2015-11-27 19:50:01
Φωτογραφία για ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: Σε ποιους και πότε θα καταβληθεί
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους και οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου, δικαιούνται δώρο εορτών, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ.

Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή Μάιο με Δεκέμβριο, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Για αυτούς που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το παραπάνω διάστημα, δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου, ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Αποχή λόγω τοκετού ή σπουδών, είναι χρόνοι που συνυπολογίζονται για την καταβολή του δώρου.

Αντιθέτως οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα, για συνδικαλιστική δραστηριότητα, ή απεργούσε, είναι χρόνος που δεν συνυπολογίζεται.

Οι εργαζόμενοι που δικαιούνται και δεν παίρνουν το δώρο τους, θα πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ