2015-11-16 19:13:40
Φωτογραφία για ΠΑΝΙΚΟΣ στον πλανήτη: Ερχεται παγκόσμια θεομηνία από το Ελ Νίνιο;
Σε παγκόσμια επιφυλακή φαίνεται πως βρίσκεται ο πλανήτης, με τους ειδικούς να προαναγγέλλουν την άφιξη του σφοδρότερου Ελ Νίνιο των τελευταίων 15 ετών Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (ΠΟΜ) και μέλος του ΟΗΕ, Μισέλ Ζαρόντ, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Οι εκτεταμένες ξηρασίες και οι καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν σήμερα τις τροπικές και υποτροπικές ζώνες φέρουν την υπογραφή του φαινομένου Ελ Νίνιο, του σφοδρότερου που έχουμε καταγράψει τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια», ενώ συμπλήρωσε πως: «το φυσικό φαινόμενο Ελ Νίνιο και η κλιματική αλλαγή που είναι απόρροια της ανθρώπινης δραστηριότητας μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τρόπο πραγματικά πρωτοφανή»

Σύμφωνα με τον ΠΟΜ, έχει παρατηρηθεί μια μη φυσιολογική αύξηση στην θερμοκρασία των τροπικών περιοχών του Ειρηνικού, η οποία πρόκειται να διογκωθεί προς το τέλος του 2015, με αποτέλεσμα την γενικότερη αύξηση της θερμοκρασίας της Γης. Η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί την πιο συχνή αιτία για την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως αυτό του Ελ Νίνιο.


Οι μετεωρολόγοι του ΠΟΜ τονίζουν πως η αύξηση της θερμοκρασίας ξεπερνά σημαντικά τα φυσιολογικά επίπεδα, χαρακτηρίζοντας το τρέχον Ελ Νίνιο ως το πιο επικίνδυνο των τελευταίων 15 ετών.

Το Ελ Νίνιο δεν έχει σταθερή "μορφή", καθώς παρουσιάζει διαφορετικές επιπτώσεις, ανάλογα με το γεωγραφικό σημείο που πλήττει.

Για παράδειγμα, το Ελ Νίνιο προκαλεί κυρίως ξηρασία στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ εντείνει τον σχηματισμό καταιγίδων στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Με βάση το ενημερωτικό δελτίο που έδωσε στην δημοσιότητα το ΠΟΜ, έχει προγραμματιστεί μια διεθνής διάσκεψη σχετικά με το επίμαχο θέμα, η οποία πρόκειται να λάβει χώρα στην Νέα Υόρκη. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ