2015-12-08 14:01:10
Φωτογραφία για Λιγότερο δημοφιλείς οι γιατροί που δεν χορηγούν εύκολα αντιβιοτικά
Οι γιατροί που συνταγογραφούν αντιβιοτικά μόνο όταν... πραγματικά είναι απαραίτητο, δυσαρεστούν τους ασθενείς τους και παύουν να είναι ιδιαίτερα αρεστοί σε αυτούς, σύμφωνα με μία νέα βρετανική μελέτη.

Το εύρημα αυτό αντανακλά εκείνο παλαιότερων ελληνικών μελετών, οι οποίες είχαν δείξει πως πολλοί ασθενείς με συμπτώματα ιώσεως του αναπνευστικού για την οποία δεν χρειάζεται αντιβιοτική αγωγή, πιέζουν τους γιατρούς να τους δώσουν ένα αντιβιοτικό και αν εκείνοι αρνηθούν, αλλάζουν γιατρό.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στις απαντήσεις που έδωσαν σε ειδικά ερωτηματολόγια για τη συνταγογράφηση φαρμάκων 7.800 γενικοί ιατροί της Αγγλίας (αντιστοιχούν στο 96% του συνόλου), καθώς και σε στοιχεία από μία μεγάλη έρευνα του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

Στην έρευνα αυτή είχε καταγραφεί η ικανοποίηση των ασθενών από τον γενικό γιατρό που τους είχε αναλάβει (σ.σ. στη Βρετανία ισχύει σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στο πλαίσιο του οποίου κάθε πολίτης έχει έναν οικογενειακό ιατρό, ο οποίος αξιολογεί κάθε σύμπτωμά του και αποφασίζει αν πρέπει να χορηγήσει ο ίδιος θεραπεία ή να τον παραπέμψει σε πιο εξειδικευμένο γιατρό ή σε νοσοκομείο).


Όπως γράφουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου (KCL) στην «Βρετανική Επιθεώρηση Γενικής Ιατρικής» (BJGP), η μείωση κατά 25% των συνταγών για αντιβιοτικά από έναν γενικό ιατρό, ισοδυναμούσε με μείωση κατά 5 έως 6 βαθμούς στην βαθμολογία που λάμβανε στην ικανοποίηση των ασθενών του.

«Είναι κοινή πρακτική να ζητούν οι ασθενείς αντιβιοτικά όταν έχουν ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη και ο πονόλαιμος, παρότι τα αντιβιοτικά δεν επηρεάζουν καθόλου τους ιούς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μαρκ Άσγουωρθ.

«Τα αιτήματά τους συχνά είναι πιεστικά και πολλοί γιατροί αισθάνονται ότι θα οιασθενείς θα τους απορρίψουν εάν αρνηθούν. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτός είναι ένας πολύ ρεαλιστικός φόβος, διότι η ικανοποίηση των ασθενών μειώνεται εάν δεν πάρουν το φάρμακο που επιθυμούν.

»Επειδή όμως η χορήγηση αντιβιοτικών σε ανθρώπους που δεν τα χρειάζονται έχει συμβάλλει στην δραματική αύξηση της αντοχής των μικροβίων στα φάρμακα αυτά, είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν ενημερωτικές εκστρατείες ώστε να αλλάξουν οι παρωχημένες αντιλήψεις που θέλουν τα αντιβιοτικά να θεραπεύουν κάθε σύμπτωμα του αναπνευστικού και να μας προστατεύουν από τις βακτηριακές επιπλοκές των ιώσεων».

Το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής έχει πλέον λάβει απελπιστικές διαστάσεις και ήδη έχουν εμφανιστεί μικρόβια, που δεν ανταποκρίνονται σε κανένα από τα γνωστά αντιβιοτικά, ούτε καν στα πιο εξελιγμένα, νοσοκομειακά είδη.

Ωστόσο, σχεδόν τέσσερις στους δέκα Έλληνες επιμένουν να πιστεύουν ότι τα αντιβιοτικά θεραπεύουν τις ιώσεις του αναπνευστικού και ένας στους δέκα τα αγοράζει χωρίς συνταγή ιατρού για να μην ταλαιπωρείται. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ