2016-01-04 10:01:07
Φωτογραφία για Παναγιώτης Ψυχάρης: Μεγάλες εκκρεμότητες με γιατρούς και δομές του ΕΟΠΥΥ και του ΠΕΔΥ
Σε πλήρη αποδυνάμωση οδηγούνται οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας του ΠΕΔΥ, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα της ένταξης στο ΕΣΥ των πρώην γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

IATRONET.GR

Μαύρη τρύπα θυμίζει το εγχείρημα της δημιουργίας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Το σύστημα στο οποίο θα στηριζόταν η πρωτοβάθμια φροντίδα δεν έχει οδηγήσει πουθενά, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν όλα τα κρίσιμα θέματα που τους γιατρούς που το στελεχώνουν.

Το ΠΕΔΥ διοικείται πλέον από το ΕΣΥ, μέσω των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), ενώ στο σύστημα Υγείας πρέπει κανονικά να υπαχθούν και οι γιατροί που υπηρετούσαν στις πρώην μονάδες του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο ΠΕΔΥ.

Αποκαλυπτικές είναι οι επισημάνσεις του Παναγιώτη Ψυχάρη (φωτό), προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ).


Σύμφωνα με τον κ. Ψυχάρη, η κατάσταση έχει σήμερα ως εξής:

Έχει παρέλθει ένας χρόνος και πλέον από την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων της πράξης ένταξης των γιατρών της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και έως τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί η ολοκλήρωση και της μισθολογικής ένταξης στον κλάδο γιατρών ΕΣΥ, όπως ρητά ορίζει ο νόμος μέσα σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν παραβιασθεί πλήρως.

Το ίδιο ισχύει και για όσες άλλες ΥΠΕ κωλυσιεργούν ακόμη και δεν εφαρμόζουν το νόμο για τους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της 3ης της 4ης ΥΠΕ, οι οποίες προφανώς ως μέτρο εκδικητικότητας εναντίον όσων γιατρών άσκησαν το συνταγματικό δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια, δεν εξέδωσαν αρχική πράξη ένταξης με αντίστοιχους βαθμούς κλάδου ΕΣΥ, με αποτέλεσμα οι παραπάνω γιατροί να είναι πλήρως εκτεθειμένοι εργασιακά και μισθολογικά.

Επιπλέον, γιατροί των 3ης και 4ης ΥΠΕ που δεν έχουν κλείσει τα ιατρεία τους είναι απολυμένοι με διοικητικές πράξεις αναδρομικά (!) ενώ εργάζονται στο ΠΕΔΥ με δικαστικές αποφάσεις.

Απόφαση

Σε πλήρη αντίθεση προς όσα διεκήρυσσε προ διετίας η κυβέρνηση, ως αξιωματική αντιπολίτευση, για πλήρη πολιτική στήριξη των γιατρών του τότε ΕΟΠΥΥ, ανέχεται τον νόμο του Άδωνι Γεωργιάδη.

Γιατροί που κέρδισαν με δικαστική απόφαση την επαναπρόσληψή τους, δεν προσλαμβάνονται γιατί έτσι αποφασίζει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ.

Παρά τη δηλωμένη πλήρη στήριξη και συμπαράσταση του πρωθυπουργού προς τους απεργούς τότε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, μέχρι τώρα δεν έχει ανταποκριθεί σε ανάλογο, από τριμήνου αίτημα ακρόασης του κλάδου.

Οι μονάδες του ΠΕΔΥ έχουν αφεθεί σε κατάρρευση και πλήρη απαξίωση, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις περί προθέσεων στήριξης των δομών του δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και παρά την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης τους.

Μυτιλήνη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η μονάδα της Μυτιλήνης που στην παρούσα φάση και λόγω του ειδικού έργου που επιτελεί, αντί να ενισχυθεί, μεθοδεύονται αποσπάσεις προσωπικού, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες μονάδες στο χώρο ευθύνης της 2ης ΥΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Ψυχάρη, προκαλεί πλήρη απογοήτευση το γεγονός ότι γιατροί που έχουν επανέλθει με δικαστικές αποφάσεις και κατά συνέπεια εργάζονται στο ΠΕΔΥ από πολλούς μήνες έως και ενάμισι χρόνο με το συγκεκριμένο καθεστώς, παραμένουν κατά προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο απλήρωτοι.

Η Ομοσπονδία – αναφέρει – παρακολουθεί και βρίσκεται σε ετοιμότητα. Έχει όλα τα στοιχεία προκειμένου να αποδείξει συνεπείς ή μη ενέργειες σε σχέση με προηγούμενες διακηρυγμένες αρχές, αλλά έχει και την εμπειρία του αγώνα, όταν παραβιάζονται αρχές, δίκαιο και κανόνες.
Δ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ