2015-12-24 06:21:14
Φωτογραφία για Δημήτρης Καμμένος: Το νομοσχέδιο θα προκαλέσει έντονο διάλογο και προβληματισμό τις επόμενες μέρες
Δήλωση του Βουλευτή Δημητρίου Κ. Καμμένου για το νέο νομοσχέδιο που... παρέδωσαν στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου.

Το νέο Νομοσχέδιο για τη Παιδεία παρέδωσαν στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου εν μέσω κρίσης που έφερε μείωση στη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας φέτος κατά 22%.

Ενδεικτικά, το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει ολική επαναφορά των αιώνιων φοιτητών που είχαν διαγραφεί σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο ενώ, θα διατηρούν την ιδιότητα του φοιτητή μέχρι και τον τίτλο σπουδών. Ταυτόχρονα οι φοιτητές θα έχουν το δικαίωμα να διακόψουν τις σπουδές τους με έγγραφη αίτηση για όσα εξάμηνα ή μη επιθυμούν, χωρίς όμως να έχουν τη φοιτητική ιδιότητα στο σχετικό διάστημα.

Ακόμη, επαναφέρεται το πανεπιστημιακό άσυλο όπως ήταν πριν το νόμο Διαμαντοπούλου ενώ, επανέρχεται επίσης και η συμμετοχή των φοιτητών στην ανάδειξη των πρυτανικών εκλογών που είχε καταργηθεί και μάλιστα με τη χρήση κάλπεων.


Ο Βουλευτής Δημήτριος Κ. Καμμένος δήλωσε:

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο φαίνεται πως θα προκαλέσει έντονο διάλογο και προβληματισμό τις επόμενες μέρες. Η ανακοίνωση της επαναφοράς των αιώνιων φοιτητών που υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους ξεπερνά τις 150.000 δεν φαίνεται να εξυπηρετεί κανένα σκοπό ενώ, αντιθέτως δημιουργεί εκ νέου μια λιμνάζουσα κατάσταση στα Ιδρύματα.

Άλλωστε, η διάταξη του νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να διακόψουν τις σπουδές τους με έγγραφη αίτηση για όσα εξάμηνα ή μη επιθυμούν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει φαινόμενα που οι φοιτητές πράγματι για λόγους προσωπικούς δεν δύνανται να παρακολουθούν τα μαθήματα τους. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να προσκομίζουν δικαιολογητικά που πιστοποιούν την αδυναμία παρακολούθησης τους και να υπάρχει ένα εύλογο ανώτατο όριο διακοπής.

Η ανάδειξη των πρυτανικών εκλογών με τη συμμετοχή των φοιτητών που είχε καταργηθεί και μάλιστα με τη χρήση κάλπεων εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το αν θα γίνουμε και πάλι θεατές επεισοδίων κατά τη διάρκεια των εκλογών με τους φοιτητές να προσπαθούν να κλέψουν ή να καταστρέψουν τις κάλπεις. Προς αποφυγήν τέτοιων περιστατικών η ψηφοφορία μπορεί να διεξάγεται εξαρχής ηλεκτρονικά ώστε να αποφεύγονται τόσο οι συγκρούσεις όσο και οι προσπάθειες αλλοίωσης των αποτελεσμάτων.

Ένα ακόμη σοβαρό θέμα που δημιουργεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό είναι η επαναφορά του ασύλου το οποίο και θέτει εκ νέου θέμα περί ορθής διαχείρισης κρίσεων και εντάσεων γενικότερα.

Είναι γνωστό σε όλους μας πως το Πανεπιστημιακό άσυλο δυστυχώς δεν έχει να κάνει με τη διαφύλαξή του, μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου ως υπόθεση του φοιτητικού κινήματος και της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

Αντιθέτως, πολύ συχνά χρησιμοποιείται από άτομα που αντικειμενικά το υπονομεύουν με κάθε τρόπο. Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές αντιμέτωπη με βίαια περιστατικά τα οποία δυστυχώς δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει μόνη της. Ο χώρος της μετάδοσης των γνώσεων και των γραμμάτων δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από κανέναν και για κανένα ως ασπίδα κάλυψης των παράνομων ενεργειών του.

Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω πως οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι για το τομέα της Παιδείας που θα έπρεπε παραδοσιακά να χαρακτηρίζεται από καινοτόμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις αλλά, παρόλα αυτά υποφέρει για μια ακόμη φορά από αναχρονιστικές αντιλήψεις που μας γυρίζουν χρόνια πίσω.

Η αναβίωση πρακτικών που πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 30 χρόνια δεν θα καταφέρουν τίποτα παραπάνω από το να βυθίσουν στο σκοτάδι τη Παιδεία επαναφέροντας τη διαφθορά, ανάμεσα στους διδάσκοντες και τους φοιτητές και μετατρέποντας το Πανεπιστήμιο σε φυτώριο κομματικών στελεχών, ¨συνταξιούχων¨ φοιτητών και σε χώρο υπόθαλψης της ανομίας».

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ K. ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Βουλευτής Β’ Πειραιά

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ