2015-12-15 01:17:21
Φωτογραφία για Όταν το «μαύρο» χρήμα στην Υγεία δεν λέει να ξεθωριάσει
Corruption

Βασιλική Αγγουρίδη - virus.com

Σημαντική διαφορά στην καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στην Υγεία και ασθενών θα μπορούσαν να κάνουν το 1,5 δισ. ευρώ στο οποίο υπολογίζεται ότι ανέρχεται το μαύρο χρήμα που συνεχίζει να διακινείται στο χώρο.

Παρά την κρίση, όμως, τις οικονομικές δυσκολίες και τις προθέσεις για καταπολέμηση του φαινομένου, ένα στους Έλληνες συνεχίζει να δίνει «φακελάκι», όπως καταδεικνύει μελέτη των καθηγητών Σουλιώτη, Τούντα και Λιαρόπουλου.

Συγκεκριμένα, το «φακελάκι περιέχει» από 200 ευρώ για μια απλή οφθαλμολογική επέμβαση έως και πάνω από 5.000 ευρώ για σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις. Βέβαια, όπως τονίζεται η κρίση «κατάφερε» να ρίξει τις τιμές και να περιορίσει το φαινόμενα, από το 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε επιστημονική εκδήλωση με θέμα τη Δωροδοκία και τη Δωροληψία στην Υγεία που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 28η θέση ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά στην ποιότητα του συστήματος υγείας και οι πολίτες δηλώνουν ότι δίνουν φακελάκι για να βελτιώσουν την πρόσβασή τους στις προσφερόμενες υπηρεσίες.


«5,5 δισ .ευρώ δίνουν οι Έλληνες το χρόνο από την τσέπη τους για την υγεία τους, πέρα από τα 12 δισ. που δίνουμε ως φορολογούμενοι ή μέσα από τις ασφαλιστικές μας εισφορές. Από αυτά το 1,5 δισ. «κινείται στο σκοτάδι», είναι παραοικονομία, είναι κάτι άδηλο και μόνο η φορολογική του μεταχείριση θα μπορούσε να αποδώσει στο κράτος 500 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο Αναπληρωτής Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Ν. Μανιαδάκης.

Όπως αναφέρθηκε, πάνω από τα μισά χρήματα, που πληρώνουν οι ασθενείς από τη τσέπη τους σε δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές μονάδες, δεν συνοδεύεται από απόδειξη.

Βέβαια, το φαινόμενο, εν πολλοίς, συνεχίζει να καλύπτεται από μυστήριο, αφού με δυσκολία οι πολίτες καταγγέλλουν τα περιστατικά αυτά.

Από το 2007 έχουν γίνει 428 καταγγελίες για γιατρούς του ΕΣΥ, από το 2009, 31 καταγγελίες για γιατρούς του ΙΚΑ και από το 2012, 4 καταγγελίες για φαρμακοποιούς του ΕΣΥ.

«Το 1/3 των γιατρών το ζητάει το φακελάκι. Το 1/3 το δέχεται, δεν το ζητάει. Αν του το προσφέρουν, το δέχεται και δεν τον διαπραγματεύεται. Και το 1/3 είναι κάθετοι δεν δέχονται καμία παροχή», ισχυρίστηκε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζής.

«Εφόσον το πειθαρχικό δίκαιο έχει βελτιωθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια ήταν δική μας απαίτηση έχει μπει σε σειρά, έχουν τιμωρηθεί γιατροί που έχουν γίνει η μαύρη κηλίδα του συστήγματος και αυτό θα πράττουμε σε αμέριστο βαθμό», δήλωσε ο Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης.

«Η διαφθορά θέλει 5, τον διαφθείροντα, τον διαφθειρόμενο, τον 3ο που επωφελείται και δεν συμμετέχει, το σύστημα, πολιτικοί, θεσμοί κλπ και βέβαια τα μίντια, άρα λοιπόν αυτή χώρα δεν θέλει να δει το βάθος της διαφθοράς, μένει σε έναν που δωροδοκείται», δήλωσε από την πλευρά του ο Καθηγητής Εγκληματολογίας του ΕΚΠΑ, Γ. Πανούσης

«Οφείλουμε όλοι μας να βοηθήσουμε, πρέπει να δούμε το πρόβλημα κατάματα και δεύτερον να βοηθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε οι ίδιοι εμείς μέσα στην πολιτεία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στους νόμους και με αυτόν τον τρόπο θα αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τον ιατρικό τουρισμό», ανέφερε ο Γραμματέας Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κ. Πάντος.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ