2015-11-18 19:41:06
Φωτογραφία για Ακαρπία «χτύπησε» ξανά την Ξάνθη – Μαύρα τα μαντάτα για τους ελαιοπαραγωγούς!
-Έβγαλαν λιγότερο λάδι οι παραγωγοί του Νομού συγκριτικά με παρελθόντα έτη Ακαρπία φαίνεται πως χτύπησε για ακόμη μια χρονιά τα ελαιόδεντρα της Ξάνθης, με την παραγωγή ελιάς να καταγράφει δραματική πτώση, συγκριτικά με παρελθόντα έτη.

Το φαινόμενο της ακαρπίας δεν είναι πρωτοφανές για την περιοχή μιας και το 2013 κατεγράφη κάτι αντίστοιχο, ενώ πέρσι η παραγωγή στον Νομό είχε βελτιωθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Όπως εξηγεί ο κ. Σωτήρης Στάθης, ιδιοκτήτης του ελαιοτριβείο “Άτλαντας”, η φετινή ακαρπία ήταν τεράστια, ενώ αρκετές περιοχές του κάμπου όπου στο παρελθόν γνώριζαν ένδοξες ημέρες οι ελαιοπαραγωγοί, φέτος δεν έβγαλαν σχεδόν καθόλου ελιές.

“Έχουμε ακαρπία σε μεγάλο βαθμό. Πέρσι τα πράγματα είχαν πάει κάπως καλύτερα αλλά φέτος η κατάσταση είναι απελπιστική. Η Μάνδρα δεν έδωσε τίποτα, η Κεσσάνη επίσης. Όσοι είχαν χοντρές ελιές δεν έβγαλαν σχεδόν τίποτα, ενώ όσοι έχουν τις ψιλές πήγαν κάπως καλύτερα” σημειώνει ο ίδιος, διευκρινίζοντας ωστόσο πως οι παραγωγοί προσέρχονται στο ελαιοτριβείο με μικροποσότητες που δεν θυμίζουν σε τίποτα άλλες χρονιές.


Από 7 τόνους έπεσε στα 400 κιλά!

“Παραγωγός που έβγαζε 7 τόνους φέτος ήρθε με 400 κιλά. Εμείς δουλεύουμε κάθε μέρα αλλά με μικροποσότητες, 2-3 τόνους δηλαδή” συμπληρώνει ο κ. Στάθης.

Στο Νομό, όπως είναι γνωστό, αρκετοί πολίτες διατηρούν καλλιέργειες με ελαιόδεντρα από τις οποίες παράγουν λάδι που είτε καταναλώνουν οι ίδιοι είτε διαθέτουν προς πώληση. Παράλληλα, αρκετοί αγρότες επικουρικά καλλιεργούν ελαιόδεντρα, αποκομίζοντας έξτρα εισόδημα.

Φαίνεται ωστόσο πως και φέτος οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη των ανθών στα ελαιόδεντρα με τον κατάλληλο τρόπο, με αποτέλεσμα οι ελιές που παρήγαγαν τα δέντρα να έχουν συρρικνωθεί και φέτος δραματικά.

Η μειωμένη παραγωγή βέβαια οδηγεί και σε μειωμένη κίνηση στα ελαιοτριβεία, τα οποία επίσης διανύουν “μαύρες” εποχές, γεμάτες οικονομική ασφυξία με τις υποχρεώσεις βέβαια να τρέχουν.

“Φέτος δεν έβγαλαν λάδι οι ελιές μας. Βγάλαμε τσίμα, τσίμα για να περάσουμε τον χειμώνα μας αν και έχουμε 2 στρέμματα με ελαιόδεντρα” προσθέτει με την σειρά της η κα Σ.Γ., αγρότισσα από τα Άβδηρα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ