2015-12-06 18:58:06
Φωτογραφία για Τουρκική Εισβολή στο Ιράκ, διαμαρτυρία του Ιρακινού Προέδρου
Σε μια αναπάντεχη κίνηση προέβη η Άκγυρα στο μέτωπο της Συρίας, αποστέλλοντας το βράδυ της Παρασκευής 4/12/2015 μια δύναμη επιπέδου συντάγματος μαζί με άρματα μάχης και πυροβολικό στην περιοχή της Μοσούλης στο Ιράκ. Η δύναμη αυτή που με βάση τον Ιρακινό Πρόεδρο και τα Ιρακινά ΜΜΕ αριθμεί μεταξύ 600 και 1200 στρατιωτών, συνοδεύεται από 24 άρματα μάχης Μ60/Μ48 και αδιευκρίνιστο αριθμό οχημάτων Α/Κ πυροβολικού. Η Τουρκική θέση είναι ότι οι δυνάμεις αυτές, που τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης (CNN Turk, Sabah) την υπολογίζουν σε 130 στρατιώτες, βρέθηκε στην περιοχή της Μοσούλης για να ανανεώσει τους 90 Τούρκους Στρατιωτικούς Ακολούθους που βρίσκονται στην περιοχή για να εκπαιδεύσουν στρατιωτικά τους Κούρδους Πεσμέργκα του Ιράκ (!).

Βέβαια η παρουσία των σχεδών 30 αρμάτων μάχης είναι δύσκολο να περάσει απαρατήρητη από τις Ιρακινές Δυνάμεις. Οι τουρκικές αναφορές (οι οποίες αναμεταδόθηκαν και από το Reuters) για 130 στρατιώτες στερούνται βάσης καθώς μόνο η επάνδρωση των 24 αρμάτων μάχης μαζί με αδιευκρίνιστο αριθμό Α/Κ πυροβόλων ξεπερνάει τα 96 άτομα (4 μελές πλήρωμα των αρμάτων μάχης Μ48/60)
. Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι η πόλη της Μοσούλης έχει καταληφθεί από τον Ιούνιο του 2014 από τις δυνάμεις του ISIS. Στα περίχωρα σε απόσταση άνω των 30 χλμ έχουν διασκορπιστεί οι Κουρδικές Δυνάμεις μη μπορώντας να ανακαταλάβουν την πόλη εδώ και καιρό.

Οι Τουρκικές Δυνάμεις αναπτύχθηκαν γύρω από την πόλη Baashiqah που απέχει 32 χλμ από την Μοσούλη. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την χθεσινή απόρριψη από τις ΗΠΑ του αιτήματος της Τουρκίας (όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters) για ενεργότερη συμμετοχή της Τουρκικής Αεροπορίας (ΤHK) στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του ISIS. H απόρριψη συμμετοχής έγινε καθώς υπό τον φόβο ρωσικών αντιποίνων θα τίθενταν σε κίνδυνο ολόκληρες οι προσπάθειες των ΗΠΑ και της Γαλλίας για καταστροφή των οικονομικών υποδομών του Ισλαμικού Xαλιφάτου μέσω των αεροπορικών επιδρομών κατά των πετρελαικών του εγκαταστάσεων. Επίσης κύρια προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η εξασφάλιση των νότιων συνόρων της με τη Συρία, ενώ αντίθετα οι ΗΠΑ είναι επικεντρωμένες σε μια στενή λωρίδα 60 μιλίων γύρω από την πρωτεύουσα του Χαλιφάτου Ράκκα.

O Τουρκικός Στρατός αρχίζει να εμπλέκεται πιο ενεργά εκτός συνόρων στον Συριακό «Εμφύλιο»

Την Παρασκευή οι Δυνάμεις της Συμμαχίας εξαπέλυσαν 12 αεροπορικές επιδρομές κατά της ISIS, δύο από τις οποίες αφορούσαν στόχους στην περιοχή πέριξ της Μοσούλης.

Διαμαρτυρία Ιράκ

Ο πρόεδρος του Ιράκ, Fuad Masud δήλωσε πως η παρουσία των Τουρκικών Δυνάμεων στην περιοχή είναι κατάφωρη παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας του Ιράκ και παραβίαζει το Διεθνές Δίκαιο. Ανέφερε ότι με τις κινήσεις αυτές η Τουρκία αυξάνει την ένταση στην περιοχή. Σε αντίστοιχους τόνους κινήθηκε και ο Πρωθυπουργός του Ιράκ, Haider Al-Abadi ο οποίος ανέφερε πως το περιστατικό αυτό είναι «σοβαρή παραβίαση της Ιρακινής Κυριαρχίας».

Ο πρόεδρος της Ιρακινής Βουλής και της Επιτροπής Άμυνας, Hakim al-Zamili ζήτησε ενεργότερη αντίδραση δυναμιτίζοντας το κλίμα και κάλεσε τον Ιρακινό Πρωθυπουργό να δώσει διαταγή για αεροπορικές προσβολές των Τουρκικών Δυνάμεων στην Μοσούλη αν αυτές δεν αποχωρήσουν άμεσα. Η Τουρκία ανέφερε ότι το οι δυνάμεις αυτές απλά ανανεώνουν το τάγμα που βρίσκεται ήδη εδώ και 5 μήνες στην ευρύτερη περιοχή Nivenah.

(σχόλιο DG: Τώρα 90 άτομα Τάγμα δεν το λές, ούτε για τα Ελληνικά Δεδομένα)

Σε μια ρητή δήλωση ο Ιρακινός Πρωθυπουργός και το Πρωθυπουργικό Γραφείο Τύπου ανέφερε:

» Οι Ιρακινές αρχές καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματά της από την Ιρακινή Επικράτεια. Τα Τουρκικά Στρατεύματα που εισήλθαν δεν έχουν την εξουσιοδότηση από τις Ιρακινές Ομοσπονδιακές Αρχές «.

Τελειώνοντας η ανακοίνωση ανέφερε ότι αυτή η ενέργεια θεωρείται «εχθρική » από την πλευρά της Τουρκίας.

Από την άλλη ο πρώην κυβερνήτης της περιοχής Nivenah, Atheel al-Nujaifi και δημιουργός του στρατόπεδου εκπαίδευσης των Ιρακινών Σουνιτών ανέφερε ότι οι Τουρκικές Δυνάμεις βρίσκονται στην βάση αυτή μετά από αίτημα του Ιρακινού Πρωθυπουργού και του Υπουργού άμυνας Khaled al-Obeidi (το οποίο διαψεύστηκε από τους τις δηλώσεις των ίδιων λίγη ώρα μετά). Οι δυναμεις που εκπαιδεύονται αποτελούνται κυρίως από Σουνίτες μαχητές οι οποίοι εξοπλίζονται από όπλα που έχουν αγοράσει στην μαύρη αγορά (εξαιρόντας έτσι οποιαδήποτε τουρκική μεταφορά όπλων ή πυρομαχικών). Η Δύναμη αυτή αποτελείται από μαχητές που κατάγονται από την Μοσούλη και οι οποίοι έχουν πρόσβαση και επικοινωνία με τον Ντόπιο Πληθυσμό της αιχμαλωτισμένης πόλης. Έτσι σε περίπτωση ανακατάληψης δεν θα υπήρχε φόβος ή πιθανότητα συγκρούσεων με τον άμαχο πληθυσμό ή οποιαδήποτε περίπτωση μη αποδοχής.

Η ύπαρξη των Τουρκικών Αρμάτων μάχης στην περιοχή, μπορεί να σημάνει και ανεξάρτητες χερσαίες επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του PKK που βρίσκονται στο Βόρειο Ιράκ

Οι Σουνίτες Μαχητές της Nivenah και της Δυτικής Anbar στράφηκαν σε αυτήν την κίνηση (να ζητήσουν Τουρκική Βοήθεια) όταν η κεντρική Σιιτική Κυβέρνηση στην Βαγδάτη όχι μόνο δεν απέστειλε κάποια σοβαρή στρατιωτική Δύναμη ανακατάληψης μετά την ήττα του Ιουνίου του 2014 αλλά αγνοεί επίσης το αίτημα των τοπικών Σουνιτικών φυλών για εξοπλισμό τους ώστε οι ίδιοι να εξαπολύσουν επιχειρήσεις κατά της ISIS. H κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ καταλόγισε την αδυναμία στήριξης σε μεγαλύτερες προτεραιότητες σε άλλα μέτωπα και στο ότι ο άκριτος εξοπλισμός τοπικών Σουνιτικών Ομάδων πιθανόν να γίνει μπούμερανγκ στο μέλλον για την ίδια. Η κόντρα Σιιτών και Σουνιτών είναι σε τέτοιο βαθμό που κατά την είσοδο των εξτρεμιστών της ISIS στην Μοσούλη, πολλοί ντόπιοι τους είδαν σαν απελευθερωτές από την Σιιτική Κεντρική Κυβέρνηση του Ιράκ.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου ανέφερε για τους Τούρκους εκπαιδευτές πως εντάσσονται οι ενέργειές τους στην καταπολέμηση της ISIS και ότι :

«Έχουν εκπαιδεύσει έως τώρα πάνω από 2000 μαχητές των αδερφών μας στην Μοσούλη, συμβάλλοντας στην (μελλοντική) απελευθέρωση την Μοσούλης από την ISIS που θεωρείται τρομοκρατικήοργάνωση«.

Ανακοινώσεις σε διάφορα μέσα κάνουν λόγο για εκπαίδευση και των Κούρδων Πεσμέργκα από τις Τουρκικές Δυνάμεις. Οι ανακοινώσεις αυτές έχουν βάση καθώς παλαιότερα οι Τουρκικοί Βομβαρδισμοί σε Ιράκ και Συρία εξαιρούσαν συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες των Κούρδων μεταξύ των οποίων και τις δυνάμεις του Κουρδικού Κόμματος KRG.

Παλαιότερη φωτό από την συνάντηση του τότε ΥΠΕΞ με τον Masud Barzani, πρόεδρο του Ιρακινού Κουρδικού Κόμματος KRG, στο Erbil του Ιράκ. Οι σχέσεις Άγκυρας και Κούρδων του Ιράκ θεωρούνται ουδέτερα φιλικές και βασίζονται στο εμπόριο

Σε επίσκεψή του στις 4 Μαρτίου ο τότε Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ismet Yilmaz είχε τονίσει ότι :

«Οι Τουρκικές Δυνάμεις θα βοηθήσουν την κυβέρνηση του Ιράκ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας μοιράζόμενοι στρατιωτικές πληροφορίες και λογιστική υποστήριξη. Επιπρόσθετα, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τον Ιρακινό Στρατό και τους Ιρακινούς Κούρδους Peshmerga να εξοπλιστούν. Ο Τουρκικός Στρατός θα βοηθήσει στην εκπαίδευση των μονάδων τους».

Σύμφωνα με τα Τουρκικά ΜΜΕ, η ενέργεια αυτή έγινε από την Άγκυρα στα πλαίσια συμφωνίας που υπεγράφη χτές από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Φεριντούν Σινιρλιόγλου με τις αρχές της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής του Ιράκ. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την κατασκευή μιας μόνιμης στρατιωτικής βάσης στην περιοχή που έχει ως στόχο την εκπαίδευση των Κούρδων του Ιράκ.

Στην παρούσα φάση η κεντρική Ιρακινή Κυβέρνηση ζήτησε καλώντας τον Τούρκο πρέσβη στην Βαγδάτη, την άμεση απόσυρση των εκατοντάδων Τουρκικών Στρατευμάτων από το έδαφός της. Διαμυνήθηκε στον πρέσβη ότι η ενέργεια αυτή είναι εχθρική.

Εν κατακλείδι, το μέτωπο της Συρίας μετεξελίσσεται σε μια παγκόσμια αρένα για προβολή ισχύος και εξυπηρέτηση των συμφερόντων των περιφερεικών χωρών. Η εμπλοκή και του Ιράκ στον Συριακό Εμφύλιο αναμένεται να μεγιστοποιήσει τους κινδύνους για την περιοχή. Δυστηχώς σημάδια αποκλιμάκωσης δεν είναι ορατά στον ορίζοντα. Η ισχυρή Τουρκική παρουσία στο Ιράκ περιπλέκει την κατάσταση και μπορεί να ωθήσει το Ιράκ προς μια ιδιότυπη προσέγγιση με την Μόσχα.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ