2015-11-29 20:06:53
Φωτογραφία για ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ Ε.Ε. - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Χρηματοδοτική ενίσχυση 3 δισ. ευρώ, υπό προϋποθέσεις κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που τα ταξιδεύουν στην Ε.Ε., αλλά και υπόσχεση για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είναι τα ανταλλάγματα που αναμένεται να πάρει απόψε η Τουρκία, προκειμένου να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους στην αναχαίτιση του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής δήλωσης που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης κορυφής μεταξύ των 28 ηγετών της Ε.Ε. και του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμετ Νταβούτογλου, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να δώσουν στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ ως μια πρώτη συνεισφορά προς την Άγκυρα. Ο τρόπος που θα δοθεί, θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα.

Οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται επίσης να καταργήσουν από τον Οκτώβριο του 2016 τη βίζα για τους Τούρκους ταξιδιώτες στην Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων και την εφαρμογή της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Ευρώπη να παίρνει πίσω παράτυπους μετανάστες που εισέρχονται από το έδαφός της στην κοινοτική επικράτεια. Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, οι 28 δεσμεύονται ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν ένα διαπραγματευτικό κεφάλαιο, το 15ο επί συνόλου 35 κεφαλαίων, ενώ την άνοιξη του 2016 θα εξεταστεί το άνοιγμα κι άλλων κεφαλαίων, τα οποία δεν κατανομάζονται
. Ωστόσο, η δήλωση όπως τονίζεται δεν προκαταλαμβάνει την τελική στάση των κρατών μελών της Ε.Ε.

Από την πλευρά της, η Τουρκία συμφωνεί στην εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης, το οποίο προβλέπει την καταγραφή των προσφύγων στο έδαφός της και τη χορήγηση των κατάλληλων ταξιδιωτικών εγγράφων (hotspots). Ωστόσο, όλα αυτά θα πρέπει να συμφωνηθούν και στην πράξη γιατί δεν γίνεται λεπτομερής αναφορά στο σχέδιο της κοινής δήλωσης 11 παραγράφων.

Η Τουρκία θα εγγυηθεί επίσης στην καλύτερη φύλαξη των δικών της συνόρων, ώστε να αναχαιτιστεί η ροή προσφύγων προς την Ελλάδα. Τέλος, η Αγκυρα θα ανοίξει την αγορά εργασίας της στους Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της και θα δώσει πρόσβαση σε σχολική εκπαίδευση στα παιδιά τους.

Νταβούτογλου: Ιστορική μέρα για την ενταξιακή διαδικασία στην Ε.Ε.

Κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα στην πορεία ένταξης» της Τουρκίας προσήλθε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σύνοδο με τους «28» στις Βρυξέλλες για το «καυτό» ζήτημα του προσφυγικού. 

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για «νέα αρχή» στην τουρκική ενταξιακή διαδικασία, τονίζοντας ότι «29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα σε αυτή τη Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας». «Μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας, τις παγκόσμιες προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, όπως και τις περιφερειακές γεωπολιτικές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, περιλαμβανομένου ζητημάτων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό» ανέφερε. «Είμαι ευγνώμων προς όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες γι' αυτό το νέο ξεκίνημα» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός πριν προσέλθει στις εργασίες της συνόδου.

Από πλευράς της, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε προσερχόμενη ότι υπάρξει συμφωνία επί του σχεδίου δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας, προσθέτοντας ότι: «Το σχέδιο αυτό θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για έναν αριθμό λόγων, σκεφτείτε απλώς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την παράνομη μετανάστευση». «Ένα κύριο τμήμα αυτού του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας θα είναι πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμη μετανάστευση, πως μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων μέσα στην Τουρκία» συνέχισε.

«Η σύνοδος κορυφής αφορά στη διαπραγμάτευση μίας ευρύτερης ατζέντας με την Τουρκία και προφανώς σε θέματα της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε., το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Είναι μια ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» είπε προσθέτοντας: «Σχεδιάζουμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις για να συζητάμε για την πρόοδο στην εφαρμογή αυτής της ατζέντας».

Ο Φρανσουά Ολάντ την ίδια στιγμή δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό και αυτή είναι προς το συμφέρον όλων. «Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, της Τουρκίας και των προσφύγων» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με τις χώρες της Ε.Ε. Ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς επίσης και την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε με τη σειρά του από τις Βρυξέλλες πως περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εισήλθαν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής εντός του 2015. «Έχουμε καταλήξει σε μία συμφωνία, την οποία ελπίζω θα αποδεχθούν όλες οι πλευρές σήμερα» είπε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους φθάνοντας στην αίθουσα της συνόδου. 

Σημείωσε όμως ότι καμία συμφωνία με την Τουρκία δεν θα είναι αρκετή για να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Ε.Ε. από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εάν η ίδια η Ευρώπη δεν ελέγξει αποφασιστικά τα εξωτερικά της σύνορα. Και προειδοποίησε πως χωρίς τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων η ζώνη Σένγκεν θα αποτελέσει παρελθόν.

ΑΜΠΕ/Reuters

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ