2015-12-04 07:14:57
Φωτογραφία για Μετά το θάνατο του Μαροκινού μετανάστη, άνοιξαν τα σύνορα της Ειδομένης...
Γύρω στις 8 το βράδυ αποκλιμακώθηκε η κατάσταση, καθώς οι Έλληνες αστυνομικοί έπεισαν μετανάστες από το Ιράν και το Μαρόκο που βρίσκονταν μπροστά στην ουδέτερη ζώνη και την είχαν αποκλείσει ως ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή τους έχει απαγορευθεί η διέλευση, να φύγουν από τα σύνορα, ώστε αυτά να ανοίξουν ξανά για τους πρόσφυγες.

Έτσι, ξεκίνησαν και πάλι οι ροές και πρόσφυγες  από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, περνάνε στη γειτονική χώρα.

Νωρίτερα την Πέμπτη  η κατάσταση στο σημείο δυναμιτίστηκε και πήγε να φύγει εκτός ελέγχου, έπειτα από το θάνατο ενός 22χρονου Μαροκινού μετανάστη από ηλεκτροπληξία, σε συνέχεια των επεισοδίων μεταξύ μεταναστών και Σύρων προσφύγων.

Ήδη από τη νύχτα της Τετάρτης, εγκλωβισμένοι μετανάστες άλλων εθνικοτήτων είχαν αποκλείσει το πέρασμα προς τα Σκόπια, εκεί όπου βρίσκονται και οι δομές αλληλεγγύης, οι οποίες είχαν επίσης αποκλειστεί από τους μετανάστες.


Ενώ η κατάσταση έδειχνε να αποφορτίζεται, ο θάνατος του Μαροκινού άναψε πάλι τα αίματα. Ο 22χρονος άντρας ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης, στο σημείο που παραμένουν ακινητοποιημένα τα τρένα του ΟΣΕ, και σκοτώθηκε επί τόπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη ομάδα μεταναστών κατευθύνθηκε προς το σημείο διέλευσης, από εκεί όπου έχασε νωρίτερα τη ζωή του ο 22χρονος Μαροκινός, κρατώντας στην κεφαλή της πορείας τη σορό του άτυχου νέου πάνω σε αυτοσχέδιο φορείο, σκεπασμένη με μαύρο πανί, την οποία είχαν αρπάξει νωρίτερα από την αστυνομία. Περίπου 500 από αυτούς προσπάθησαν να περάσουν στη γειτονική χώρα από μη περιφραγμένο σημείο με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να «απαντήσουν» με περιορισμένη χρήση χημικών.

Ένας τραυματίας από τα επεισόδια μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πολυγύρου

Όλο το διάστημα που παρέμειναν κλειστά τα σύνορα, είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός προσφύγων, ίσως και πάνω από 5000 άτομα. Ωστόσο, από τη στιγμή που η ροή συνεχιζόταν κανονικά, θα εκτονωνόταν γρήγορα η κατάσταση.

Στο μεταξύ, προβλήματα στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές δημιούργησε ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, καθώς από τις 18 Νοεμβρίου, περίπου 1.500 πρόσφυγες είχαν εγκλωβιστεί στο σημείο εξαιτίας της άρνησης των αρχών της ΠΓΔΜ να τους επιτρέψουν τη διέλευση.

Συνολικά επηρεάζονταν περίπου 1.800 βαγόνια εντός και εκτός Ελλάδας, όπως δήλωσε στον Σκάι ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος.

Στην ΠΓΔΜ είχαν εγκλωβιστεί με κατεύθυνση την Ελλάδα τέσσερα τρένα ενώ στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθηνά είχαν εγκλωβιστεί τρένα που δεν μπορούσαν να κατευθυνθούν μέσω Σκοπίων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον κ. Ζηλιασκόπουλο, η ζημιά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ άγγιξε το 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ πλήγμα δέχθηκε και η αξιοπιστία της εταιρίας, καθώς δεν μπορούσε να εκτελέσει τα δρομολόγια.

Μεγάλοι πελάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και εισαγωγικές εταιρίες, εξέφραζαν έντονη δυσαρέσκεια, ενώ μεγάλες ξένες εταιρίες που συνεργάζονται με τις μεταφορικές εταιρίες που χρησιμοποιούν τη σιδηροδρομική γραμμή, απειλούν να διακόψουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα.

Δυσαρέσκεια εξέφραζαν και ελληνικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να παραλάβουν τα προϊόντα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι μέσα στα εγκλωβισμένα βαγόνια βρίσκονταν περίπου 1500 τόνοι ζάχαρης αλλά και τρόφιμα σε ψυγεία, που προορίζονταν για μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η επιχείρηση τονίζει ότι έχουν εκδοθεί οι χριστουγεννιάτικοι κατάλογοι του σούπερ μάρκετ, αλλά τα προϊόντα δεν μπορούν να φτάσουν στα ράφια.

Ανάμεσα στα προϊόντα που παραμένουν στα βαγόνια είναι καύσιμα, πρώτες ύλες και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ