2015-12-30 19:45:13
Φωτογραφία για ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού στη Μακεδονία και τη Θράκη, με τις προβλέψεις της ΕΜΥ για πτώση της θερμοκρασίας να επαληθεύονται, ενώ σε αρκετές περιοχές άρχισε να χιονίζει από το απόγευμα της Τετάρτης. Ο διευθυντής του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Μπαρμπαρούσης, δήλωσε ότι χιονίζει στα ορεινά, σε υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα, των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται από την Ασπροβάλτα, μέχρι το Σοχό, αλλά και στον Χορτιάτη. Τα μηχανήματα της Περιφέρειας βρίσκονται στα σημεία όπου χρειάζεται και αποχιονίζουν.

Ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο 1.300 - 1.400 μέτρων. Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης, προβλήματα δεν αναμένεται να υπάρξουν τόσο από τα χιόνια, όσο από την πτώση της θερμοκρασίας, επειδή μέχρι την Πρωτοχρονιά προβλέπεται για περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ολικός παγετός. Σε ετοιμότητα είναι οι υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρη Παπαλεξίου δεν σημειώνονται χιονοπτώσεις.


Μέτρα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Μέτρα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας έχει λάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, οι υπηρεσίες έχουν στη διάθεσή τους δύο αλατιέρες, πέντε υδροφόρα οχήματα με θαλασσινό νερό και έξι μικρά φορτηγά αυτοκίνητα για μεταφορά αλατιού σε στενούς δρόμους. Ακόμη, έχουν τεθεί ήδη στη διάθεση των δημοτών 1.000 σάκοι των 15 κιλών με αλάτι αποχιονισμού σε 50 προεπιλεγμένα σημεία, κυρίως σε περιοχές που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα και συγκεκριμένα στην Άνω Πόλη, τις 40 Εκκλησιές, την Άνω Τούμπα και την Τριανδρία. Επιπλέον, όλες οι εποπτείες καθαριότητας του Δήμου είναι εφοδιασμένες με αλάτι σε σάκους, ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες διατηρούν διαρκή επικοινωνία με τον ΟΑΣΘ, ώστε να επέμβουν άμεσα για την ομαλή λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών.

Στο μεταξύ, ο Δήμος έλαβε έκτακτα μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων και κυρίως των αστέγων. Από αύριο έως και τη Δευτέρα θα παραμείνουν προσβάσιμοι και διαθέσιμοι οι θερμαινόμενοι χώροι του 4ου και 5ου Κ.Α.Π.Η. ώστε να παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλές. 

Τα συγκεκριμένα παραρτήματα του Κ.Α.Π.Η. θα παραμείνουν ανοικτά από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 19:00, και θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτές είναι το υπνωτήριο Αστέγων, που λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, στην οδό Ανδρέου Γεωργίου 13, τηλ. 2310 528811, από τις 17:00 το απόγευμα έως την επομένη ημέρα στις 11:00 και το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, που λειτουργεί, επίσης, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS, στην οδό Μοναστηρίου 62, τηλ. 2310527938, από τις 10:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα.

Επίσης, από το μεσημέρι της Τετάρτης άρχισε η κακοκαιρία στην περιοχή της Αττικής.

Το κρύο είναι τσουχτερό ακόμα και στα νότια προάστια του Νομού ενώ από το μεσημέρι χιονίζει στην Πάρνηθα. Χιονόνερο και τσουχτερό κρύο και στην Πεντέλη.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τις επόμενες ώρες αναμένεται να πλήξει τη χώρα σφοδρή κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 800 μέτρων.

Οι περιοχές που θα πληγούν περισσότερο είναι η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια και η Αττική. Στους νομούς Φθιώτιδας και Βοιωτίας θα σημειωθούν τα εντονότερα φαινόμενα ενώ στα λευκά θα ντυθούν και τα βουνά της Αττικής και της Εύβοιας. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν και την Πελοπόννησο με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας. 

Κρύο με βροχές και καταιγίδες αναμένεται και στη Δυτική Ελλάδα. 

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ