2015-12-13 15:20:34
Φωτογραφία για To ΠΕΔΥ είναι διασωληνωμένο στην Εντατική!
Δημοκρατία

Γιατί κατέρρευσε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στέλνοντας ασθενείς (με μεγάλο κόστος) σε ιδιώτες. Τα χιλιάδες κενά και το ναυάγιο με τους επικουρικούς, καθώς βρέθηκαν 160 ενδιαφερόμενοι για 900 θέσεις

Για άγνωστο χρονικό διάστημα θα παραμείνει... διασωληνωμένη στην Εντατική η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με συνέπεια οι ασθενείς, που αναγκαστικά καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Τον φετινό Νοέμβριο συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από το ξαφνικό λουκέτο που μπήκε το 2013, επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη, στα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ και σχεδόν ενάμισης χρόνος από την έναρξη λειτουργίας του υποστελεχωμένου Πρωτοβαθμίου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), που, δυστυχώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, η πορεία της «υγείας» του όσο πάει και... χειροτερεύει. Απόδειξη, το γεγονός ότι οι ελλείψεις σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων (παιδίατροι, καρδιολόγοι, παθολόγοι, οφθαλμίατροι κ.λπ.) στα ΠΕΔΥ της χώρας παραμένουν δραματικές.


Μόνο οι μισοί

«Από τους περίπου 5.500 γιατρούς που εργάζονταν στα ιατρεία του πρώην ΙΚΑ, σήμερα έχουν παραμείνει 2.200 και από αυτούς οι μισοί παραμένουν με δικαστικές αποφάσεις, γιατί δεν δέχτηκαν να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, παρότι, σύμφωνα με τον νόμο, έπρεπε να είναι πλήρους και αποκλειστικής

απασχόλησης στο ΠΕΔΥ» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ Παναγιώτης Ψυχάρης.

Ο ίδιος τονίζει: «Ζητάμε να επιστρέψουν οι απολυμένοι γιατροί του πρώην ΙΚΑ, γιατί δεν μπορεί οι μισοί να εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις. Αλλωστε, είναι θέμα αρχής για μια αριστερή κυβέρνηση να δικαιώσει τους απολυμένους του Δημόσιου από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, σήμερα το 40% των μονάδων Υγείας που εντάχθηκαν αρχικά στο ΠΕΔΥ (συνολικά ήταν 380) έχουν κλείσει.

Ενδεικτικά, στο ΠΕΔΥ της Ξάνθης, από τους 18 γιατρούς που έπρεπε να απασχολούνται υπάρχουν μόνο δύο, ένας ακτινολόγος και ένας οδοντίατρος. Στην Κω, δεν υπάρχει παιδίατρος ούτε στο ΠΕΔΥ ούτε στο νοσοκομείο του νησιού και οι 40.000 κάτοικοι αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιώτη. Στην Κέρκυρα, από τους 40 γιατρούς έχουν μείνει μόνο 13, ενώ όσοι χρειάζονται δερματολόγο ή οφθαλμίατρο πηγαίνουν στο ιδιωτικό τομέα και πληρώνουν. Στην Καλαμάτα, υπήρχαν 58 γιατροί που εξυπηρετούσαν καθημερινά τους 1.300- 1.400 ασφαλισμένους. Σήμερα, από τις 16 ειδικότητες που υπήρχαν έμειναν μόλις επτά: δύο ορθοπεδικοί, δύο χειρουργοί, τρεις παθολόγοι, ένας ουρολόγος, ένας γυναικολόγος και ένας παιδίατρος.

Στο ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης, υπάρχουν μόνο δύο ουρολόγοι, στη Λάρισα από τους 72 γιατρούς έμειναν 13 και στον Βόλο από τους 74 έχουν μείνει 26! Στο ΠΕΔΥ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, από τους 126 γιατρούς σήμερα υπάρχουν 74, ενώ στο Μαρούσι από τους 102 γιατρούς μόνο 52 εργάζονται σήμερα. Στον Βύρωνα, από τους 41 γιατρούς έχουν μείνει οι 17. «Στο ΠΕΔΥ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος που πήγαινε ο κόσμος με 0% συμμετοχή. Τώρα αναγκάζεται να πληρώνει στα ιδιωτικά διαγνωστικά» εξηγεί ο κ. Ψυχάρης και σχολιάζει: «Είμαι ακτινολόγος στο ΠΕΔΥ Βύρωνα, εάν είχα ένα μηχάνημα DEXA για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας που γίνεται με ειδική ακτινολογική εξέταση, μέσα σε έναν χρόνο θα είχα βγάλει το κόστος αγοράς του, θα απασχολούσα δύο ακτινολόγους και η μονάδα θα είχε και κέρδος από τις εξετάσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα από τα δύο ΠΕΔΥ του Βύρωνα, στη Νέα Ελβετία, έκλεισε.

Περιμένουν μήνες

Την ίδια ώρα, η αναμονή για καρδιολόγο στη Μονάδα ΠΕΔΥ Νέας Ιωνίας ξεπερνά τους δύο μήνες, αφού από τους πέντε γιατρούς έμεινε μόνο ένας και η λίστα με τις ελλείψεις δεν έχει τέλος.

Σημειώνεται ότι η λύση των επικουρικών γιατρών στο ΠΕΔΥ δεν καρποφόρησε. Απόδειξη, το γεγονός ότι από τις 900 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί υπήρξε ενδιαφέρον μόλις για 160. Αλλά και τα εργαστήρια στα ΠΕΔΥ της χώρας δεν έχουν προσωπικό και αναλώσιμα, όπως αντιδραστήρια για εξετάσεις (χοληστερίνη, θυρεοειδής κ.λπ.) και οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα. «Δεν είναι τυχαίο ότι το 95% των παραπεμπτικών των εργαστηριακών εξετάσεων εκτελείται σε ιδιωτικά διαγνωστικά» εξηγεί ο κ. Ψυχάρης.

Τι έλεγε ο Τσίπρας πριν και τι κάνει τώρα

Στις 27 Ιανουαρίου 2014 και ενώ η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, που είχε αρχίσει τον Νοέμβριο του 2013, βρισκόταν σε εξέλιξη, ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε διαμηνύσει στην κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και είχε εκφράσει τη στήριξή του στους απεργούς γιατρούς, που αγωνίζονταν για μια δημόσια υγεία. Ωστόσο, στο τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψε (σελίδα 1.022) αναφέρεται ότι ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει την αξιολόγηση ιδιωτικών και δημόσιων παροχών υγείας και «έως τον Ιούνιο 2016 οι Αρχές θα εκπονήσουν εκτίμηση της ικανότητας του δημόσιου τομέα ανά περιφέρεια και ανά ειδικότητα και θα τη χρησιμοποιήσουν για να επανεξετάσουν την ανάγκη για ανάθεση σε ιδιωτικούς παρόχους ανά περιφέρεια». Το θέμα έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα στην Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, η οποία ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς εκφράζονται φόβοι για νέα λουκέτα. «Εάν κλείσουν Μονάδες Υγείας, ηθικός αυτουργός θα είναι το υπουργείο Υγείας» καταλήγει ο κ. Ψυχάρης.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ