2015-12-17 19:35:04
Φωτογραφία για Πρόσβαση σε νέες θεραπείες μόνο για τους ασθενείς τελικού σταδίου!
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου 

- Virus.com.gr

Απαράδεκτοι περιορισμοί στον ΕΟΠΥΥ, που προσκρούουν ακόμη στις διεθνείς επιστημονικές κατευθυντήριες οδηγίες, εμποδίζουν την πρόσβαση των ασθενών με πρώιμη ηπατίτιδα C, στα καινούργια φάρμακα. Τη σχετική δυνατότητα «απολαμβάνουν» μόνο όσοι ασθενείς βρίσκονται πλέον σε τελικό στάδιο κίρρωσης, όπου η πορεία της υγείας και της ζωής τους είναι μάλλον… προδιαγεγραμμένη.

«Για το συγκεκριμένο θέμα εδώ και από τις αρχές του 2014, έχουμε επανειλημμένα λάβει τις δεσμεύσεις από τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας με πιο πρόσφατη αυτή του Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου, τον Οκτώβριο του 201» αναφέρει σχετικά ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας”, καλώντας το υπουργείων ο Υγείας και τη φαρμακοβιομηχανία σε άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για το κόστος της θεραπείας, «ώστε όλοι οι ασθενείς που έχουν ανάγκη, να έχουν την δυνατότητα να θεραπευτούν άμεσα».


Tα κριτήρια του ΕΟΠΥΥ για την πρόσβαση των ασθενών με ηπατίτιδα C σε νέες θεραπείες, αποκλείουν παντελώς όσους βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο της νόσου, ακόμη κι αν πάσχουν από άλλα σοβαρά νοσήματα όπως μεσογειακή αναιμία και ψυχιατρικά νοσήματα, ή/και από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, καθώς και όλους όσους τα παλιότερα θεραπευτικά σχήματα απέτυχαν να τους θεραπεύσουν.

«Τα κριτήρια πρόσβασης που έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ, είναι περιοριστικά και σαφώς δεν συνάδουν με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, τις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, ούτε καν με τις προτάσεις που εισηγήθηκε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος, ο μοναδικός επιστημονικός φορέας για τα νοσήματα του ήπατος που έχουμε την Ελλάδα» σημειώνει σχετικά ο «Προμηθέας».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τα κριτήρια δεν εξαιρούνται καν οι περιπτώσεις ασθενών για τις οποίες παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης της HCV όπως γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, ασθενείς υπό αιμοκάθαρση, σεξουαλικά ενεργοί ομοφυλόφιλοι άνδρες, ενεργοί χρήστες ναρκωτικών και έγκλειστοι! Πρόβλεψη δεν υπάρχει ούτε για τους ασθενείς με συλλοίμωξη HCV+HIV, παρά τις κατευθυντήριες οδηγίες διεθνών επιστημονικών οργανισμών βάσει των οποίων η κατηγορία θα πρέπει να έχει προτεραιότητα πρόσβασης σε νέες θεραπευτικές αγωγές.

Την αναζήτηση οριστικής λύσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πρόσβασης των ασθενών στις καινούργιες θεραπείες έχει θέσει στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων του, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας”. Παρά, όμως, τις επανειλημμένες δεσμεύσεις που έχει λάβει από τις αρχές του 2014 από τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, σχετικά με την επίσπευση των διαδικασιών διαπραγμάτευσης του κόστους των θεραπειών με την φαρμακοβιομηχανία, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί….
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ