2015-11-26 18:39:44
Φωτογραφία για Κάμερον σε βουλευτές: Πείτε «ναι» στους βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε σήμερα το Κοινοβούλιο να υποστηρίξει την πραγματοποίηση αεροπορικών πληγμάτων κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος... (ΙΚ) στη Συρία, δύο εβδομάδες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι που προκάλεσαν σοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

"Πρέπει να χτυπήσουμε αυτούς τους τρομοκράτες στην καρδιά τώρα", είπε στην ομιλία του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων ο Κάμερον, χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, η οποία αναμένεται, όμως, να γίνει πριν από τις 17 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία το κοινοβούλιο θα κλείσει για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, και μπορεί να διεξαχθεί ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους σχολιαστές.

"Είναι στη Ράκα (σ.σ. προπύργιο του ΙΚ στη Συρία) όπου σχεδιάζονται και οργανώνονται ορισμένες από τις μεγαλύτερες απειλές εναντίον αυτής της χώρας", προειδοποίησε, λέγοντας πως οι επτά επιθέσεις που ματαιώθηκαν από τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών "συνδέονταν ή εμπνεύστηκαν" από το ΙΚ.


"Πρέπει να τους στερήσουμε [από το να αποκτήσουν] ένα καταφύγιο στη Συρία", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας επίσης πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί "να αναθέτει εργολαβικά την ασφάλειά του σε άλλες χώρες".

Εδώ και πολλούς μήνες ο βρετανός ηγέτης θέλει να επεκτείνει στη Συρία τα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και ένα χρόνο εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ.

Φοβόταν, όμως, ότι δεν θα είχε την έγκριση της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία τον Αύγουστο του 2013 είχε απορρίψει την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ τότε, καταφέρνοντάς του πλήγμα.

Όμως σήμερα "οι κίνδυνοι της αδράνειας είναι πιο σημαντικοί" από τους κινδύνους που ενέχει η ανάληψη δράσης, εκτίμησε ο βρετανός ηγέτης. "Ο κίνδυνος έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες", είπε ακόμη, αναφερόμενος στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, που προκάλεσαν 130 θανάτους και εκατοντάδες τραυματίες.

"Αν δεν ενεργήσουμε τώρα όταν ο σύμμαχός μας, η Γαλλία, έχει δεχθεί επίθεση με τέτοιο τρόπο, οι σύμμαχοί μας θα έχουν το δικαίωμα να ρωτήσουν: αν όχι τώρα, τότε πότε;" είπε.

Η τζιχαντιστική οργάνωση "δηλητηριάζει το μυαλό των νέων μας", προειδοποίησε, υπενθυμίζοντας ότι 800 Βρετανοί έχουν μεταβεί στις περιοχές που ελέγχονται από το ΙΚ. Οι μισοί από αυτούς έχουν επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η βρετανική στρατιωτική δράση στη Συρία θα περιοριστεί σε αεροπορικά πλήγματα και δεν θα συμπεριλάβει την ανάπτυξη στρατιωτών στο έδαφος, διαβεβαίωσε ο Κάμερον ένα Κοινοβούλιο που παραμένει τραυματισμένο από την επέμβαση στο Ιράκ.

Έχει εγγραφεί σε μία συνολική στρατηγική επίλυσης της συριακής διένεξης προκειμένου να αποτραπεί μια κατάρρευση του κράτους όπως συνέβη μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, είπε ακόμη.

"Μια διπλωματική και πολιτική επίλυση είναι αναγκαία μακροπρόθεσμα", είπε, επιμένοντας στην πολιτική μετάβαση και στην ανθρωπιστική δράση, στην προσπάθειά του να πείσει τους βουλευτές.

Μετά τη δήλωση του Κάμερον, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Κρίσπιν Μπλαντ, δήλωσε πως πιστεύει ότι τώρα το Κοινοβούλιο πρέπει να στηρίξει την κρίση του πρωθυπουργού πως "το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διαδραματίσει πλήρη ρόλο στον συνασπισμό". Μία άλλη βουλευτής των Συντηρητικών, η Σάρα Γούλαστον, είπε πως έχει αλλάξει γνώμη και τάσσεται τώρα υπέρ των αεροπορικών επιδρομών.

Άλλοι, όμως, στο Εργατικό Κόμμα και στο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, δεν είχαν πεισθεί και τόσο, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει ακόμη να παρουσιάσει ένα σαφές ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία μετά τη στρατιωτική εκστρατεία. Άλλοι φοβούνται πως τα αεροπορικά πλήγματα θα ανοίξουν τον δρόμο για την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων.

Σπάζοντας τη βρετανική πολιτική παράδοση της κομματικής πειθαρχίας, ο εκπρόσωπος επί των οικονομικών του Κόρμπιν δήλωσε πως οι Εργατικοί σκοπεύουν να επιτρέψουν στους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

"Σε αυτά τα θέματα συνείδησης είναι καλύτερα να επιτρέψουμε στους βουλευτές να αποφασίσουν μόνοι τους", είπε ο Τζον Μακντόνελ στην τηλεόραση του BBC.

Για τον Μάλκολμ Τσάλμερς, ειδικό του κέντρου ερευνών για στρατιωτικά θέματα RUSI, αυτό έχει ήδη επιτευχθεί, "Ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών συντάσσονται με την άποψη της κυβέρνησης" μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Προβλέπω πως η κυβέρνηση θα κερδίσει την ψηφοφορία", είπε.

Ο καθηγητής Φαουάζ Γκερζ, από το London School of Economics (LSE), εκτιμά επίσης πως ο Κάμερον θα εξασφαλίσει χωρίς αμφιβολία την πλειοψηφία που επιθυμεί, αν όχι δεν θα είχε ριψοκινδυνεύσει να εμφανιστεί σήμερα στο Κοινοβούλιο.

Όσο για την κοινή γνώμη, μοιάζει κι εκείνη έτοιμη, αν και ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν πως μια βρετανική επέμβαση θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο επιθέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, το 59% των Βρετανών θα ενέκριναν τους βομβαρδισμούς στη Συρία, έναντι 58% την περασμένη εβδομάδα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ