2015-12-08 21:20:23
Φωτογραφία για Επίσκεψη ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου, Ολλανδής ΥΠΑΜ J. Hennis-Plasschaert και Ολλανδού Υπουργού Μετανάστευσης Klaas Dijkhoff σε Φαρμακονήσι, Χίο, Αγαθονήσι
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, η Υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Jeanine Hennis-Plasschaert και ο Ολλανδός Υπουργός Μετανάστευσης Klaas Dijkhoff, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα επισκέφθηκαν το Φαρμακονήσι, τη Χίο και το Αγαθονήσι.

Στη Χίο επισκέφθηκαν το σημείο υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων, στο Φαρμακονήσι πραγματοποιήθηκε η βασική ενημέρωση από τον επικεφαλής του φυλακίου ενώ στο Αγαθονήσι συναντήθηκαν με τις τοπικές αρχές.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Μετανάστευσης και την Υπουργό Άμυνας της Ολλανδίας, με τους οποίους επισκεπτόμαστε σήμερα, μαζί με τον  Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τη Χίο, καθώς και άλλα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να διαμορφώσουν προσωπική άποψη για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της σε σχέση με τη δημιουργία των hot spots. Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη δέχθηκε να υποχρεωθεί η Τουρκία να εφαρμόσει τους διεθνείς κανονισμούς και να γίνεται το registration από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, ώστε να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα.


Η Ολλανδία αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το οποίο ζητήσαμε είναι μία ενίσχυση, κατ’ αρχήν όσον αφορά τις δυνατότητες καταγραφής των προσφύγων με μηχανήματα για την καταγραφή και προσωπικό το οποίο θα βοηθήσει, γιατί πράγματι έχουν εξαντληθεί οι δυνάμεις και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.

Από τη δική μου πλευρά, αυτό που ζήτησα είναι η Ολλανδία, αναλαμβάνοντας την Προεδρία, να βοηθήσει ιδιαίτερα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, γιατί με τα οικονομικά μέτρα και την οικονομική κρίση έχουν μειωθεί οι μισθοί τους κατά 35-50%. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, από τη μία πλευρά να ζητάμε από αυτούς τους ανθρώπους να εργάζονται 12 και 20 ώρες το εικοσιτετράωρο, σε αυτές τις συνθήκες που εργάζονται και παράλληλα οι μισθοί τους να είναι κάτω από το 30% των μισθών των συναδέλφων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι υπηρεσίες της «Διδέργων» (ΜΟΜΑ), εάν χρειαστεί, θα βοηθήσουν στη γρήγορη δημιουργία εγκαταστάσεων. Πιστεύω ότι στο θέμα της μεταναστεύσεως μπαίνουμε πλέον σε μία καινούργια εποχή, μετά την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Ολλανδός Υπουργός Μετανάστευσης Κlaas Dijkhoff έκανε την εξής δήλωση:

«Η Ευρώπη, ως ήπειρος, αντιμετωπίζει αυτή την τεράστια εισροή προσφύγων και άλλων μεταναστών. Πιστεύω ότι είναι καλό που βλέπουμε την πρόοδο για το κέντρο υποδοχής που κατασκευάζετε για να γίνεται ο έλεγχος, γιατί είναι πολύ σημαντικό για όλους στην Ευρώπη να γνωρίζουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα ποιος είναι εδώ, ποιος προσπαθεί να εισέλθει, ποιος έχει δικαίωμα εισόδου και κυρίως ποιος δεν έχει δικαίωμα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα σε αυτήν την κοινή προσπάθεια να βελτιώσει τη διαδικασία καταγραφής και να κάνει περισσότερα βήματα από όσα έγιναν ήδη».

Στο Αγαθονήσι ο δήμαρχος Ευάγγελος Κόττορος επεσήμανε:

«Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτονται το Αγαθονήσι Ευρωπαίοι υπουργοί μαζί με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Είμαι πολύ ικανοποιημένος, διότι Ευρωπαίοι υπουργοί βλέπουν στην πραγματικότητα τη νησιωτικότητα της Ελλάδας και συγκεκριμένα αυτή την περίοδο που το μεταναστευτικό ταλανίζει. Να τα δουν επιτέλους οι Ευρωπαίοι».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής:

«Θέλω να επισημάνω και κάτι το οποίο είπε και ο κ. Δήμαρχος στους Υπουργούς και ιδιαίτερα στον υπουργό Μετανάστευσης της Ολλανδίας που αναλαμβάνει και την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το Αγαθονήσι έχουν περάσει 30 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Το Αγαθονήσι δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ μέχρι τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρ’ όλα αυτά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στο Αγαθονήσι ήταν καλοδεχούμενοι από τον δήμαρχο και όλους τους κατοίκους. Όμως, είναι η ώρα που θα πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας μία μεταναστευτική πολιτική, να κοιτάξει αυτά τα νησιά και τους ανθρώπους τους.

Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν μπορεί να προσλάβει ούτε δύο υπαλλήλους προκειμένου να καθαρίσουν τις ακτές του Αγαθονησίου από τις σωστικές λέμβους και τα σωσίβια. Νομίζω ότι η σημερινή επίσκεψη αλλάζει τα πάντα και πλέον με μία καινούργια πολιτική που έχουμε, την καταγραφή στην Τουρκία, ήρθε η ώρα και τα νησιά όπως το Αγαθονήσι να μπορέσουν να απολαύσουν τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ