2015-11-22 19:01:12
Φωτογραφία για «Με εικονικά τιμολόγια η αγορά του δεματοποιητή το 2009»
Σε έγγραφο - «φωτιά» που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα το ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας στον δήμο Πύργου και φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η εφημ. «Πατρίς», αναφέρεται... επισήμως για πρώτη φορά, ότι τα τιμολόγια αγοράς του δεματοποιητή το 2009 από την τότε Δημοτική Αρχή ήταν εικονικά!

Πιο συγκεκριμένα την προηγούμενη Δευτέρα στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο παρελήφθη το Υπηρεσιακό Σημείωμα Ελέγχου των τριών υπαλλήλων του ΣΔΟΕ που διενεργούν πολύμηνο έλεγχο για τη διαδικασία αγοράς του δεματοποιητή και τη μεταφορά των σκουπιδιών την περίοδο του 2009, μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας που διερευνά την υπόθεση. Οι τρεις οικονομικοί ελεγκτές μετά από την έρευνα που διενήργησαν όλο το προηγούμενο διάστημα κατέληξαν, όπως αναφέρουν στο έγγραφό τους προς τον δήμο Πύργου, στο ακόλουθο συμπέρασμα: «Λάβατε στη χρήση 2009 τρία εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 946 χιλ. ευρώ και συγκεκριμένα, ένα τιμολόγιο για την αγορά δεματοποιητή, αξίας 840 χιλ. ευρώ, ένα τιμολόγιο για την αγορά ειδικού βραχιονοφόρου αξίας 90 χιλ. ευρώ και ακόμα ένα τιμολόγιο για την αγορά ενός υδροστατικού φορτωτή αξίας 16 χιλ. ευρώ.»


Το «Υπηρεσιακό Σημείωμα Ελέγχου» εστάλη στο δήμο Πύργου για να απαντήσει εντός 10 ημερών δίνοντας τις δικές τους εξηγήσεις επί των αναφερομένων. Τα επόμενα βήματα από την πλευρά του ΣΔΟΕ θα είναι, αφ’ ενός η σύνταξη της έκθεσης ελέγχου που θα σταλεί στον Εισαγγελέα για τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων και αιρετών εκείνης της περιόδου, και αφ’ ετέρου η επιβολή προστίμου στο δήμο Πύργου ως λήπτη εικονικών τιμολογίων.

Δικαίωση

Η σοβαρή αυτή εξέλιξη αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της παρούσας και της πρώην Δημοτικής Αρχής του Πύργου. Από την πλευρά της παράταξης του νυν δήμαρχου δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση μετά την αποστολή του εγγράφου του ΣΔΟΕ. Ωστόσο συνομιλητές του κ. Γαβρίλη Λιατσή τόνιζαν ότι το πόρισμα των ελεγκτών ουσιαστικά δικαιώνει την πάγια θέση του να μην επαναλειτουργήσει τον δεματοποιητή για τη διαχείριση των σκουπιδιών στον Πύργο, παρά την πίεση που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα από τη μείζονα αντιπολίτευση του δήμου. «Ίσως τώρα να εξηγείται ο λόγος της εμμονής τους» δήλωσε με νόημα στην εφημ. «Πατρίς» στενός συνεργάτης του κ. Λιατσή, χωρίς να γίνει πιο σαφής για το τι εννοεί.

Όλα νόμιμα

Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστή η θέση του τότε δημάρχου Μάκη Παρασκευόπουλου ότι η προμήθεια του δεματοποιητή έγινε με απολύτως νόμιμες διαδικασίες. Όταν το θέμα είχε βρεθεί ξανά στην επικαιρότητα μετά από ρεπορτάζ του περιοδικού «HOT DOC» ο κ. Παρασκευόπουλος σε μακροσκελή δηλωσή του είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων: «Η προμήθεια του δεματοποιητή και των συνοδών μηχανημάτων έγινε με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, μετά από διεθνή διαγωνισμό. Κατά την διαδικασία του διαγωνισμού τηρήθηκαν απολύτως όλες οι προβλεπόμενες από τη σχετική νομοθεσία διαδικασίες. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν και υπέβαλαν προσφορές 4 εταιρείες. Η αξιολόγηση και η κατακύρωση του αποτελέσματος έγινε σύμφωνα με το νόμο, από τετραμελή επιτροπή. Το χρηματικό ένταλμα, με όλα τα κατά νόμο παραστατικά, (έγγραφα του διαγωνισμού, Συμβάσεις,Τιμολόγια -Δελτία αποστολής, Πρωτόκολλο Παραλαβής της τετραμελούς Επιτροπής Παραλαβής κ.λ.π.), ελέγχθηκε και εγκρίθηκε από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το μηχάνημα του δεματοποιητή, αποτελούμενο από τρία μέρη, καθώς και τα συνοδά μηχανήματα, ελέγχθηκαν διεξοδικά. Είναι απολύτως ψευδές ότι ο αριθμός παραγωγής του δεματοποιητή που είναι ενσωματωμένος στο μηχάνημα, έχει αλλοιωθεί. Επειδή το 2011 κάποιοι διέδωσαν τον ψευδή ισχυρισμό ότι ο δεματοποιητής που είχε αγοράσει ο δήμος το 2009,ήταν παλαιός και μεταχειρισμένος ,σπεύσαμε και ζητήσαμε από την κατασκευάστρια σουηδική εταιρεία FLEXUS να στείλει εκπρόσωπό της προκειμένου να εξετάσει το μηχάνημα που είχε παραδοθεί στον δήμο από την πωλήτρια εταιρεία RAM EUROPE. Η κατασκευάστρια εταιρεία έστειλε στον Πύργο εκπρόσωπό της ο οποίος εξέτασε το μηχάνημα και στη συνέχεια μας απέστειλε έγγραφη πιστοποίηση με την οποία βεβαιώνεται ότι το μηχάνημα που αγόρασε ο δήμος το 2009 είναι νέο μοντέλο με αριθμό παραγωγής 1118, ότι αντιστοιχεί στα έγγραφα της κατασκευάστριας που το συνοδεύουν και ότι παραδόθηκε στην πωλήτρια RAM EUROPE το Νοέμβριο του 2009. Επομένως δεν μπορεί να υπάρξει καμιά απολύτως αμφιβολία περί της νομιμότητας σε σχέση με την προμήθεια του δεματοποιητή».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ