2015-11-12 11:24:09
Φωτογραφία για Ειδικευόμενοι γιατροί:Οι αιχμάλωτοι των νοσοκομείων
Σε λαντζέρηδες του δημόσιου συστήματος υγείας έχουν μετατραπεί οι ειδικευόμενοι γιατροί, όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν.

Αντί η παρουσία τους σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας να εστιάζεται στην εκπαίδευσή τους και στην άσκηση της ιατρικής υπό την επίβλεψη ειδικευμένου γιατρού, εγκαταλείπονται στις εφημερίες, καλούμενοι να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κλινικού γιατρού. Ελλείψει δε ιατρικού προσωπικού αναγκάζονται να μένουν μέσα στα νοσοκομεία 36 ώρες συνεχόμενα χωρίς το προβλεπόμενο ρεπό.

Οπως ανέφερε στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανειδίκευτων Ιατρών Αχαΐας Παναγιώτης Χριστοδούλου «αντί για 7 εφημερίες το μήνα που προβλέπει ο νόμος, οι περισσότεροι ειδικευόμενοι φτάνουν τις 10. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι γνωστές προσλήψεις γιατρών έχουν να γίνουν χρόνια με αποτέλεσμα οι ειδικευόμενοι να καλούνται να καλύψουν όλα αυτά τα κενά».

Οπως αναφέρει ο ίδιος, μέχρι τώρα οι δυσλειτουργίες αυτές παρατηρούνταν στα


περιφερειακά νοσοκομεία πλέον και στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αχαΐας, «Αγ. Ανδρέα» και Πανεπιστημιακό, αρχίζει να διαφαίνεται έντονα το πρόβλημα.

«Αρχής γενομένης από την αναισθησιολογία, και έπονται κυρίως οι χειρουργικές ειδικότητες, όπου συνάδελφοι καλούνται να καλύψουν έως 10 εφημερίες τον μήνα, χωρίς μάλιστα ρεπό».

Οπως σημειώνει ο κ. Χριστοδούλου αλλά και ο γραμματέας του Συλλόγου Διονύσιος Κυριακόπουλος «η εντατικοποίηση λόγω του αυξημένου όγκου δουλείας, με 30 ή 36 ώρες συνεχόμενα στα νοσοκομεία, μειώνουν στο ελάχιστο την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ αφήνουν μηδαμινό προσωπικό χρόνο. Συντασσόμαστε πλήρως λοιπόν στο πλευρό των ειδικευόμενων της χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που η επικείμενη αλλαγή στην εκ περιτροπής εφημέρευση ΠΓΝΠ - «Αγ. Ανδρέα» θα τους αναγκάσει να υποστούν έως 12 ή 13 εφημερίες» και προσθέτουν «δεν μπορεί η αναλγησία και η απροθυμία της εκάστοτε κυβέρνησης να δώσει πραγματική λύση για τη δημόσια Υγεία, να φορτώνεται στις πλάτες των νέων ιατρών. Το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» και τα πολυδιαφημισμένα «ισοδύναμα» παραμένουν απλά προεκλογικές εξαγγελίες και δεν μπορούν επουδενί να αμβλύνουν, έστω και λίγο, τις οδυνηρές επιπτώσεις και του 3ου μνημονίου στην Υγεία».

Μάλιστα το επόμενο διάστημα το σωματείο των ανειδίκευτων γιατρών ξεκινάει μία μεγάλη καμπάνια με αίτημα τη δημιουργία κινήτρων και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ειδικευομένων γιατρών με στόχο να μειωθεί το κύμα μετανάστευσης στο εξωτερικό.

(Ρεπορτάζ: Μαρίνα Ριζογιάννη - εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»)
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ