2015-12-09 10:11:08
Φωτογραφία για Περιηγήσου στο... google maps της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
Είσαι στο γραφείο ή στο σπίτι και θέλεις να σκοτώσεις λίγη από την ώρα σου... αλλά να το κάνεις λέγοντας ότι ασχολείσαι με κάτι εποικοδομητικό; Τι θα έλεγες για ένα ταξίδι μέχρι την αρχαία Αμφίπολη, την Τύρο, τα Μεδιόλανα (το σημερινό Μιλάνο) και το Λονδίνιουμ (τη σημερινή πρωτεύουσα της Βρετανίας) - γενικά, μία περιήγηση σε όποια άκρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας θέλεις εσύ; Παρόλο που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα η χρονομηχανή, μπορείς να κάνεις αυτό το ταξίδι νοερά, χάρη σε έναν λεπτομερέστατο χάρτη της πάλαι ποτέ κραταιάς αυτοκρατορίας, ο οποίος διαθέτει τη φόρμα του google maps.

Ο χάρτης αποτελεί καρπό της δουλειάς του Γιόχαν Άλφελτ, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Λουντ (Σουηδία), ο οποίος με την υποστήριξη του πρότζεκτ Pelagios τον κατασκεύασε αντλώντας στοιχεία από την έκδοση Barrington Atlas of the Greek and Roman World και από τη βάση δεδομένων Pleiades που στηρίζεται στον συγκεκριμένο άτλαντα. Αν και κύριο μέλημά του ίδιου και του Pelagios είναι να διευκολύνουν την έρευνα της ακαδημαϊκής κοινότητας προσφέροντας χρήσιμα δεδομένα πάνω σε έναν χάρτη, την εξαιρετική δουλειά μπορεί να απολαύσει και ο απλός κόσμος, μια και είναι ανοικτός σε όλους.


Η Αττική, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα είναι κατάστικτη με αρχαίες τοποθεσίες

Συνολικά ο χάρτης διαθέτει οκτώ επίπεδα ζουμ, τα οποία αυξάνονται σε εννέα σε περιοχές με πλούσια δεδομένα: στην Κεντρική και Νότια Ιταλία, τη Βόρεια Τυνησία, την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Συρία, τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Επίσης, κάτω αριστερά διακρίνεται το λογότυπο της Google. Εάν το πατήσεις, παραπέμπεσαι στη σημερινή εκδοχή του χάρτη που κοιτάς εκείνη της στιγμή, όπως απεικονίζεται από την υπηρεσία χαρτών του διαδικτυακού κολοσσού.

Το... google maps της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας περιλαμβάνει τις τοποθεσίες πόλεων, οχυρών, ναών, οικισμών, δρόμων, λουτρών, τύμβων, νεκροταφείων και πολλών άλλων. Ο χάρτης είναι χρωματισμένος ανάλογα με το υψόμετρο κάθε περιοχής, ενώ από φυσικές τοποθεσίες αναφέρονται μόνο ορισμένοι ποταμοί και λίμνες. Σκοπός σύμφωνα με τον Άλφελτ είναι δημιουργηθεί «ένας χάρτης εύληπτος, κάτι που είναι αναγκαίο για τις online εκδόσεις, ιδιαίτερα για interactive χάρτες στους οποίους οι χρήστες θέλουν να κάνουν ζουμ ή να κάνουν κλικ σε συγκεκριμένα σημεία».

Και εάν όλα αυτά φαίνονται συναρπαστικά, έχω να καταγγείλω μία σοβαρή παράλειψη: δεν βρίσκεται πουθενά το γαλατικό χωριό που αντιστέκεται με πείσμα στη ρωμαϊκή κατοχή. Αστερίξ, Οβελίξ, πού είστε; Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ