2015-11-21 20:27:49
Φωτογραφία για Ομιλία Αρχιμανδρίτη Αλέξιου Ιστρατόγλου Ανχη (ΣΙ) για την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και την ημέρα των ΕΔ
1. Με τη χάρη του Θεού βρισκόμενοι μέσα στη Σαρακοστή των Χριστουγέννων, η Εκκλησία μας στις 21 Νοεμβρίου, εορτάζει την Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Προβάλλεται μέσα στις πρώτες ημέρες αυτής της ευλογημένης περιόδου, η μορφή  της Παναγίας Μητέρας. Βλέπουμε τα πρώτα Της βήματα, στα πρώτα χρόνια της παρουσίας Της στον κόσμο. Βλέπουμε το  χώρο εκείνο, όπου θα διέμενε και  θα δεχόταν τις ουράνιες αποκαλύψεις και εκεί θα προετοιμαζόταν για τη συμμετο χή Της  στο σχέδιο της σωτηρίας του ανθρώπου, για την πορεία της μέσα στον ωκεα- νό της αγάπης και της φιλανθρωπίας του Θεού για τον κόσμο.

            2. Στην εικονογράφηση του γεγονότος των Εισοδίων της Θεοτόκου, βλέπουμε, στο κέντρο την Παναγία σαν μικρό τριετές κοριτσάκι, που όμως έχει όλη την ιερότητα της μέλλουσας Μητέρας του Θεού. Ο ιερέας Ζαχαρίας ο μετέπειτα πατέρας του Προ- δρόμου, έχει ακουμπήσει ευλαβικά και στοργικά το χέρι του επάνω στο κεφάλι  της
. Την ευλογεί και την υποδέχεται στα άγια των αγίων, φορώντας ενδύματα λειτουργικά και διακριτικό της ιεροσύνης στην κεφαλή του. Η Παναγία στέκεται  απέναντί του και  έχει τα χέρια της σε στάση ευλαβική και συγχρόνως κινητική, που δηλώνει την προθυ μία και την χαρά της προσελεύσεώς της στον Ναό του Κυρίου. Το ίδιο ευλαβικά και με ιερή συγκίνηση εικονίζονται και οι γέροντες γονείς της Ιωακείμ και Άννα. Την παρα δίδουν στα χέρια του Ζαχαρία με μια κίνηση πολύ εκφραστική, που δηλώνει την προθυμία τους να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους στο Θεό και να Του αφιερώ- σουν το μονάκριβο παιδί τους, που το απέκτησαν μετά από πολλών χρόνων προσευ χή και νηστεία και σε γήρας προχωρημένο. Έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην Παναγία, την οποία προσέχουν  με πολύ συγκίνηση. Πίσω τους βλέπουμε πολλές νέες κοπέλες να κρατούν λαμπάδες αναμμένες και να προπέμπουν την Παναγία οδη- γώντας την στο Ιερό, όπου έμεινε  εκεί για δώδεκα χρόνια, ζώντας μέσα στο φως του Θεού και βιώνοντας τη θέωση.

            3. Αυτό το γεγονός της εισόδου της Θεοτόκου στα Άγια των Αγίων που εορτά- ζουμε, ήταν κάτι το πολύ προκλητικό για την εποχή εκείνη, αλλά και για μας σήμερα που διαβάζουμε και γνωρίζουμε τι υπήρχε στον ιερό εκείνο χώρο που διέμενε η Πανα γία μας. Μέσα σε έναν χώρο που δεν είχαν δικαίωμα  όπου φυλάσσονταν τα πιο ιερά αντικείμενα του Ισραήλ, όπως η κιβωτός της Διαθήκης, η στάμνα με το μάνα, η ράβ- δος του Ααρών, να μπαίνουν οι Ιερείς, αλλά και ούτε ο Αρχιερέας καθημερινά, εκεί έμελλε να κατοικήσει η Κυρία Θεοτόκος, δεχόμενη καθημερινά την επίσκεψη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, ο οποίος της έφερνε ψωμί και με αυτό ετρέφετο. Αυτός ο άρτος που έφερνε ο Αρχάγγελος στην Παναγία μας τονίζουν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας,

δεν ήταν ένα υλικό ψωμί, αλλά μία διαφορετική τροφή, που ενδυνάμωνε το σώμα της Μαρίας, για να μπορεί στη συνέχεια να δεχθεί το μήνυμα του Θεού και να καταστεί  έτσι άξιο δοχείο της χάριτος του Θεού.

             

            4. Μαζί με αυτή την μεγάλη Θεομητορική εορτή, γιορτάζουν παράλληλα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ως ένα αναπό- σπαστο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας, κινούνται και  εργάζονται συνεχώς ως θε- ματοφύλακες των αξιών και των παραδόσεών μας, καλλιεργώντας την ελευθερία, την σταθερότητα, την υπεράσπιση της εθνικής μας ακεραιότητας, την διατήρηση της ειρή- νης, την προάσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων και παρέχουν ταυτόχρονα στους Έλληνες πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας, που προσφέρουν, κάτω από τη σκέπη και τη προστασία της Υπερμάχου Στρατηγού. Σήμερα μέσα από αυτή την διπλή εορ- τή τιμούμε όλα εκείνα τα στελέχη, που στέκουν μέρα και νύκτα, ακοίμητου φρουροί των συνόρων μας από το ένα άκρο της επικράτειας έως το άλλο, κάτω από συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες, αλλά παράλληλα υποκλινόμαστε ευλαβικά σε όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους και πότισαν το χώμα αυτού του ευλογημένου το- που με το αίμα τους, προσφέροντάς μας σήμερα μια πατρίδα που είναι υπερήφανη για τα άξια παιδιά της, που κράτησαν έως τέλους τη σημαία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ψηλά, μας έκαναν υπερήφανους για το ηρωικό τους φρόνημα, αλλά μας κληρονόμησαν και μια βαριά παρακαταθήκη, την οποία πρέπει να την διατηρήσουμε, αλλά και να την παραδώσουμε στα παιδιά μας, αποδεικνύοντας ότι είμαστε άξιοι απόγονοι αξιοτάτων προγόνων.

            5.  Η Παναγία μας τρεφόμενη από τον ουρανό ζητούσε «τα άνω» και εμπνεό- ταν από το πολίτευμα του ουρανού. Καμία υλική ανάγκη ή μέριμνα βιοτική δεν την κράτησε δεμένη στη γη. Κανένα υλικό στοιχείο δεν κράτησε το νου Της μακριά από το Θεό και το θέλημα Του. Ο αγώνας της καθημερινός για την καλλιέργεια και την αξιοποίηση των αρετών και των χαρισμάτων του Θεού. Ανέκαθεν η Θεοτόκος Πανα- γία,  συνεχίζει να εμπνέει και να καθοδηγεί με τον άγιο Της βίο και με την σταθερή της πορεία, στην καλλιέργεια των αρετών και στην κατανόηση ότι οι αρετές είναι ο πιο αξιόπιστος και  πολύτιμος φίλος του ανθρώπου, σε μια εποχή που ο νους του ανθρώ που, αποπροσανατολίζεται από τα ουράνια και μένει στα επίγεια, που εστιάζει την προσοχή του μόνο στην οικονομική κρίση, χωρίς να βλέπει άλλες παραμέτρους και άλλες αποκλίνουσες πορείες από την πραγματικότητα, σε μια εποχή που όλοι μιλού- με για την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, αλλά κανείς δεν κοιτάζει την κενό- τητα που κυριαρχεί, αδιαφορώντας για τον κατήφορο τον πνευματικό που έχουμε πάρει και στον γκρεμό στον οποίο οδηγούμαστε, εάν δεν αλλάξουμε πορεία.

6. Στη μορφή της Παναγίας  μπορούμε να διακρίνουμε αρετές που κοσμούν το άγιο πρόσωπό Της και αυτές οι αρετές εμφανίζονται και στα πρόσωπα εκείνων που

με πάρα πολύ υπευθυνότητα και σοβαρότητα, αγωνίζονται καθημερινά κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, χωρίς να υπολογίζουν κόπο, μόχθο, χρόνο, αλλά έχοντας υψηλό το αίσθημα του χρέους, της τιμής και της αξιοπρέπειας.  Οι αρετές αυτές μας κάνουν να αναγνωρίζουμε το μεγαλείο της φυλής μας, που πάντοτε αγωνιζόταν για κάτι υψηλό, αιώνιο και αληθινό, χωρίς ανταλλάγματα και διαπραγματεύσεις. Οι αρε- τές αυτές που δεν είναι λέξεις μεμονωμένες και αυτοτελείς, αλλά μας παραπέμπουν σε  έναν  τρόπο ζωής, μας κάνει να βλέπουμε και να αναγνωρίζουμε τους πραγμα- τικούς ήρωες, από τους ψεύτικους και φανταστικούς. Μας κάνουν να βλέπουμε τους ήρωες του παρελθόντος και μέσα από το παρελθόν να ερχόμαστε στο παρόν, για να δούμε  και τους ήρωες του παρόντος μέσα στην προοπτική του μέλλοντος. Ήρωες υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε. Ήρωας μπορεί να γίνει ο οποιοσδή- ποτε, έχοντας πίστη, ιδανικά, αξίες, έχοντας κατά νου ότι «ουκ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν».  Αυτό που έχει σημασία σήμερα  είναι να εμπνεόμαστε από το παράδειγμα των ηρώων, σύγχρονων και παλαιών, οδηγώντας  τα βήματα μας παράλληλα με τα βήματά τους, οδηγώντας τη σκέψη μας δίπλα στη δική τους, κάνοντας την καρδιά μας να πάλλεται με τον ίδιο δυναμισμό που χτυπάει και η δική τους και τέλος  να έχουμε την ίδια αγωνία με αυτούς που βλέπουν τον κίνδυνο πιο ορατό από ότι εμάς, αφού αυτοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.  

            7. Σήμερα και κάθε ημέρα η Παναγία Θεοτόκος βρίσκεται δίπλα στους σύγχρο- νους ήρωες μας, εμπνέοντάς  τους δυναμισμό, αυτοπεποίθηση, τόλμη, ανδρεία, πί- στη, υπακοή, καρτερία, θάρρος, αντοχή, στοιχεία που χαλυβδώνουν την ψυχή του Έλληνα εκείνου, που φορά τη στολή και ξέρει να την τιμά και να την σέβεται. Ευλογεί και στηρίζει, ξεκουράζει και γαληνεύει  τον στρατιώτη, που φυλάει σκοπιά στην από- μακρυσμένη βραχονησίδα, δίνοντας το παρόν και τη μαρτυρία της φύλαξης των ορίων και των συνόρων της πατρίδας μας σ’ αυτούς που τα επιβουλεύονται.  Διώχνει τα κύματα των ταραγμένων σκέψεων και την σύγχυση των λογισμών και τον οδηγεί σε γαλήνιες θάλασσες, τον κυβερνήτη, αλλά και τον τελευταίο ναυτοδίοπο στη Φρεγά τα, στην Κανονιοφόρο, που περιπολεί το Αιγαίο, λέγοντας «δόξα τω Θεώ» και ευχαριστώντας τον Άγιο Νικόλαο τον προστάτη των θαλασσών. Σκεπάζει και προ- στατεύει τους χειριστές των μαχητικών αεροσκαφών  που περιμένουν σε ετοιμότητα στη Μοίρα Αναχαίτισης. Η Παναγία με τη γλυκύτατη φωνή Της, μας καλεί να παρα- μείνουμε Έλληνες για πάντα, για τους Έλληνες και για την Ελλάδα. Οδηγός μας σε αυτή την πορεία είναι η πίστη μας στο Θεό, η γνώση της ιστορίας και η εμμονή μας στις αξίες και στις παραδόσεις του τόπου μας. Δεν φοβόμαστε, δεν χάνουμε το θάρ- ρος μας, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος μας, την αγάπη και το ενδιαφέρον μας αλλά και το αίμα μας εάν χρειαστεί για αυτόν τον πονε-

μένο και αγιασμένο τόπο.    

8. Η Παναγία μητέρα, του Θεού και των ανθρώπων, μας οδηγεί στο φως και στην κατάκτηση του πνεύματος. Οδηγεί τις Ένοπλες Δυνάμεις στον καιρό της ειρή- νης, που ευχόμαστε πάντοτε να επικρατεί σε ολόκληρο τον κόσμο, να μεταδίδει φως και αλήθεια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη που βρίσκεται, μέσα από την προσεγμένη  και ουσιαστική παρουσία και προσφορά της. Καλούνται οι σύγχρονοι εκφραστές της ειρήνης και υπερασπιστές των «βωμών και εστιών μας», εμπνεόμενοι από την προσφορά των μαρτύρων μας, από τα δάκρυα των ασκητών, από την προ- σευχή των Πατέρων, μα πάνω από όλα, από την αγάπη, την στοργή και κάτω από το άγρυπνο μάτι της προστάτιδας μας Θεοτόκου, να πορεύεται μέσα στα ειρηνικά πεδία των μαχών, σε νίκες, που θα αποδεικνύουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας είναι αξιόμαχες και αξιόπιστες, όχι μόνο στο επιχειρησιακό κομμάτι, αλλά και στο κομμάτι του πνεύματος, με σημαία το Σταυρό του Χριστού. Χρόνια πολλά και ευλογημένα με την ευχή της Κυρίας Θεοτόκου.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ