2015-11-30 14:46:29
Φωτογραφία για Τι λένε τα Τουρκικά ΜΜΕ για την συμφωνία Τουρκίας-Ευρώπης;
Η προοπτική της κατάργησης των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη από τον Οκτώβριο του 2016 είναι αυτό που προτάσσουν στα σημερινά τους δημοσιεύματα σχετικά με τη χτεσινή σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας οι τουρκικές εφημερίδες.

Το δημοσίευμα της «Χουριέτ» φέρει τον τίτλο «'Ανοιξη με την Ευρώπη» και αναφέρει ότι «η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας συνιστά νέα σελίδα και εμπεριέχει τη δυναμική να μεταφέρει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε ανώτερο επίπεδο, στην περίπτωση που εκπληρωθούν συγκεκριμένοι όροι».

Η εφημερίδα κάνει λόγο για «υπόσχεση περί Ευρώπης δίχως θεωρήσεις τον ερχόμενο χρόνο» και προβάλλει τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ότι «υπάρχει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την κατάργηση των θεωρήσεων. Κι αυτό αφορά την έκθεση που θα ετοιμαστεί τον προσεχή Μάρτιο, την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής και στη συνέχεια την κατάργηση των θεωρήσεων. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν αυτά που θα κάνουμε εμείς κι αυτό που θα κάνει η ΕΕ».


«Γίνεται πραγματικότητα η Ευρώπη δίχως θεωρήσεις» αναφέρει η φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ» η οποία γράφει ότι «στη σύνοδο αποφασίστηκε η παροχή οικονομικής στήριξης 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες και το άνοιγμα του 17ου κεφαλαίου στις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας».

Ο αρθρογράφος της «Σαμπάχ» Σερέφ Ογούζ, στην προσπάθειά του να «αναλύσει το ενδιαφέρον της ΕΕ προς την Τουρκία», σημειώνει ότι η ΕΕ «ξόδεψε εκατοντάδες δισ. ευρώ για να σώσει την Ελλάδα η οποία είναι όση και η Χαλκηδόνα» (σ.τ.μ. συνοικία της Κωνσταντινούπολης) και κάνει λόγο «για αδύναμα βήματα που κάνει η ΕΕ πάνω στον πανικό τον οποίο προκαλούν οι μερικές χιλιάδες προσφύγων που περιμένουν στα σύνορά της». Υποστηρίζει μάλιστα ότι, πέρα από τα βήματα αυτά, το ζητούμενο είναι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και προβλέπει ότι «στο επόμενο βήμα η ΕΕ θα μας προσφέρει σε χρυσό πιάτο την ένταξη. Θα το δούμε αυτό πριν από 2020».

Ο Γκιουνγκιόρ Ουράς, αρθρογράφος της «Μιλιέτ», γράφει ότι «εδώ και καιρό είχε χαθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη στις σχέσεις με την ΕΕ. Τώρα αναζητείται τρόπος επιστροφής στην κανονική κατάσταση. Η ΕΕ μας θυμήθηκε εξαιτίας της κρίσης με τους πρόσφυγες. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε».

«Δωροδοκία χρημάτων και θεωρήσεων για τους πρόσφυγες» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της «Τζουμχουριέτ» η οποία σημειώνει ότι «η 'Αγκυρα πήρε αυτά που ήθελε στη χτεσινή σύνοδο που πραγματοποίησε η ΕΕ με την Τουρκία την οποία χρειάστηκε η πρώτη όταν δεν μπόρεσε να τα βγάλει πέρα με τα κύματα των μεταναστών».

Η εφημερίδα γράφει ότι «η σύνοδος πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά της σύλληψης των δημοσιογράφων Τζαν Ντουντάρ και Ερντέμ Γκιούλ και της δολοφονίας του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου του Νταγιάρμπακιρ Ταχίρ Ελτσί» και δίνει μια διαφορετική διάσταση στο θέμα, αναφέροντας τα εξής: «Οι ηγέτες των 28 χωρών μελών της ΕΕ και ο Νταβούτογλου ξέχασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι Τουσκ, Γιούνκερ και Νταβούτογλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε δεν αναφέρθηκαν στην ελευθερία του Τύπου και το Κουρδικό. Και οι Τούρκοι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν τη σύνοδο, δεν διατύπωσαν αντίστοιχες ερωτήσεις. Ο Γιούνκερ αρκέστηκε στη δήλωση ‘μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις επόμενες συναντήσεις μας, μπορεί να επανέλθουμε στα ζητήματα αυτά'».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ