2015-12-14 22:56:04
Φωτογραφία για Ηράκλειο: Διώξεις σε 29 δημοτικούς συμβούλους για το ρουσφέτι Κουράκη στη συνεργάτη του
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της τότε πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, της παράταξης Κουράκη, δηλαδή, διώκονται για το γνωστό "ρουσφέτι Κουράκη" στην τότε δημοτική σύμβουλο... Γιούλη Μπότη Μαθιουδάκη, υπόθεση την οποία είχε φέρει στο φως το Candianews . Στους δημοτικούς συμβούλους έχουν ασκηθεί διώξεις για την υπερψήφιση μιας απόφασης την οποία η ίδια η νομική υπηρεσία του δήμου θεωρούσε ότι δεν είχε νομική και ουσιαστική βάση και διαφώνησε. Την απόφαση αυτή δεν είχαν υπερψηφίσει δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο τότε πρόεδρος του ΔΣ, Δημήτρης Καρατζάνης. Μάλιστα ήδη έχουν πάρει την κλήση για ανάκριση και στις 16 Δεκεμβρίου πρόκειται να παρουσιαστούν οι πρώτοι.

Ο ίδιος πάντως ο τότε δήμαρχος, αν και πρωταγωνιστής στην υπόθεση, σε αυτή τη φάση δε διώκεται, καθώς δεν είναι μέλος του δημοτικού συμβουλίου, άρα δεν ψήφισε! Δε διώκεται επίσης η ίδια η κ. Μπότη, η οποία απουσίαζε από τη συνεδρίαση.


Από τα πρακτικά εμφανίζονται να έχουν υπερψηφίσει την απόφαση οι εξής δημοτικοί σύμβουλοι:

Αγαπάκης Δημήτριος, Αχλαδιανάκης Εμμανουήλ, Βαρδαβάς Κωνσταντίνος, Βασιλάκης Εμμανουήλ, Γιαλιτάκης Νικόλαος, Δολαψάκης Κωνσταντίνος, Ηλιαδάκης Αναστάσιος, Καμπανός Κωνσταντίνος, Καραντινός Γεώργιος, Κλάδος Βασίλειος, Κόκκορη - Παπαδάκη Ελένη, Κυπραίος Ανδρέας, Λαγκωνάκη Μαρία, Λαζαρίδης Αλέξανδρος, Μακαρώνας Γρηγόριος, Ματζαπετάκης Νικόλαος, Mαυρογιάννης Εμμανουήλ, Μηλάκης Εμμανουήλ, Μπολάκης Αριστείδης, Ξυλούρη - Ξημέρη Μαρία, Παρασύρης Γεώργιος, Παττακού - Επιτροπάκη Στυλιανή, Σισαμάκης Ευάγγελος, Σκουλατάκης Γεώργιος, Σπιθούρης Βασίλειος, Σπυριδάκης Δημήτριος, Στειακάκης Γεώργιος, Συγγελάκη Δέσποινα, Τσιλιμιγκάκη - Χρηστάκη Αμαλία.

Η κ. Μπότη ενοικίαζε κατάστημα του δήμου, το οποίο, κατά την αίτηση αποζημίωσης που κατέθεσε, πλημμύρισε και είχε καταστροφές στο εμπόρευμά της. Τότε ζήτησε ως αποζημίωση από τη δημοτική αρχή Κουράκη, στην παράταξη της οποίας ανήκε και ήταν δημοτική σύμβουλος, 205.000 την οποία μέχρι τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, στις 27 Μαρτίου 2014, μείωσε στις 160.000 ευρώ. Η ίδια, παράλληλα, όφειλε στο δήμο 91.000 ευρώ από ενοίκια. Έτσι, η πλειοψηφία τότε του δημοτικού συμβουλίου - με έντονες αντιρρήσεις και στο εσωτερικό της- αποφάσισε να δώσει τις 160.000 ως αποζημίωση. Το τελικό ποσό θα ήταν περίπου 70.000 ευρώ, αφού θα γινόταν συμψηφισμός του υπολοίπου με τα οφειλόμενα ενοίκια. (δείτε εδώ)

Η υπόθεση τότε προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μέσα στην παράταξη Κουράκη, αλλά και από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, ενώ και η νομική υπηρεσία του δήμου θεώρησε μη νόμιμη την απόφαση. Μη νόμιμη την έκρινε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ενώ ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έκανε έρευνα για την υπόθεση.

Επειδή η δημοτική αρχή Λαμπρινού δεν πλήρωσε το ποσό, η πρώην δημοτική σύμβουλος πήγε το δήμο στα δικαστήρια! Μάλιστα από το ποσό των 205.000 ευρώ που ζητούσε από το δήμο ως αποζημίωση για το ότι στο κατάστημά της, το οποίο ενοικίαζε από τη Λότζια, μπήκαν νερά της βροχής και καταστράφηκε εμπόρευμα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου της επιδίκασε τις 45.000 ευρώ. Ο δήμος πάντως δεν αποδέχεται ούτε αυτό το περιορισμένο ποσό και έκανε ήδη έφεση.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ