2015-11-16 08:49:31
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ: τι ανταπαντά για τα πρόστιμα στους γιατρούς για τα γενόσημα φάρμακα!
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Health Report.gr

Σάλος έχει προκληθεί στην ιατρική κοινότητα για τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους γιατρούς που δε θα ακολουθούν την υποχρεωτική συνταγογράφηση γενοσήμων φαρμάκων. Η κυβέρνηση με βάση τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές, θα πρέπει έως το τέλος του χρόνου να αυξήσει τη χρήση των γενοσήμων φαρμάκων στον ελληνικό πληθυσμό ώστε το ποσοστό να αγγίζει το 40%.

Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας επιβάλει μάλιστα και χρηματικά πρόστιμα στους γιατρούς που δε θα ακολουθούν τις οδηγίες. Πρόστιμα που φθάνουν μέχρι και 5000 ευρώ.

Η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα ο απερχόμενος πρόεδρος Δημήτρης Κοντός, λίγο πριν αποχωρήσει από τη θέση του διευκρινίζει ότι θα ελέγχονται όλες οι συνθήκες της συνταγογράφησης πριν τιμωρηθεί ένας γιατρός ή κληθεί σε απολογία.

Όπως διευκρινίζει: «Σε κάθε περίπτωση η απόκλιση από τις ανωτέρω διατάξεις θα ελέγχεται από Επιτροπή ιατρών αντίστοιχων ειδικοτήτων προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες συνταγογράφησης (έκδοση συνταγής από εξειδικευμένα κέντρα για συγκεκριμένο πληθυσμό κ.α.) πριν κινηθεί η διαδικασία κλήσης του ιατρού για παροχή εξηγήσεων.


Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα με απόφαση Προέδρου ΕΟΠΥΥ εξαίρεσης από το πλαφόν επιπλέον κατηγοριών ασθενών και ειδικών κατηγοριών ιατρών, μετά από γνωμοδότηση της Ειδικής Επταμελούς Επιτροπής».

Να σημειωθεί ότι με βάση την απόφαση για τα γενόσημα προβλέπεται μεταξύ άλλων:

Πρόστιμο ύψους έως 1000 € σε περίπτωση αδικαιολόγητης αθροιστικής απόκλισης από 20% έως 25% από το στόχο για τρεις (3) συνεχόμενους μήνες.

Πρόστιμο ύψους έως 3000 € σε περίπτωση αδικαιολόγητης αθροιστικής απόκλισης από 25,01 % έως 30 % από το στόχο για τρεις (3) συνεχόμενους μήνες.

Πρόστιμο ύψους έως 5000 € σε περίπτωση αδικαιολόγητης αθροιστικής απόκλισης πάνω από 30,01 % από το στόχο για τρεις (3) συνεχόμενους μήνες.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ