18 Νοεμβρίου.  Πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα.

- Δεύτερη στόχευση του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η ανάδειξη του προσφυγικού ως κοινού ευρωπαϊκού προβλήματος και όχι ως πρόβλημα "α λά καρτ" που αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης.

-Τρίτον, στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και η σύσταση των hot spots σε Ελλάδα και Ιταλία.

Πιο μεγάλο ενδιαφέρον, πιθανότατα θα αποδειχθεί να έχει η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των κρατών - μελών που θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Πέμπτης. Όπως έχει γνωστοποιηθεί η ατζέντα θα περιλαμβάνει συνεργασία με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, η εφαρμογή των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί για τη μετεγκατάσταση, η σύσταση των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δυνατοτήτων υποδοχής και της παροχής στη FRONTEX και την EASO της απαιτούμενης τεχνογνωσίας, καθώς και η αποτελεσματική ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Τούτων δεδομένων - και αναμενόμενων με θετική έκβαση-  ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Τουρκία με πακέτο προτάσεων για το Προσφυγικό, αναζητώντας έναν συμβιβασμό προκειμένου να περιοριστεί η προώθηση προσφύγων προς την Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει αναφερθεί επανειλημμένως στην ανάγκη να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής και σε τουρκικό έδαφος και η Αθήνα, κατ' ιδίαν και δημοσίως, έχει διαμηνύσει ότι θα ήθελε η διαδικασία επανεγκατάστασης των προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες να γίνεται απευθείας από την Τουρκία. Όσον αφορά το εγερθέν θέμα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο τέτοιο δεν τίθεται στην αντζέντα - εξάλλου όλες οι πλευρές επιμένουν ότι ποτέ δεν έπεσε επισήμως στο τραπέζι. Υπάρχει βεβαίως, επισημαίνει η Αθήνα, θέμα συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των λιμενικών αρχών των δύο χωρών .Επίσης φαίνεται ότι πιθανώς θα προταθεί να δρα η Frontex και από την πλευρά των τουρκικών παραλίων. 

 Ωστόσο  δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι σε κάθε ευκαιρία ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ (αλλά   και ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) , επαναφέρει το θέμα για κοινές περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας  σε μια προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών στην Ελλάδα και την Τουρκία- και μάλιστα σε βάρος της Αθήνας καθώς το ''μοντέλο'' που προωθείται από μέρος της ελίτ της ΕΕ καταπατούνται ελληνικές αρμοδιότητες  στην Έρευνα και Διάσωση -SAR. Για πολλούς - και την Ελλάδα- το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα φύλαξης συνόρων (όπως θέλουν κάποιοι να περάσουν στο εσωτερικό των χωρών τους), αλλά ζήτημα πολέμων και φτώχειας και εκεί πρέπει να εστιάσει η ΕΕ. Όπως και ότι η Ελλάδα δεν ειναι πύλη αλλά μέρος της διαδρομής προς Ευρώπη - πύλη ειναι η Τουρκία . 

Πάντως σε χθεσινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του NTV,με τιτλο  «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στις 17 Νοεμβρίου στην Τουρκία» αναφέρεται ότι πρώτα θα παρακολουθήσει μαζί με τον Τούρκο όμολογό του φιλικό αγώνα μεταξύ ποδοσφαιρικών ομάδων των δυο χωρών και στη συνέχεια, οι δυο Πρωθυπουργοί θα συζητήσουν για την προσφυγική κρίση. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, γράφει, θα προτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αρχών και τη δημιουργία  ενός ασφαλούς διαύλου για την απευθείας εγκατάσταση των προσφύγων, αφού πρώτα καταγραφούν, από την Τουρκία στις χώρες της Ε.Ε. Η Αθήνα,προσθέτει, ως αντάλλαγμα, αναμένεται να παράσχει υποστήριξη στο ζήτημα της χορήγησης βοήθειας της Ε.Ε. προς την Τουρκία και το άνοιγμα ορισμένων διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Τα θέματα και οι ...λεπτομέρεις

Πέραν αυτού η  διπλωματική συντάκτρια των ΝΕΩΝ κ. Αριστοτελία Πελώνη σημειώνει ότι ,  τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει η Αγκυρα για την όποιας μορφής συνεργασία παραμένουν γρίφος, καθώς είναι πάγια τουρκική τακτική να διευρύνει την ατζέντα θέτοντας επιπλέον ζητήματα. Λεπτομέρεια με σημασία: την ερχόμενη Κυριακή, λίγα 24ωρα πριν συναντηθεί με τον έλληνα Πρωθυπουργό ο Νταβούτογλου θα επισκέπτεται τα Κατεχόμενα. Δεν αποκλείεται η Αγκυρα να θελήσει να ανοίξει τη βεντάλια των συζητήσεων και στις εκκρεμότητες στο Αιγαίο και στο Κυπριακό, όπου η ελληνική πλευρά έχει θέσει μέσω του Νίκου Κοτζιά ως κορυφαία προτεραιότητα το θέμα των εγγυήσεων.

Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, σημειώνει. Η επίσκεψη δεν θα είναι περίπατος για τον Τσίπρα σε μια συγκυρία κατά την οποία η τουρκική κυβέρνηση φαίνεται να έχει την προστασία της ΕΕ, ενώ παραμένουν οι εκκρεμότητες με την Αθήνα και τα αγκάθια, όπως το ζήτημα των πεδίων βολής στο Αιγαίο. Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι το Προσφυγικό δεν πρέπει να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές στην Αγκυρα. Ομως, αν θέλεις ειρήνη καλύτερα να είσαι προετοιμασμένος για πόλεμο. Προφανώς, με την υπόθεση εργασίας ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να φορτώσουν κι άλλο την ατζέντα των συζητήσεων με τον έλληνα Πρωθυπουργό, δεν είναι τυχαίο ότι την ερχόμενη Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών θα γίνουν δύο συσκέψεις για τα ελληνοτουρκικά, στις οποίες θα μετέχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται επίσης ότι ο Τσίπρας θα συνοδεύεται στην Τουρκία από τον Νίκο Κοτζιά.

 Μέχρι τότε, το τερέν του Προσφυγικού μεταφέρεται στη Βαλέτα της Μάλτας, όπου λαμβάνει χώρα η Σύνοδος ΕΕ - Αφρικής. Βασικά θέματα στην ατζέντα είναι η συνεργασία με τρίτες χώρες και κυρίως με την Τουρκία, η εφαρμογή των αποφάσεων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, τα κέντρα υποδοχής σε Ελλάδα και Ιταλία και η ενίσχυση φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Εξελίξεις πρέπει να αναμένονται και στην έκτακτη και άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που συγκαλεί ο Ντόναλντ Τουσκ αμέσως μετά.

Επίσκεψη Εργασίας και ανεπίσημη ...μπάλλα!

Τέλος να σημειώσουμε ότι ο προαναφερθείς ποδοσφαιρικός αγώνας των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Ελλάδας -Τουρκίας θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη   στο γήπεδο «Basaksehir Fatih Terim».Ο κ.Νταβούτογλου έχει καλέσει τον κ.Τσίπρα να παρακολουθήσουν μαζί το ματς Ελλάδα - Τουρκία την ερχόμενη Τρίτη και κατόπιν να έχουν συνάντηση εργασίας. Ίσως το πρώτο σκέλος ( στην Κωνσταντινούπολη) αν γίνει, να ειναι  ανεπίσημο- γι αυτό και δεν αναφέρεται στην παρακατω ανακοίνωση .Ραντεβού με τον κ. Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει.

Σήμερα πάντως από την Πρωθυπουργίας της Τουρκίας εκδόθηκε για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα στην Άγκυρα η εξής ανακοίνωση

// Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, αποδεχόμενος την πρόσκληση του αξιότιμου Πρωθυπουργού μας, θα επισκεφτεί την Άγκυρα στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας στις 18 Νοεμβρίου 2015.

Οι συνομιλίες, επ’ ευκαιρία της ανωτέρω επίσκεψης, θα επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις καθώς και σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. //
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ