2024-02-14 17:34:59
Φωτογραφία για Μνημόσυνο μοναχού Νικοδήμου Γρηγοριάτη (23-01-2009/ 05- Φεβρουαρίου 2024)
«Τίποτα δεν παραδόθηκε ασυλλόγιστα και ανώφελα από τους μαθητές και κήρυκες του Χριστού μα και τίποτα δεν διατηρήθηκε ασυλλόγιστα και ανώφελα σ’ ολόκληρη την Εκκλησία του Θεού. Το να μνημονεύουμε κατά τη θεία κι ολόλαμπρη μυσταγωγία εκείνους που κοιμήθηκαν ορθόδοξοι, είναι οπωσδήποτε ωφέλιμο και θεάρεστο»

Γρηγόριος ο Νύσσης

Αναμφίβολα υπάρχουν πολλοί φωτισμένοι και ενάρετοι ασκητές που με την άσκηση και την προσευχή τους ανθίζουν ως άνθη και σκορπίζουν τα αρώματα της ψυχής τους στο περιβόλι της Κυρίας Θεοτόκου, στο Άγιον Όρος … Ένας από αυτούς τους διάττοντες αστέρες του μοναχισμού του Αγίου Όρους υπήρξε κι ο μοναχός Νικόδημος Γρηγοριάτης, που έφυγε αφήνοντας τον μάταιο τούτο κόσμο για την μόνιμη πατρίδα όλων μας, τον ουρανό.

Δυστυχώς η αμαρτία έχει γίνει μόδα , η γενιά μας ζυμώθηκε τόσο έντεχνα με τα βρώμικα νερά της αμαρτίας που οι περισσότεροι δεν μπορούμε να διακρίνουμε το ορθόδοξο από το αιρετικό με αποτέλεσμα μία να τα λέμε τά πράγματα ορθά και μία ανάποδα
. Τα όρια του να υποστηρίζει κανείς τον νόμο του Θεού και το δικαίωμα του ανθρώπου στην ζωή έχουν διασταλεί εις το όνομα της κακής χρήσης της ελευθερίας . Δεν μπορεί ή μάλλον δεν θέλει ο αδύναμος άνθρωπος να πετάξει την αμαρτία από πάνω του που τον βουλιάζει μέρα με την ημέρα στον βούρκο της κολάσεως .

Επίσης στο ανώτερο πνευματικό περιβάλλον των χριστιανών έχουν διασταλεί τόσο πολύ τα όρια που βάζουν οι θεόσδοτες εντολές στο όνομα της διακριτικής μάλλον δειλής διάκρισης , με αποτέλεσμα να γίνονται οι χριστιανοί , χριστιανοί κατ΄ όνομα αγωνιστές και μη Αναπαυμένοι πλέον , στη ζεστασιά της δήθεν διάκρισης , φιμώνουμε και παγώνουμε την αλήθεια μέσα στο χρονομπάουλο της ιστορίας και πετάμε στη λήθη το κλειδί που αναδεικνύει αυτή στον κόσμο , που δεν είναι τίποτα άλλο από το μαρτυρικό φρόνημα Μήπως πιστεύουμε αδελφοί μου τελικά ότι χωρίς πόνο, θυσία και μαρτυρικό φρόνημα θα είναι ανοιχτή διάπλατα η πόρτα του παραδείσου για εμάς ;

Την στιγμή που ο ίδιος ο Κύριος μας λέγει : Προσέχετε διότι μπορεί να πλανηθούν μέχρι και οι φίλοι του Θεού , οι εκλεκτοί ! Θα χάσουμε την βασιλεία των ουρανών διότι σταματήσαμε να θυσιάζουμε στον αληθινό Θεό την κακία και τα πάθη μας , θυσιάζοντας άκων εκών στον βωμό του εγώ , του κόσμου και της παράλογης λογικής , την Παν Σοφία του Θεού , την Πίστη , την Ελπίδα και την Αγάπη σε αυτόν , στραγγαλίζοντας την συνείδηση μας , με αποτέλεσμα να θερίσουμε αναπόφευκτα από την υποκρισία μας έχθρα και μίσος μεταξύ μας με ολέθριες συνέπειες και παραφυσικά προβλήματα για όλο το ανθρώπινο γένος ...

Τέτοια υποκριτική τάση και στάση δεν την ασπάστηκε ούτε την είχε ποτέ ο θεόσδοτος ταπεινός μοναχός π. Νικόδημος ο Αγιορείτης .

Ένας και μοναδικός , διακριτικός γέροντας του Αγίου Όρους με πολλά τάλαντα - χαρίσματα είχε ενεργή μία καρδιά παλλόμενη για τόν Θεό και τον συνάνθρωπο . Υπήρξε φάρος φωτεινός μέσα στις ομίχλες του πολυ - διάσπαστου και παράλογου κόσμου .

Εκινείτο με απλότητα και με πολύ πίστη στον Χριστό για την ενότητα του ορθόδοξου πνεύματος στη καθημερινότητα μας . Οδηγός διακριτικός , απλανής , μειλίχιος στους αδελφούς του που μόνο όμορφα λόγια και συναισθήματα έχουν να θυμούνται από το ευώδες πέρασμά του . Ακολουθώντας κατά γράμμα την προσταγή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού το δικό του ναι ήταν πάντα ναι και το όχι , όχι !!

Η αργω - λογία έφευγε με ταχύτητα φωτός από κοντά τού .

Ο λόγος του άλας πνευματικό διά τις ψυχούλες γύρω του .

Μην σπείρεις πόνο γιατί θα θερίσεις πόνο ! Μήν σπείρεις δυστυχία διότι θα θερίσεις δυστυχία από αυτήν την ζωή έως την άλλη ! Μήν τυχόν σιωπήσουμε όταν πρέπει να φωνάξουμε !! Οι φυσικοί νόμοι μπορεί ενίοτε να ανασταλούν, οι πνευματικοί νόμοι όμως ποτέ !! Λειτουργούν και δεχόμαστε ανάλογη μετοχή και στην σιωπή και στην υπεράσπιση τού δικαίου ή τού αδικοχαμένου αδελφού .

Λέγει ο Κύριος , σε μέτρησα σε ζύγισα , και βρέθηκες λειψός ! Η καλοσύνη και το μαρτυρικό φρόνημα του πατέρα Νικόδημου υπέρ περίσσευε του καλού ονόματός του . Ζητούσε πνευματικούς αδελφούς ( ιερείς και μοναχούς ) διά να λάβει και να δώσει την αδελφική εν Χριστώ παρηγοριά και να μεταδώσει την βαθιά έννοια στην μελέτη του λόγου του Θεού . Και ο καλός Θεός του έδωσε δίπλα του εμάς , νήπια ημιμαθής και σακατεμένα , κακομαθημένα και αδιάκριτα παιδιά .

Ήλθε ως άγκυρα πίστεως στην ζωή μας και μας βοήθησε να ακολουθούμε την αληθινή διάκριση και την αδελφή της την ανδρεία ! Αρετές που εάν δεν είναι μαζί δεν καρποφορούν και δεν αναπαύουν τη συνείδηση !

Αρετές που τις πετυχαίνουν αυτοί που έχουν θέση στόχο στην ζωή τους το Ευαγγέλιο , τις εντολές του Κυρίου και την εναγωνίως συνεχή τήρηση τού θελήματο του Θεού Πατρός στην ζωή τους !! Ανένδοτος και κάθετος στις πάγιες και παν άγιες εντολές : Ου φονεύσεις , ου ψευδομαρτυρήσεις... Ου τιμήσεις κανέναν παραπάνω από τον Χριστό στην ζωή σου και το θέλημα του Θεού Πατρός !!!

Μας έμαθε να μην μας χωρίζει τίποτα και κανείς από τόν Χριστό ! Να αποφεύγουμε οποιοδήποτε εμπόδιο και να μην μας σταματά κανένα είδος αρρώστιας από την ένωσή μας με την Αιώνια Πηγή του Φωτός και των χαρισμάτων που είναι ο Θεός !!! Μας ενέπνευσε το πνευματικό οικοιοθελές δέσιμο με τόν ορατό θεό και δάσκαλο , τον > πνευματικό μας που έχει την χάριν από τον Θεό να σβήνει τις πνευματικές μουτζούρες μας. Αν έπεσες ως άνθρωπος που είσαι ατελής ;

Σήκω ! Να μην προκαλεί σε καμία περίπτωση η πτώση μας ευκαιρία για να χαίρετε ο εχθρός !! Η προσευχή είναι η πρώτη ξεδιψώσα πηγή του ανθρώπου πριν την Αιώνια Πηγή !!! Πρέπει να γίνεται αδιάλειπτα , ακατάπαυστα και καρδιακά , με πόνο για όλους και για όλα

Η μετάνοια μας το ίδιο , πρέπει να ακολουθεί χέρι με χέρι την προσευχή ! Η πνευματική σκυτάλη αθόρυβα πρέπει να εναλλάσσεται μεταξύ τους κι άλλοτε να μας κινεί και να μας συμβουλεύει η μία και άλλοτε η άλλη , έως ότου να έρθει ο δημιουργός αυτών και να στερεώσει να λαμπρύνει τα μέλλοντα , τα παρελθόντα και τα νυν !!

Τί άραγε μπορεί κανείς να πει για αυτόν τον αδελφό τον Νικόδημο που θυσιάζει την ζωή του μη δεχόμενος μόσχευμα καρδιάς;; Το μόνο σίγουρο είναι αυτό , να μην λυπούμε με τις πράξεις μας κι άλλο την Αιώνια Χαρά !

Μην λυπούμε επίσης και τον αδελφό , τόν συνάνθρωπο ! Προσοχή και προσευχή για να χαίρεστε πάντα και παντού μας έλεγε !

Μην φοβάστε τον βιολογικό θάνατο περισσότερο από την κόλαση . Και μη φοβάστε την κόλαση περισσότερο από το γαλήνιο βλέμμα τού δικαίου κριτού ....

Να παρακαλάμε να μην βρεθούμε αντικριστά με τόν γλυκή Ιησού στην άλλη ζωή και τον φέρουμε στην δύσκολη θέση , να μας δείξει την αποστροφή του , ο πραότατος δημιουργός και Εσταυρωμένος Χριστός !!

Μακριά από το οικονομικό - πολιτικό - Θρησκευτικό σύστημα των Εβραίων που πρώτα αδιαφόρησε και ύστερα πρωτοστάτησε για να σταυρώσει τον Χριστό και τους αληθινούς μαθητές αυτού !

Μακριά ως πυρ ! Διότι αυτό το σύστημα είναι ο προθάλαμος για την αιώνια απώλεια και την αιώνια κόλαση , το τρίξιμο των οδόντων και το αιώνιο κλαυθμό . Είναι η φωτιά πριν την Αιώνια Φωτιά ! Δύο χιλιάδες χρόνια το λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος , μακριά οι άνθρωποι από αυτό το σύστημα χ-ξ-ς' !!!

Είναι ένα σύστημα που ομοιάζει με πελώρια μαύρη τρύπα που ρουφά οποιαδήποτε αρετή , οποιοδήποτε φώς και καλό που κάναμε σε τούτη την ζωή .

Είναι σύστημα αντιθέτου κατεύθυνσης από τον αληθινό Θεό Πατέρα και Δημιουργό , προσπαθώντας να αντικαταστήσει αυτόν !!! Προσοχή μην πλανηθούμε αδελφοί , όποιος ακολουθήσει αυτό το σύστημα του 6-6-6 εναντιώνεται στην δικαιοσύνη του Θεού Πατρός και αυτόματα αποκόπτεται από την ένωση τού με την Εσταυρωμένη Αγάπη και την του σταυρού δικαιοσύνη αυτής !!

Κανείς να μην το ξεχάσει ποτέ αυτό , κανείς , οπουδήποτε και εάν πιστεύει πρέπει νά θυμάται : Ότι... Τού Κυρίου είναι η γη και το πλήρωμα αυτής και η οικουμένη αυτού και οι κατοικούντες εν αυτή !!! Οποιοσδήποτε άνθρωπος με το οποιοδήποτε σύστημα - κωδικό έρθει και οικειοποιηθεί τα του Θεού , και μας επιβάλει :

Ό,τι η γη και το πλήρωμα αυτής είναι δικά του διότι μπόρεσε και τα σφράγισε με το σύμβολο του , όπως συνήθως συμβαίνει να σφραγίζει ένα νόμισμα ο εκάστοτε κρατικός βασιλιάς , είναι ψεύτης και απατεώνας και πράττει την χειρότερη ιεροκαπηλεία και ιεροσυλία που έγινε ποτέ...

Συμπράττει στην έλευση του αντίθετου του Θεού Πατέρα , του αντιχρίστου... Μην ξεχάσουμε ποτέ τόν ψαλμό ( 23 ) του Δαυίδ : Του Κυρίου η γη και Όλο το πλήρωμα αυτής !!!

Πατέρα Νικόδημε όπως πάντα και τώρα μην μας ξεχνάς αδελφούλη μας , οι ευχές σου μαζί με τις διάπυρες προσευχές σου από ψηλά να μην σταματούν για εμάς τους αμαρτωλούς...

Χριστός Ανέστη. Αληθώς Ανέστη αδελφοί μου.

Χαίρετε και αγαλιάσθε εν Κυρίω για τον μακαριστό αδελφό ημών, μοναχό και πατέρα πάντων υμών, Νικόδημο τον Γρηγοριάτη. Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε αδελφέ ημών, αιωνία αυτού η μνήμη, Αμήν, Αμήν.

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ 03/2/2024
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ