2015-11-12 22:30:01
Φωτογραφία για Στήνεται σκηνικό χερσαίας επιχείρησης στην Συρία, υπό το ''βλέμμα'' F-15 των ΗΠΑ που στάλθηκαν στην Τουρκία
 Άρχισαν να γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες ενδεχόμενης χερσαίας επιχείρησης κατά της ακραίας τζιχαντιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης  ''Ισλαμικό Κράτος'' (ΙSIS-ISIL), από τοπικές δυνάμεις με σχεδιασμό του  Συνασπισμού,  ενώ εντείνεται η ενίσχυση των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων με  F-15C (αναχαίτισης) και   F-15E (κρούσης).

Σύμφωνα με την είδηση του κ. Μουράτ Κελκιτλίογλου, στην εφημερίδα Ακσάμ,επιταχύνθηκαν οι προετοιμασίες ύστερα από τις πληροφορίες ότι η ΙSIS-ISIL ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον των Τουρκομάνων στην περιοχή συμπεριλαμβανομένων και αυτών στο Μπαγίρ-Μπουτζάκ και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, αναφερει η τουρκική τηλεόραση που ήδη - όπως έγραψε το ΚΡΑΝΟΣ (http://kranosgr.blogspot.gr/2015/11/11000.html#more - έχει συστηματικά να αναφέρει ότι στο τραπέζι βρίσκεται  και το ενδεχόμενο για χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις κατά  του ''Ισλαμικού Κράτους''. Στην επιχείρηση , ανέφερε επίσης, θα αναλάβουν ενεργό ρόλο και τοπικοί παράγοντες.


Η χερσαία επιχείρηση θα υποστηριχθεί από μια ευρείας κλίμακας αεροπορική υποστήριξη, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Τα στοιχεία που προμηνύουν την επιχείρηση είναι τα εξής:

-1. Σημαντική στρατιωτική συσσώρευση στη βάση Ιντζίρλικ, στην οποία αναπτύχθηκαν  και 6 αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη  F-15C, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Peter Cook.Πρόκειται για μαχητικά αναχαίτισης και αεροπορικής υπεροχής. Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης έκδοσης των μαχητικών αποτελεί μια προειδοποίηση στη Ρωσία.

- 2. Στη βάση Ιντζίρλικ θα αναπτυχθούν και μαχητικά F-15E τα οποία έχουν ικανότητα ισχυρής κρούσης.

- 3. Τα 12 αεροσκάφη ανεφοδιασμού που αναπτύχθηκαν στη βάση Ιντζίρλικ είναι ένα άλλο σημάδι που ενισχύει το ενδεχόμενο μιας ευρείας κλίμακας αεροπορικής επιχείρησης.

- 4. Το σύνολο των 11 μη επανδρωμένων αεροσκαφών φέρουν όπλα και θα αναλάβουν καθήκον σε βομβαρδισμούς στόχων ( UCAV) .

- 5. Δεν τίθεται προς το παρόν θέμα διεξαγωγής χερσαίας επιχείρησης μόνο με τη συμμετοχή της Τουρκίας 

- 6. Μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση μπορεί να σχεδιαστεί μαζί με τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού. Εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας χερσαίας επιχείρησης την οποία θα διεξάγουν περιφερειακοί παράγοντες. Σε αυτήν θα λάβουν μέρος μονάδες του λεγόμενου ''Ελεύθερου Συριακού Στρατού'' και των Τουρκομάνων.

Από την άλλη η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα Πολεμικής Αεροπορίας, κ. Ντέμπορα Λι Τζέιμς, φέρεται να δήλωσε ότι είναι ανεπαρκείς οι αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον της  ακραίας οργάνωσης 

ΙSIS-ISIL και ότι πρέπει να αναπτυχθούν χερσαία στρατεύματα για την «κατάληψη» και τον «έλεγχο» των συριακών εδαφών, αναφέρεται από το εν λόγω δημοσίευμα.

Η κ. Τζέιμς στις δηλώσεις που προέβη από το Ντουμπάι Airshow ανέφερε τα εξής:«Η αεροπορική ισχύς είναι εξαιρετικά σημαντική. Μπορεί να κάνει πολλά, αλλά δεν μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Σε τελική ανάλυση δεν μπορεί να καταλάβει εδάφη και το σημαντικότερο δεν μπορεί να κυβερνήσει αυτά τα εδάφη».

Η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα της ανάπτυξης χερσαίων στρατευμάτων στη Συρία και απαρίθμησε τον ιρακινό στρατό, στον ''Ελεύθερο Συριακό Στρατό'' και στους Κούρδους, αναφερόμενη στους παράγοντες που θα βοηθήσουν στον αγώνα κατά της ISIS-ISIL - βεβαίως η αναφορά στους Κουρδους δεν θα ικανοποίησε την Τουρκία.

Εφθασαν ήδη τα μαχητικά αναχαίτισης και αεροπορικής υπεροχής F-15C

Σε επίρρωση αυτών   ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου κ. Peter Cook έσπευσε να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ έστειλαν ήδη έξι αεροσκάφη F-15 στο Ισντσιρλίκ και αναμένονται άλλα τόσα,όπως ανακοίνωσε.Η μεταστάθμευση των αμερικανικών αεροσκαφών έγινε κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας,υποστηρίζει το Πεντάγωνο. Η Άγκυρα ζητά προστασία του εναέριου χώρου της.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι η ικανοποίηση του αιτήματος έχει να κάνει “τόσο με τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της συμμάχου μας στο ΝΑΤΟ αλλά και με την επιθυμία μας να υποβαθμίσουμε και τελικά να νικήσουμε το ''Ισλαμικό Κράτος''”.

 

Ο κ. Cook είπε ότι οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ θα είναι σύντομα ικανές να αξιοποιήσουν τα αεριωθούμενα F-15E Strike Eagle, γνωστά για την υψηλή ικανότητά τους στις επιθέσεις κατά στόχων στο έδαφος.

“Εκτός από τις εναέριες επιχειρήσεις , συνεχίζουμε το διάλογο με την Τουρκία για να αξιολογήσουμε τις επιλογές για πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης του ISIL, κατά μήκος των συνόρων της με ένα τρόπο που να υποστηρίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής", δήλωσε ο Cook,αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων- που φαίνεται ότι θέλει να γίνουν η Τουρκία.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ