2015-12-27 11:21:11
Φωτογραφία για Πολεοδομία επιπέδου ...TAXISNET στην Κρήτη!
Τι θα λέγατε αν μ' ένα κλικ στον υπολογιστή σας μπορούσατε να πάρετε πληροφορίες που θα αφορούσαν: το ακίνητο σας, τα όρια των οικισμών, το οδικό δίκτυο, τις αρχαιολογικές ζώνες και τις οριοθετήσεις των ρεμάτων; Και όχι μόνον αυτό!

Αν μπορούσατε εκτός από την πληροφορία να ζητούσατε και ένα πιστοποιημένο έγγραφο που θα μπορούσατε να το παίρνατε με ψηφιακή υπογραφή ... ξεγλιστρώντας από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, παρακάμπτοντας ουρές, ταλαιπωρία και χαμένες εργατοώρες;

Όσο κι αν ακούγεται μακρινό, στην Πολεοδομία Ηρακλείου είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν το φιλόδοξο σχέδιο και να κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα του πολίτη, που ακούει Πολεοδομία και του έρχεται στο μυαλό η ταλαιπωρία και η χαρτούρα χωρίς τελειωμό!

Το σχέδιο για την πρωτοποριακή εφαρμογή, που μόνο στο δήμο Θεσσαλονίκης έχει μέχρι σήμερα εφαρμοστεί, πρόκειται, όπως αποκαλύπτει στο Cretalive o αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης να συμβασιοποιηθεί άμεσα και έχει τον κωδικό «Δημιουργία Εφαρμογής Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS)» η οποία θα αφορά στο σύνολο τον  Καλλικρατικό Δήμο Ηρακλείου.


"Η εφαρμογή αυτή", μας εξηγεί ο κ. Αναστασάκης, "είναι ένα ακόμη βήμα υλοποίησης του στρατηγικού σχεδίου που έχει θέσει σε εφαρμογή η πολεοδομία για να βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχει στους δημότες. Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία Υποδομής Γεωχωρικών Πληροφοριών μέσω της οποίας θα καταστούν τα δημόσια γεωχωρικά δεδομένα του Δήμου, ελεύθερα και διαθέσιμα προς τους επαγγελματίες και του πολίτες χωρίς περιορισμούς δικαιωμάτων και με χρήση ανοιχτών προτύπων, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή οδηγία Inspire και την κείμενη νομοθεσία".

Και βέβαια το πιο σημαντικό είναι πως ο πολίτης δε θα μένει μόνο στην πληροφορία, αλλά θα μπορεί να την αξιοποιεί κιόλας, όπως γίνεται με το σύστημα TAXISNET του Υπουργείου Οικονομικών. "Η εν λόγω υποδομή θα αξιοποιήσει και έργα που υλοποιήθηκαν στο παρελθόν για τον καποδιστριακό δήμο Ηρακλείου, επικαιροποιώντας τα δεδομένα και αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες ακόμη και σε τετάρτου επιπέδου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ακόμη και την παροχή βεβαιώσεων με ψηφιακή υπογραφή άμεσα από τον υπολογιστή κάποιου χωρίς καμία γραφειοκρατία και χωρίς να χρειάζεται να προσέλθει στην υπηρεσία" προσθέτει ο αντιδήμαρχος.

Το άνοιγμα των δεδομένων, όπως ευελπιστούν στην Πολεοδομία Ηρακλείου, θα συμβάλλει στη βελτίωση της αξιοπιστίας αλλά κυρίως και στην μείωση του κόστους της προσφερόμενης υπηρεσίας αφού θα έχουν πλέον όλοι πρόσβαση σε πληροφορίες που μέχρι τώρα είναι δύσκολο, χρονοβόρο και ενδεχομένως κοστοβόρο να αποκτήσουν όπως:

→ Όρια οικισμών → Οδικό δίκτυο → Οριοθετήσεις αιγιαλού - παραλίας → Οριοθετήσεις ρεμάτων  → Τροποποιήσεις σχεδίου πόλης → Ρυμοτομικά σχέδια → Εγκεκριμένα ΓΠΣ-ΣΧΟΟΑΠ → Ζώνες προστασίας αρχαιοτήτων → Δασικές εκτάσεις → Ζώνες αντικειμενικών αξιών. Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα επέκτασης για ένταξη στην εφαρμογή και άλλων θεματικών ενοτήτων γεωχωρικών δεδομένων όπως:

→ Αρχείο Οικοδομικών Αδειών

→ Τεχνικών Έργων

 → Πρασίνου

→ Πολιτικής Προστασίας και Ετοιμορρόπων κατασκευών

→ Δημοτικής Περιουσίας

→ Παλιάς Πόλης.

Είναι προφανές, σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη, ότι με την υλοποίηση του έργου, υπηρετείται η διαφάνεια και η διαχειριστική υπευθυνότητα του Δήμου  Ηρακλείου ενώ επέρχεται σημαντική μείωση κόστους από την αποδοτικότερη λειτουργία του συνόλου του προσφερόμενων υπηρεσιών. Κοντός ψαλμός αλληλούια, για να δούμε αν μια υπηρεσία που αποτελούσε μέχρι πρόσφατα εφιάλτη για τον πολίτη, θα ξεπεράσει τους σκοπέλους και θα προσφέρει χρηστική πληροφορία κατά τα πρότυπα της Google maps!
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ