2015-12-31 21:36:12
Φωτογραφία για Οι...Γερμανοί δεν ξανάρχονται στην Κρήτη!
Οι…Γερμανοί δεν ξανάρχονται στην Κρήτη! Εδώ και 15 χρόνια είχαμε συνηθίσει πια... την ιδέα ότι ,τέτοιες μέρες, Γερμανοί από διάφορους επιστημονικούς κλάδους μέσω της Ακαδημίας «Τόμας Μόρους» ερχόταν στην Κρήτη και ασκούνταν στο ράβδισμα και τη συλλογή των ελιών . Και φέτος είναι…άφαντοι!

Τι συνέβη και δεν ήρθαν φέτος οι Γερμανοί στην Κρήτη; Γιατί αφού φεύγουν κάθε χρόνο ενθουσιασμένοι δεν το προγραμμάτισαν και φέτος; Φοβήθηκαν κάτι; Έχει σχέση με τα…πολιτικά και τις εξελίξεις;

“Τίποτα από από όλα αυτά δεν έγινε. Δυστυχώς πήγε κάτι στραβά στον προγραμματισμό” λέει ο κ.Σταμάτης Λυμπερόπουλος που επί 15 χρόνια είναι η ψυχή αυτού του προγράμματος.

“Είναι και για μένα πλήγμα που δεν μπορέσαμε φέτος να κάνουμε αυτό το τουρ που κάθε χρόνο τους εντυπωσιάζει στην Κρήτη. Μηχναικοί, δικηγόροι, γιατροί και πολλοί άλλοι μπαίνουν στο συνεργείο για να ραβδίσουμε και να μαζέψουμε ελιές, βλέπουν όλη τη διαδικασία, πηγαίνουμε στο ελαιοτριβείο και φυσικά γίνεται γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης. Δεκαπέντε χρόνια ήταν θεσμός πλέον” τονίζει ο κ.Λυμπερόπουλος που κι ο ίδιος έχει…πολιτογραφηθεί κρητικός.


«Φέτος τα πράγματα πήγαν στραβά ακόμη και για τη Γερμανία. Η γραμματεία ήταν απασχολημένη σε διάφορα ζητήματα στο εξωτερικό, άργησαν πολύ να ανακοινώσουν το ταξίδι στην Κρήτη. Κι έτσι δεν υπήρχε χρόνος να το ετοιμάσουμε. Ξέρετε οι Γερμανοί σε αυτά θέλουν χρόνο, προγραμματισμό» λέει ο κ.Λυπερόπουλος που για μια ακόμη φορά απορρίπτει άλλες σκέψεις, δεύτερες ότι μπορεί να συνέβη κάτι άλλο.

«Μόνο αυτό που σας λέω , τίποτα άλλο. Περνούσαν άλλωστε τόσο καλά στην Κρήτη όλα αυτά τα χρόνια οι εκατοντάδες που έχουν έρθει που ήταν οι καλύτεροι διαφημιστές!» αναφέρει

“Προπέρυσι ήρθαμε με 30 άτομα από την περιοχή της Βεστφαλίας για να ραβδίσουμε ελιές, να δούμε από κοντά την παραγωγή σε όλα τα στάδια, χωράφι, λιομάζωμα, ελαιοτριβείο, αλλά πόνεσε η ψυχή μας αφού δεν υπήρχε σοδειά, βεντέμα που λέτε στην Κρήτη. Οι φίλοι μας οι Γερμανοί πήραν μια μικρή ιδέα για τον κόπο του κρητικού που πάει χαμένος, να περιμένει όλη την χρονιά και να μην βγάζει τίποτα” , λέει ο κ. Σταμάτης Λυμπερόπουλος

Κι ευτυχώς για τους Γερμανούς της «Τόμας Μόρους που ο Δημοσθένης Σαπουντζάκης στους Ζωφόρους είχε μεριμνήσει να κρατήσει κάποιες ρίζες ελιές αράβδιστες για να μπορέσουν οι επισκέπτες να πάρουν έστω μια ιδέα για το τι σημαίνει συλλογή ελαιοκάρπου.

Ο ίδιος ο κ.Λυμπερόπουλος δηλώνει έτοιμος να αναλάβει δράση για να μη χαθεί το πρόγραμμα.

«Είμαι ήδη σε επαφή με τα λαϊκά πανεπιστήμια και θα το συνεχίσουμε το πρόγραμμα. Το χρωστάμε στους κρητικούς και τοσους φίλους πια στη Γερμανία» καταλήγει.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ