2015-12-13 18:28:07
Φωτογραφία για Στη Βουλή για κύρωση η νέα σύμβαση για τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα
Αυτό ήταν. Μετά από 2,5 χρόνια αγωνίας, καλών και κακών ειδήσεων, αλλαγών κυβερνήσεων και Υπουργών και 2 χρόνια ακριβώς μετά την υπογραφή των άλλων 4 οδικών αξόνων, η νέα σύμβαση παραχώρησης για τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα είναι γεγονός.

Η τροποποιημένη σύμβαση έχει ισχύ από τις 9 Δεκεμβρίου μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και της Παραχωρησιούχου Μορέας ΑΕ (που αποτελείται από τους ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, J&P ΑΒΑΞ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ) καθώς όπως αναφέρεται στην αρχή του σχετικού κειμένου "κυρώνεται και αποκτα ισχύ η από 9.12.2015 Συμφωνία Τροποποίησης Διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης". Αυτό σημαίνει και το τέλος της αναμονής για το έργο, τους κατοίκους αλλά και τους επαγγελματίες και την έναρξη των εναπομεινουσών εργασιών.

Εχθές 12 Δεκεμβρίου η σχετική τροποποιημένη σύμβαση κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων για να κυρωθεί πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη (μαζί με το 2ο πακέτο προαπαιτουμένων για τη δόση του 1 δις ευρώ). Η κύρωση της αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα ενώ μετά θα ξεκινήσει η περίοδος του reset, δηλαδή η περίοδος που το έργο επανεκκινείται και να αποκατατσταθούν όσα είναι σταματημένα, όπως η χρηματοδότηση από τις Τράπεζες και το Δημόσιο.


Σύμφωνα με τη νέα σύμβαση ο χρόνος υλοποίησης ορίζεται η 1η Ιανουαρίου 2016. Η ολοκλήρωση των έργων θα έχει χρονικό ορίζοντα 4 μηνών για τον κλάδο Λεύκτρο-Σπάρτη (δηλαδή για τις 30 Απριλίου 2016) και 8 μηνών για τα υπόλοιπα τμήματα που περιλαμβάνουν και την Περιμετρική Καλαμάτας (δηλαδή για τις 31 Αυγούστου 2016). Να σημειωθεί πως ο κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη στην αρχική του 4μηνη παράδοση θα αφορά τον αυτοκινητόδρομο και όχι τους παράπλευρους που θα ολοκληρωθούν στην προθεσμία των 8 μηνών.

Η χρονοαπόσταση μεταξύ Αθήνας-Σπάρτης αναμένεται να συρρικνωθεί στις 2 ώρες μεταμορφώνοντας για πάντα τις οδικές μεταφορές προς την Νότιο-Ανατολική Πελοπόννησο.

Το μέγιστο ποσό πρόσθετης περίοδο επιδότησης λειτουργίας από το Υπουργείο Υποδομών ορίστηκε σε 330εκ.ευρώ σε τρέχουσες τιμές, πράγμα που σημαίνει πως μέχρι το τέλος της διάρκειας της σύμβασης το συγκεκριμένο ποσό θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τον πληθωρισμό. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι λειτουργικές δπαάνες του παραχωρησιούχου σε αυτή την περίοδο έχουν εκτιμηθεί για 497.741.161 ευρώ.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 "σκοπός της συμφωνίας είναι η τροποποίηση συγκεκριμένων όρων ...προς αποκατάσταση της οικονομικής ισορροπίας η οποία έχει διαταραχθεί από την οικονομική και δημοσιονομική κρίση των τελευταίων 4 ετών και η οποία ήταν αδύνατο να προβλεφθεί κατά το χρόνο σύναψης της σύμβασης ...που θα επιτρέχει την εξυπηρέτηση του Δημοσίου συμφέροντος μέσω της συνέχισης, ολοκλήρωσης και λειτουργίας του σημαντικού αυτού έργου υποδομής".

Στη σύμβαση επίσης περιλαμβάνεται η αύξηση του χρόνου κατασκευής από 40 σε 84 μήνες, αναδεικνύοντας ουσιαστικά σε 44 μήνες τη συνολική καθυστέρηση για την ολοκλήρωση του έργου. Στα σημαντικότερα στοιχεία της σύμβασης είναι η ανώτατη ονομαστική απόδοση της δεσμευτικής επένδυσης στο 5%, η υποχρέωση των αρχικών μετόχων να καταβάλουν επιπλέον 20εκ.ευρώ για την πρόσθετη δεσμευτική επένδυση.

Μέσα στην σύμβαση υπάρχει πλέον η υποχρέωση του Μορέα να καταρτίσει πριν το τέλος της κατασκευαστικής περιόδου μελέτην για την ανάπτυξη συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων που θα προβλέπει χρονοδιάγραμμα το αργότερο 18 μηνών από την έναρξη υλοποίησης του.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και συχνή αναφορά στους "Δανειστές", καθώς σε πολλά σημεία γίνεται λόγος για έγκριση, βέβαίωση, σύμφωνη γνώμη. Η σύμβαση παραχώρησης λήγει στις 3 Μαρτίου 2038, χρόνος που ισχύει από την πρώτη σύμβαση. Αυτό σημαίνει πως σε αυτή τη σύμβαση η διάρκεια των 30 ετών δεν αλλάζει, σε αντίθεση με τη συμφωνία του 2013 στους άλλους αυτοκινητόδρομους που  η διάρκεια της σύμβασης δύναται να παραταθεί έως και 3 χρόνια επιπλέον. Η λήξη όλων των δανείων είναι στις 28 Φεβρουαρίου 2033.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ