2015-12-11 00:22:09
Φωτογραφία για Αδιέξοδο στις σχέσεις φαρμακευτικών- υπ. Υγείας
Βασιλική Κουρλιμπίνη

[email protected]

Καταστροφική τόσο για τον έλεγχο των δαπανών για το φάρμακο, όσο και για την πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους, χαρακτηρίζουν στελέχη της φαρμακευτικής αγοράς την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας να ορίσει από την επόμενη χρονιά αυστηρό πλαφόν στα νοσοκομειακά σκευάσματα... μέτρο που προέκυψε μετά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και πλέον αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση του ενός δισ. ευρώ.

Οι εταιρείες αναφέρουν πως το μέτρο θα δημιουργήσει τεράστιες παρενέργειες στην αφορά φαρμάκου, δεδομένου πως η δαπάνη που προβλέπεται για το 2016 για τα νοσοκομειακά σκευάσματα είναι κατά 130 εκατ. λιγότερη από αυτή που πραγματοποιήθηκε φέτος αν αθροίσουμε τις δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμακείων που είναι 507 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του προϋπολογισμού, και άνω των 250 εκατ. που υπολογίζεται η δαπάνη των νοσοκομειακών φαρμάκων που διακινούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μετά από βεβαίωση "στερείται" των δημοσίων νοσοκομείων. 


Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας, καθιερώνεται μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) για την ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Το όριο δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων για τη φαρμακευτική δαπάνη, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής, ορίζεται σε 570 εκατ. ευρώ για το έτος 2016, σε 550 εκατ. ευρώ για το 2017 και σε 530 εκατ. για το 2018, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Οποιαδήποτε φαρμακευτική δαπάνη υπερβαίνει τα παραπάνω καθορισθέντα όρια θα επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες κάνουν ανοικτά λόγο για μη βιώσιμη χρηματοδότηση που θα οδηγήσει σε απορρύθμιση της αγοράς, αφού σε βάθος τριετίας, το ποσό που θα χαθεί από τη φαρμακευτική δαπάνη αγγίζει τα 450 εκατ. ευρώ.

Αυτό που προτείνουν, κατ’ αναλογία της ρύθμισης για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, είναι να διατηρηθεί σταθερή για την επόμενη τριετία η δαπάνη για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, όπως αυτή διαμορφώνεται αθροιστικά από τις δαπάνες των νοσοκομειακών φαρμακείων και των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ για τα οποία δηλώνεται "στερείται".

Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός θα μπορεί να διαμορφωθεί στο ύψος των 500 περίπου εκατ. για τα δημόσια νοσοκομεία και 250 εκατ. για τα φάρμακα που διανέμονται μέσω φαρμακείων ΕΟΠΥΥ. Ζητούν ακόμη να παραμείνουν σταθερά τα δίκτυα διανομής των φαρμάκων αυτών, είτε μέσω των νοσοκομειακών φαρμακείων είτε μέσω των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση των ασθενών στην κατάλληλη θεραπεία. Και αυτό γιατί, όπως τονίζουν, η νοσοκομειακή δαπάνη αφορά στη θεραπεία ασθενών οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας για την αντιμετώπιση των οποίων δέχονται μια σειρά υγειονομικών παρεμβάσεων όπως εγχειρήσεις ή άλλες επεμβάσεις, ειδικές εξετάσεις και θεραπείες και μεταξύ άλλων και φαρμακευτική αγωγή.

Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης του Ελληνο-Aμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου σχετικά με τα ζητήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του νοσοκομειακού claw back, τονίστηκε πως οι εταιρείες θα επιδιώξουν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να καταθέσουν τις προτάσεις τους και επαναδιαπραγμάτευση του μέτρου για claw back στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Αυτό που φοβούνται είναι πως επειδή τα νοσοκομεία λειτουργούν ως ανεξάρτητα ΝΠΔΔ, χωρίς ενιαίο λειτουργικό σύστημα, δεν είναι δυνατή η σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της δαπάνης, κυρίως εκείνης που πραγματικά καταναλώθηκε και όχι μόνο αυτής που παραγγέλθηκε. Συνεπώς, συμπληρώνουν, πολύ εύκολα το όριο της δαπάνης δύναται να ξεπερασθεί πριν ακόμη γίνει αντιληπτή η υπέρβαση. 
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ