2015-11-28 10:23:05
Φωτογραφία για Βιολέττα Λούστα:το βίωμα της σκηνικής παρουσίας είναι η τροφή για έναν καλλιτέχνη
Η ανερχόμενη Ελληνίδα σοπράνο Βιολέττα Λούστα σε συνέντευξη της... στο thousandnews η κ. Λούστα μίλησε για την πορεία της μέχρι σήμερα στον χώρο της μουσικής, για το πότε πήρε την μοναδική απόφαση να γίνει τραγουδίστρια της όπερας αλλά και ποιος είναι αυτός ο ρόλος που θα ήθελε πολύ να ερμηνεύσει στο μέλλον.

Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στη Φλώρινα. Πώς θα χαρακτηρίζατε την πορεία σας μέχρι σήμερα ξεκινώντας από την ιδιαίτερη πατρίδα σας και φτάνοντας μέχρι το σήμερα;

Πορεία αναζήτησης, έντονης προσπάθειας και μελέτης με την ελπίδα και το όνειρο να κατορθώσω να ζήσω καλλιτεχνικές στιγμές όπως η σημερινή συναυλία.

Πώς αποφασίσατε να γίνετε μια τραγουδίστρια όπερας;

Η πιο καθοριστική στιγμή ήταν η επιλογή να συνεχίσω σπουδές κλασικού τραγουδιού στο εξωτερικό, όταν ολοκλήρωσα το δίπλωμα τραγουδιού στη Φλώρινα και παράλληλα τις πανεπιστημιακές σπουδές στα παιδαγωγικά. Από εκεί και μετά όλα πήραν τον δρόμο τους. Αυτό θα το οφείλω πάντοτε στους γονείς μου που με στήριξαν οικονομικά και ψυχολογικά και στην καθηγήτριά μου Cheryl Studer που με διαμόρφωσε καλλιτεχνικά και με ενέπνευσε να αφοσιωθώ στη σπουδή του τραγουδιού.


Είστε σοπράνο αλλά ταυτόχρονα και καθηγήτρια μουσικής. Τι είναι αυτό που σας ευχαριστεί περισσότερο;

Προφανώς το βίωμα της σκηνικής παρουσίας και της ερμηνείας των έργων είναι η τροφή για έναν καλλιτέχνη. Τον ολοκληρώνει και του δίνει ενέργεια για να συνεχίσει τη μελέτη του. Παρόλα αυτά όμως η διδασκαλία είναι μια οδός αστείρευτης απόκτησης γνώσης, καθώς προσπαθώντας να βοηθήσεις τον μαθητή σου να τελειοποιηθεί τεχνικά και να αντιληφθεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των έργων, ανακαλύπτεις πράγματα που δεν είχες συνειδητοποιήσει στην προσωπική σου μελέτη.

Υπάρχει κάποιος ρόλος που θα θέλατε να ερμηνεύσετε αλλά δεν σας έχει δοθεί ευκαιρία μέχρι σήμερα;

Είναι αρκετοί. Κυρίως ρόλοι από όπερες του Wagner, όπως η Senta από τον Ιπτάμενο Ολλανδό, η Elsa από τον Lohegrin, αλλά και άλλοι από όπερες του Verdi, του Cilea. Ελπίζω η ζωή να μου φερθεί γενναιόδωρα και να δοθούν ευκαιρίες ώστε να μπορέσω να γευθώ τη χαρά της ερμηνείας τους.

Ποιο θεωρείται το αρτιότερο μουσικό έργο όλων των εποχών;

Ανέκαθεν δεν μπορούσα να αντιληφθώ το νόημα στην όποια διαβάθμιση του τύπου ο καλύτερος συνθέτης, το ωραιότερο έργο, η πιο αγαπημένη μελωδία κλπ. Προσωπικά λατρεύω πολλές μουσικές πολλών διαφορετικών συνθετών και εποχών. Θα έλεγα ότι υπάρχουν περίοδοι όπου ακούω μετά μανίας κάποιο συγκεκριμένο έργο και μετά την θέση του την παίρνει κάποιο άλλο και ούτω καθεξής. Αρτιότερο μου μοιάζει εκείνο που την εκάστοτε στιγμή θα με συγκινήσει.

Μιλήστε μου για την συναυλία της Παρασκευής. Τι θα ερμηνεύσετε την βραδιά αυτή;

Είναι μια βραδιά αφιερωμένη στους δύο μεγάλους συνθέτες της μουσικής του γερμανικού ρομαντισμού, τον Richard Wagner και τον Johannes Brahms. Θα ερμηνεύσω τα Wesendonck Lieder του Wagner, σε ποίηση Mathilde Wesendonck. Κυριαρχεί το στοιχείο του έρωτα, της νοσταλγίας, των ονείρων, υποκρύπτοντας τα αμφίδρομα συναισθήματα συνθέτη και ποιήτριας. Ένα έργο πολύ ελκυστικό τόσο για τον εκτελεστή όσο και για τον ακροατή. Νιώθω που μου δίνεται η ευκαιρία να συμπράξω μια τόσο καλή ορχήστρα όπως είναι η ΚΟΘ και τον εξαίρετο μαέστρο Markus Bosch.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δεν κάνω σχέδια. Προσδοκώ να είμαι υγιής και προσπαθώ να είμαι έτοιμη για ο,τιδήποτε μου φέρει η ζωή που ελπίζω να είναι καλό.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ