2015-11-23 15:39:59
Φωτογραφία για Hisar-U : Ο πύραυλος που φτιάχνει η Αγκυρα για το ''τουρκικό Πάτριοτ''
Μπορεί ακόμα να μην έχει καταλήξει επισήμως η Τουρκία για το  Σύστημα Αντιαεροπορικής Άμυνας Μεγάλου Βεληνεκούς που θα προμηθευτεί και να συνεχίζει τα τσαλιμάκια και τα παζάρια με ΗΠΑ, Κίνα κλπ,προχωρά όμως τις εργασίες για τον πύραυλο που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτό.

Στον τομέα αυτό φιλοδοξεί να έχει εγχώριας κατασκευής  πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς που θα αποτελέσει, όπως υποστηρίζουν τουρκικές πηγές, συνέχεια των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς Hisar-A και Hisar-O. Ήδη, αναφέρεται, ότι η σχετική υποδομή είναι έτοιμη για τις εργασίες Έρευνας και Ανάπτυξης του (νέου) πυραύλου ο οποίος προς το παρόν είναι γνωστός με την ονομασία Hisar-U.

Στη επόμενη πρώτη συνεδρίαση της (νέας) Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας  αναμένεται να ληφθεί μια απόφαση για τον λεγόμενο ''εθνικό πύραυλο'' και για την ανάθεση της κατασκευής του.

 Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του Συστήματος Αντιαεροπορικής Άμυνας Μεγάλου Βεληνεκούς είναι το ραντάρ.Το σύστημα ραντάρ που θα εντοπίζει τις αεροπορικές απειλές και θα ενεργοποιεί τους πυραύλους θεωρείται σχεδόν έτοιμο, ανέφερε ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης της Τουρκίας.


Στο αντιαεροπορικό σύστημα αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το Ραντάρ Διάταξης Φάσης Πολλαπλών Λειτουργιών ÇAFRAD που ανέπτυξαν από κοινού η τουρκική αμυντική εταιρεία Aselsan και το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Τουρκίας (TÜBİTAK) για τη φρεγάτα αντιαεροπορικής άμυνας TF-2000 ή μια πιο προηγμένη έκδοση του εν λόγω ραντάρ το οποίο θα ενσωματωθεί με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Η Aselsan θα κατασκευάσει το ραντάρ και το σύστημα επικοινωνίας του Συστήματος Αντιαεροπορικής Άμυνας Μεγάλου Βεληνεκούς και η Roketsan τους πυραύλους.

Υποστηρίζεται στο ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης της Τουρκίας ότι το σύστημα θα αναπτυχθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή εγχώρια συμμετοχή και μετά την ολοκλήρωση του θα συμπεριληφθεί στο Σύστημα Διοίκησης Ελέγχου της Διοίκησης Αεροπορικών Δυνάμεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων  και - προσέξτε- στο ΝΑΤΟϊκό σύστημα επικοινωνίας Link-16.

Πάντως το κινεζικό αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα FD-2000 ( εξαγωγική έκδοση του HQ-9) που κατασκευάζει η κινεζική εταιρεία CPMIEC (η οποία έχει δεχθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ με την καταγγελία πως εξαγάγει απαγορευμένα όπλα), είχε επιλεχθεί μετά από πολύμηνες διεργασίες και αναβολές από την Τουρκία. Στην διαδικασία αρχικά συμμετείχε επίσης το αμερικανικό Patriot PAC-3, η γαλλοϊταλική κοινοπραξία Eurosam με το σύστημα SAMP/T Mamba και το ρώσικο  S-400 (η επιλογή  του ρωσικού είχε ατονίσει σχεδόν αμέσως) . 

Σύμφωνα με τους Τούρκους τα βασικά κριτήρια επιλογής του αναδόχου ήταν κατά σειρά προτεραιότητας α) η μεταφορά τεχνολογίας στην  εγχώρια βιομηχανία ώστε στο μέλλον οι τουρκικές εταιρείες να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα αντίστοιχο εγχώριο σύστημα, β) η συμπαραγωγή του συστήματος που θα επιλεχτεί, γ) η ταχύτητα παράδοση του συστήματος που θα επιλεχτεί, δ) και τέλος το κόστος απόκτησης του συστήματος.

Η κινεζική προσφορά για 12 ολοκληρωμένα συστήματα FD-2000 έφτανε τα 3,44 δισ δολάρια και περιλαμβάνει σημαντική μεταφορά τεχνογνωσίας. Οι δύο εταιρείες που ακολούθησαν στο διαγωνισμό ήταν κατά σειρά αξιολόγησης η γαλλοϊταλική κοινοπραξία Eurosam  και η αμερικανική κοινοπραξία Raytheon/Lockheed Martin με το σύστημα Patriot PAC-3.

Η Τουρκία όμως μέχρι στιγμής έχει ακυρώσει  την προμήθεια του συγκεκριμένου αντιπυραυλικού συστήματος δύο φορές εκθέτοντας την Κίνα, η οποία θα της  μετέφερε και πολύτιμη τεχνογνωσία με το σύστημα αυτό.Πότε με διαφορετικές ερμηνείες πότε με  καθυστερήσεις για αρκετό καιρό σχετικά με το κινεζικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας , έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση σε όλες τις πλευρές ότι οι Τούρκοι στην ουσία εμπαίζουν το Πεκίνο και εκβιάζουν  την Ουάσιγκτον .

Η  Τουρκία  είχε αποφασίσει να δεχθεί να δώσει 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία Precision Machinery Import-Export , για το αντιπυραυλικό σύστημα FD -2000, ως την καλύτερη προσφορά τον  Σεπτέμβριο 2013 από την τότε κυβέρνηση Ερντογάν.Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και γενικά η Δύση είχε αντιδράσει- αν και ήξερε ότι - έτσι κι αλλιώς - η Αγκυρα κάνει κολπα. 

Η επιλογή του κινεζικού συστήματος είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αφού όπως ανέφεραν οι σχετικές ανακοινώσεις το κινεζικό σύστημα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ (NADGE) και θα δημιουργούσε προβλήματα διαλειτουργικότητας.

Επιπλέον έχει επισημανθεί ότι οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν την πρόσβαση των Κινέζων έστω και έμμεση στο διαβαθμισμένο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε ασκήσει έντονη κριτική για την επιλογή του συστήματος της εταιρείας  CPMIEC η οποία βρίσκεται στη μαύρη λίστα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τον Ερντογάν να ξανασκεφτεί την επιλογή του FD-2000.

Το ότι και το ΝΑΤΟ είχε κατά νου τα ...ανατολίτικα παζάρια της Τουρκίας και τα ''φτηνά κόλπα'' που κάνει ''και ό,τι πιάσει στο καλάθι της'', προκύπτει και από τότε σχετική δήλωση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ,  ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα λάβει σοβαρά υπόψη την αντίδραση του ΝΑΤΟ προτού λάβει την τελική της απόφαση για το αντιπυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς.

Αλλά προφανώς το παιχνίδι που έπαιξαν στις ΗΠΑ οι Τούρκοι έπιασε -με άγνωστα ανταλλάγματα. Από την άλλη η Άγκυρα ακύρωσε την συμφωνία με την Κίνα, όπως προείπαμε . Έτσι οι Τούρκοι απέκτησαν έναν ακόμη εχθρό , συνυπολογίζοντας και το ζήτημα των Κινέζων Ουιγούρων στο οι Τούρκοι θέλουν να έχουν λόγο.

Πάντως η προχθεσινή αναφορά στην τουρκική τηλεόραση ( ότι το τουρκικό σύστημα θα συμπεριληφθεί και στο ΝΑΤΟϊκό σύστημα επικοινωνίας Link-16) ειναι ενδεικτική ότι η Αγκυρα έκλεισε (ξανά...) το μάτι στην Ουάσιγκτον...
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ