2015-12-12 21:45:06
Φωτογραφία για Με ρυθμό χιονοστιβάδας κλείνουν τα περίπτερα στη Μαγνησία!
Με ρυθμό χιονοστιβάδας κλείνουν τα περίπτερα στη Μαγνησία, λόγω του ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, μεροκάματα δεν βγαίνουν και οι επαγγελματίες προτιμούν να κλείνουν παρά να χρεώνονται. Ήδη την τελευταία πενταετία χάθηκαν 90 σημεία πώλησης, από το Νοέμβριο έκλεισαν τρία περίπτερα και μέχρι το τέλος μήνα και του χρόνου, αναμένεται άλλοι δύο επαγγελματίες να οδηγηθούν στην ανεργία.

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Ν. Μαγνησίας Βασίλης Τόπας, που μίλησε στο magnesianews.gr και περιέγραψε με μελανά χρώματα το μέλλον του κλάδου που διαγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνο. Από την καλή περίοδο του 2004 και της Ολυμπιάδας, όπου στη Μαγνησία υπήρχαν 650 περίπτερα και καπνικών ειδών και σήμερα, 11 χρόνια μετά στην Ελλάδα της κρίσης, απέμειναν 250, που λιγοστεύουν με μαθηματική ακρίβεια. Όπως εξήγησε, τα καπνικά προϊόντα, που είναι ο κύριος όγκος πωλήσεων για ένα περίπτερο, έχουν μηδαμινό ποσοστό κέρδους και – λόγω κρίσης και φορολόγησης επτά φορές την τελευταία πενταετία – οι πωλήσεις έχουν συρρικνωθεί σημαντικά
. Ο κ. Τόπας, που το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκε στο 47ο Συνέδριο της ΓΣΒΕΕ, ως αντιπρόσωπος της ΟΕΒΕΜ, έκανε εισήγηση για τα περίπτερα και μίλησε για την πάταξη του λαθρεμπορίου, για το διωγμό από τους Δήμους, που ξηλώνουν περίπτερα από κοινόχρηστους χώρους, αυξημένα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.

Ανεξέλεγκτο το λαθρεμπόριο

Ο Βασίλης Τόπας χαρακτήρισε ανεξέλεγκτη την κατάσταση από το λαθρεμπόριο καπνού και τσιγάρων, που σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής εταιρίας Nielsen στην Ελλάδα έφτασε στο 30-40% το 2014 και προβλέπεται αν συνεχιστεί η κατάσταση να ξεπεράσει το 50% το 2016 και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Ο πρόεδρος των περιπτερούχων, τόνισε ότι η αθρόα προσέλευση μεταναστών στην Ελλάδα, τα σύνορα που δεν ελέγχονται και ο πλημμελής έλεγχος στα σημεία εισόδου της χώρας, συμβάλουν στην αύξηση του φαινομένου λαθρεμπορίας, καθώς οι μετανάστες συνεργάζονται με καρτέλ για παράνομα τσιγάρα και καπνό.

Επιπλέον ανέφερε ότι στα καπνικά προϊόντα, έγιναν επτά αυξήσεις της φορολογίας τα τελευταία πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί να στρέφονται σε λαθραίο καπνό και τσιγάρα.

Οι περιπτερούχοι παρέδωσαν υπόμνημα για το λαθρεμπόριο στα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών, Ανάπτυξης κλπ., τονίζοντας ότι από το λαθρεμπόριο το κράτος χάνει 700 εκ. € ετησίως και ζητούν μείωση του φόρου ενιαίας κατανάλωσης, ώστε ο κόσμος να αγοράζει από τα περίπτερα και καπνοπωλεία και να μη στρέφεται στο λαθραίο τσιγάρο και καπνό.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ