2016-01-06 17:02:15
Φωτογραφία για Σοβαρές καταγγελίες από τον Παύλο Πολάκη στο Νοσοκομείο Χανίων και δεσμεύσεις για στήριξη του ΕΣΥ
efimeridaki.gr       -   ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ  -

Η ουσιαστική και έμπρακτη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με προσωπικό και πιστώσεις αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, τόνισε σήμερα από τα Χανιά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, επισημαίνοντας ότι ήδη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής αναφορικά με την ταχύτητα στις διαδικασίες πρόσληψης ιατρικού και λοιπού προσωπικού. «Με μεγάλη προσπάθεια το Σύστημα αρχίζει να ισορροπεί» και «μέσα στο 2016 πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μία σαφής πορεία αντιστροφής και βελτίωσης της κατάστασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πολάκης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Χανίων στις 11 το πρωί και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη, παρουσία και της βουλευτού Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλιας Βαγιωνάκη, στη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε αναλυτικά από εκπροσώπους των εργαζομένων για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα και τις εκκρεμότητες του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της Δυτικής Κρήτης και εν συνεχεία έκανε μια μακροσκελή τοποθέτηση, διάρκειας άνω των 30 λεπτών, που, εκτός από απαντήσεις σε ζητήματα τα οποία ετέθησαν, περιελάμβανε μια σειρά από σοβαρές καταγγελίες.


Ειδικότερα, ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κατήγγειλε τα εξής:

• «Το νομοσχέδιο πήγε πίσω τις προηγούμενες ημέρες, γιατί ένας παρακρατικός μηχανισμός, ο οποίος λειτουργεί και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έφτιαξε κάποιες οικονομικές εκθέσεις ακριβώς για να κοπεί το νομοσχέδιο. Σε αγαστή συνεργασία με κάποιους άλλους. Διότι έχουμε την κυβέρνηση, αλλά την εξουσία δεν την έχουμε ακόμα. Θα την αποκτήσουμε. Να είναι σίγουροι κάποιοι γι” αυτό».

• «Παραλάβαμε 434 θέσεις που είχαν ολοκληρωθεί οι κρίσεις και οι οποίες αραχνιάζανε στο Υπουργείο. Γιατί; Γιατί έτσι γουστάρανε. Δεν υπάρχει απάντηση. Γιατί έτσι. Δεν έφταιγε η απαγόρευση προσλήψεων. Αφού ήταν εγκεκριμένες οι θέσεις. Δεν διορίζανε. Δεν γουστάρανε. Γιατί θέλανε να γκρεμίσουν το Σύστημα. Και ο Άδωνις και ο Βορίδης και οι υπόλοιποι θέλανε να γκρεμιστεί το Σύστημα».

• «Ένας από τους μεγαλύτερους πελατειακούς μηχανισμούς που υπήρχε και υπάρχει είναι τα Νοσοκομεία. Και το λέω πολύ καθαρά και αυτό είναι έτσι. Η επίθεση που δεχόμαστε έχει να κάνει με το ότι αυτή η κυβέρνηση, ο πρώτος μηχανισμός που εξάρθρωσε, του προηγούμενου πελατειακού και παραοικονομούντος κράτους, είναι των Νοσοκομείων. Διότι οι 130 διοικητές και υποδιοικητές που υπήρχαν, στην πλειοψηφία τους, μείνανε κάποιοι, διαχειρίζονταν -και τα λέω έτσι, δηλαδή- ελέγχανε 300 με 400 χιλιάδες ψήφους και διαχειρίζονταν 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν».

• «Ένας μηχανισμός στο Υπουργείο μέσα, ναι είναι σαπημένος και το λέω έτσι.

• «Ξεκινάμε και μια συμφωνία για να βάλουμε μπροστά το εργοστάσιο του πλάσματος στους Θρακομακεδόνες, το οποίο «έφαγε» 16 εκατ. ευρώ και το οποίο τώρα αραχνιάζει. Γιατί δεν τους ένοιαζε να γίνεται δουλειά, τους ένοιαζε να παίρνουν τη μίζα από τα έργα. Γιατί είπατε και τη μαγική λέξη, τη ΔΕΠΑΝΟΜ. Μαύρο ταμείο πολλών κομμάτων του παρελθόντος η ΔΕΠΑΝΟΜ. Γιατί περί τέτοιου επρόκειτο, η ΔΕΠΑΝΟΜ».

• «Για να μετακινηθεί ένας υπάλληλος από το Βενιζέλειο στα Χανιά, ας πούμε, ή από την Πελοπόννησο στην Κρήτη πρέπει να υπογράψουν τα Υπηρεσιακά, οι διοικητές, οι διοικητές των ΔΥΠΕ και μετά πρέπει να υπογράψουν τρεις υπουργοί, για ένα πράγμα το οποίο είναι με το πάτημα ενός κουμπιού. Για την πράξη μεταφοράς πίστωσης. Ο Υπουργός Υγείας, ο Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ο Υπουργός Οικονομικών. Για να πουν ότι θα φύγει ο λογαριασμός του από τα Χανιά για να πάει στο Ηράκλειο. Και βέβαια αυτό, που το έκανε ένας από τους δύο υποψηφίους, τώρα, προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, το έκανε γιατί έπρεπε να υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος. Έπρεπε να φτάσεις να προσκυνήσεις εμένα. Να μου το χρωστάς. Έτσι είχε στηθεί αυτός ο μηχανισμός. Ότι πρέπει να φτάσεις να παρακαλέσεις τον Υπουργό, για να βάλει την υπογραφή της πράξης μεταφοράς πίστωσης».

• Για τις προμήθειες: «Ετοιμάζεται μια πολύ μεγάλη δουλειά, η οποία θα είναι και το τσάκισμα της καρδιάς της διαπλοκής στον χώρο της Υγείας. Γιατί αυτό είναι το παραμύθι. Εκεί είναι όλο το ζουμί. Μιλάνε για παραοικονομία στην Υγεία κ.λπ. κ.λπ. και θεωρούν το φακελάκι των γιατρών, των παράνομων αμοιβών. Το φακελάκι των γιατρών, το οποίο σαφώς και είναι καταδικαστέο, σαφώς και δεν έχει γίνει τίποτα για να κυνηγηθεί, για να το λέμε στην πραγματικότητα, τα προηγούμενα χρόνια, είναι το 10% της παραοικονομίας στην Υγεία. Τα υπόλοιπα είναι το μαύρο χρήμα από υλικά, φάρμακα και αντιδραστήρια. Και μέσα από εκεί έχει παιχτεί και όλο το παιχνίδι και των σχέσεων της διαπλοκής τα προηγούμενα χρόνια. Είμαι πεπεισμένος ότι από τα 11 δισ., τα οποία είναι στον χώρο της Υγείας και τα οποία φεύγουν από κρατικό χρήμα, δηλαδή είτε από κρατικό προϋπολογισμό είτε από Ασφαλιστικά Ταμεία -και μιλάω για Νοσοκομεία και για τον ΕΟΠΥΥ- μπορούμε να κάνουμε μια εξοικονόμηση, που πρέπει να ξαναπέσει στο Σύστημα, γιατί εκεί είναι και η λύση, τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ. Και αυτά που σας λέω δεν είναι αέρας, είναι υπολογισμένα».

• «Το outsourcing» (υπηρεσίες στα Νοσοκομεία, όπως σίτιση, καθαριότητα, ασφάλεια), «το 2011 ήταν 90 εκατ. ευρώ. Το 2015 έφτασε στα 280. Γιατί; Για πείτε μου, γιατί; Θα σας απαντήσω εγώ και το λέω έτσι πολύ χύμα. Διότι με την οριζόντια περικοπή που έγινε σε φάρμακα, υλικά και αντιδραστήρια, δεν περίσσευε μίζα. Πήγαινε σε συγκεκριμένα χέρια. Οπότε ανεβάσαμε το outsourcing για να κονομήσουμε από εκεί. Και το λέω έτσι. Και παίρνω την πλήρη ευθύνη αυτού που λέω. Δεν μπορεί το 2011 να είναι 90 εκατ. ευρώ το outsourcing και το 2015 να είναι 280».

Αναλυτικότερα:

«ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΙΣΟΡΡΟΠΕΙ ΤΟ ΕΣΥ»

Αρχικά, ο κ. Πολάκης επεσήμανε πως «είναι σαφές ότι παρότι δεν μου αρέσει αυτή η κατάσταση, «παραλάβαμε καμμένη γη» και κολοκύθια, όταν κάθισα μαζί με τον Ανδρέα στην καρέκλα τον Σεπτέμβρη ένιωσα σαν να έχεις ένα συναρμολογούμενο παιχνίδι, σαν τα lego τα παλιά, με τα κυβάκια που ενώναμε, από το οποίο κάθε μέρα που παίρναγε φεύγανε κομμάτια. Κάθε μέρα δεχόμαστε δεκάδες, εκατοντάδες τηλεφωνήματα απ” όλη την Ελλάδα. Λείπει αυτό, γίνεται αυτό εκεί, δεν έχει οξυγόνο η Κως, δεν έχει καθαρίστρια η Ιεράπετρα, δεν έχουν γιατρούς τα Γρεβενά, δεν υπάρχει ΕΚΑΒ παραδίπλα, κ.λπ. Μια κατάσταση πραγματικά χαοτική. Είναι σαφές ότι μετά από πέντε χρόνια μνημονιακών πολιτικών το Σύστημα έχει έρθει στα όριά του. Πραγματικά στα όριά του. Με μεγάλη προσπάθεια -και δεν θα μιλήσω τώρα θεωρητικά, θα μιλήσω πολύ πρακτικά, με το τι κάναμε τρεις μήνες, όχι τι θα κάνουμε- το Σύστημα αρχίζει να ισορροπεί. Είμαι πολύ ακριβής σε αυτό που λέω. Αρχίζει να ισορροπεί. Μέσα στο 2016 πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μία σαφής πορεία αντιστροφής και βελτίωσης της κατάστασης. Όταν παραλάβαμε, τα Νοσοκομεία, ενώ έπρεπε από τον κρατικό προϋπολογισμό να έχουν πάρει 1 δισ. 25 εκατ. ευρώ -είχε εγγραφεί από το 2014, από την προηγούμενη κυβέρνηση- είχαν πάρει μέχρι τον Σεπτέμβρη 300 εκατ. ευρώ συνολικά. Δηλαδή είχαν περάσει οκτώ μήνες και είχαν πάρει λιγότερο από το ένα τρίτο της χρηματοδότησης. Αυτή τη στιγμή, μετά τις 31/12, τα Νοσοκομεία έχουν πάρει πραγματικό χρήμα, όχι αέρα κοπανιστό, 1 δισ. 175 εκατ. ευρώ. Έχει γίνει έτσι όπως το λέω».

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Ακολούθως, ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι «για πρώτη φορά, μετά από πάρα πολλά χρόνια, μπορεί να πω και δεκαετία, ο ΕΟΠΥΥ έδωσε μια σειρά από χρήματα για νοσήλεια στα Νοσοκομεία» και πρόσθεσε: «Βάλαμε μπροστά κατευθείαν και ολοκληρώσαμε την προκήρυξη των 985, που απ” ό,τι με ενημέρωσαν από το ΑΣΕΠ τα προσωρινά αποτελέσματα θα βγουν στις 10 του Γενάρη. Η κατανομή είχε γίνει πριν, θα αρχίσουμε να διορίζουμε από τον προσωρινό πίνακα, κατευθείαν, και αν υπάρχουν ενστάσεις θα λυθούν μετά. Με στοιχεία 31/12, διορίσαμε -και αυτό είναι παγκόσμιο ρεκόρ- 617 επικουρικούς γιατρούς σε όλη την Ελλάδα. Από αυτούς έχουν αρνηθεί να πάνε στις θέσεις τους γύρω στους 120. Πεντακόσια άτομα είναι μεγάλη ένεση στα Νοσοκομεία της χώρας. Σε τρεις μήνες μέσα. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ. Κι έγινε με ένα, το λέω έτσι, μαστίγωμα του μηχανισμού του Υπουργείου, το οποίο είχε μάθει να λειτουργεί δεν ξέρω κι εγώ πώς».

Αναφερόμενος στην πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού, ο κ. Πολάκης υπογράμμισε ότι «παραλάβαμε 434 θέσεις που είχαν ολοκληρωθεί οι κρίσεις και οι οποίες αραχνιάζανε στο Υπουργείο. Γιατί; Γιατί έτσι γουστάρανε. Δεν υπάρχει απάντηση. Γιατί έτσι. Δεν έφταιγε η απαγόρευση προσλήψεων. Αφού ήταν εγκεκριμένες οι θέσεις. Δεν διορίζανε. Δεν γουστάρανε. Γιατί θέλανε να γκρεμίσουν το Σύστημα. Και ο Άδωνις και ο Βορίδης και οι υπόλοιποι θέλανε να γκρεμιστεί το Σύστημα. Από αυτούς έχουν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ 80. Και είναι άλλοι 200, οι οποίοι είναι στη γύρα. Διότι, υπάρχει μία διαδικασία, η οποία δεν θέλει χάιδεμα, θέλει τσάκισμα. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Διότι, στο νομοσχέδιο βάζουμε όριο τρεισήμισι μήνες στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα, το οποίο, δηλαδή, είναι γελοίο. Ξέρουμε ότι κάποιοι διευθυντές φεύγουνε στο τέλος του χρόνου. Γιατί έξι μήνες πριν δεν μπορεί να προκηρύσσεται η θέση; Βάζουμε τη δυνατότητα αυτή και στο νομοσχέδιο, το οποίο υπάρχει. Η απάντηση είναι πολύ συγκεκριμένη. Διότι, τα προηγούμενα χρόνια, λειτουργούσε… Ξέρετε, ένας από τους μεγαλύτερους πελατειακούς μηχανισμούς που υπήρχε και υπάρχει είναι τα Νοσοκομεία. Και το λέω πολύ καθαρά και αυτό είναι έτσι. Η επίθεση που δεχόμαστε έχει να κάνει με το ότι αυτή η κυβέρνηση, ο πρώτος μηχανισμός που εξάρθρωσε, του προηγούμενου πελατειακού και παραοικονομούντος κράτους, είναι των Νοσοκομείων. Διότι οι 130 διοικητές και υποδιοικητές που υπήρχαν, στην πλειοψηφία τους, μείνανε κάποιοι, διαχειρίζονταν -και τα λέω έτσι, δηλαδή- ελέγχανε 300 με 400 χιλιάδες ψήφους και διαχειρίζονταν 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν».

Εν συνεχεία, ο κ. Πολάκης είπε ότι «ένας μηχανισμός στο Υπουργείο μέσα, ναι είναι σαπημένος και το λέω έτσι. Κι έχει πάρει μπροστά με πολύ μεγάλη προσπάθεια για να κάνει αυτά που έχει κάνει αυτούς τους τελευταίους μήνες.Θα σας πω ένα παράδειγμα. Πετάγομαι από το ένα στο άλλο, αλλά όλα το ίδιο είναι τελικά. Προκηρύξαμε προχθές και «θάφτηκε» από τα ΜΜΕ αυτό, τον διαγωνισμό του ορολογικού ελέγχου του αίματος, ο οποίος γίνεται σε 96 αιμοδοσίες σε όλη τη χώρα και οποίος μας κόστιζε μέχρι πέρυσι 26.700.000 ευρώ. Τώρα τον προκηρύσσουμε μέσω ΕΚΕΑ, θα γίνεται σε τέσσερα κέντρα στην Ελλάδα (Βενιζέλειο, Ρίο, ΕΚΕΑ Αθήνας και ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης) και θα κοστίζει, «οροφή», 6.700.000 ευρώ. Ψάχνανε ισοδύναμο για το πεντάευρο. Μόνο από αυτό είναι 20 εκατ., για παράδειγμα. Και υπάρχουν και άλλα τέτοια, πολλά. Και βέβαια θα γίνεται και πιο πιστοποιημένος και θα μπορείς να χρησιμοποιείς και το πλάσμα και όλα τα παράγωγα και ξεκινάμε και μια συμφωνία για να βάλουμε μπροστά το εργοστάσιο του πλάσματος στους Θρακομακεδόνες, το οποίο «έφαγε» 16 εκατ. ευρώ και το οποίο τώρα αραχνιάζει. Γιατί δεν τους ένοιαζε να γίνεται δουλειά, τους ένοιαζε να παίρνουν τη μίζα από τα έργα. Γιατί είπατε και τη μαγική λέξη, τη ΔΕΠΑΝΟΜ. Μαύρο ταμείο πολλών κομμάτων του παρελθόντος η ΔΕΠΑΝΟΜ. Γιατί περί τέτοιου επρόκειτο, η ΔΕΠΑΝΟΜ».

Και ο κ. Πολάκης πρόσθεσε: «Δώσαμε την παράταση, όπως είχαμε υποσχεθεί και υπερβαίνοντας το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, που είναι σαφής ένδειξη της στήριξης του Συστήματος, για περίπου 1.100 άτομα, επικουρικούς γιατρούς και λοιπό προσωπικό, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να έχει φύγει από 31/12 και το οποίο πήγε 30/9. Θα προκηρύξουμε τους 90 για την Πρωτοβάθμια και τους 600 γιατρούς για τα Νοσοκομεία. Τους 90 μάλλον μέσα στον Γενάρη, γιατί πρέπει να περάσει το νομοσχέδιο πρώτα, γιατί με τη μεταφορά των Κέντρων Υγείας από τα Νοσοκομεία στις ΔΥΠΕ, υπάρχει θέμα σύστασης στις θέσεις. Αυτός είναι ο λόγος που δεν προκηρύχθηκε μαζί με τις 985 και είναι και οι 1.800, τους οποίους θα μπορούσαμε να τους βγάλουμε και αυτούς τον Γενάρη, αλλά θα περιμένουμε να βγουν οι οριστικοί πίνακες της πρώτης προκήρυξης, ούτως ώστε να χρησιμοποιηθεί αυτή και για την άλλη προκήρυξη των 1.800. Εκεί θα μπορούμε να κάνουμε μια συγκεκριμένη παρέμβαση. Μας έχει έρθει από πολλές μεριές το θέμα τού ότι νοσηλευτικό είναι και οι τραυματιοφορείς, είναι και οι βοηθοί θαλάμων, γιατί εκεί μπλοκάρει το Σύστημα και όντως υπάρχει τέτοιο θέμα. Το έχουμε δει και θα υπάρξει μία πρόβλεψη για εκεί και ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει για την κατανομή αυτή, θα γίνει», ανέφερε και τόνισε ότι «βγαίνει επίσης μια προκήρυξη επικουρικού προσωπικού, 570 άτομα, που υπογράφτηκε. Θα γίνει η κατανομή. Αυτό θα γίνει μέσα στον Γενάρη. Υπογράφτηκε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου πριν από δέκα ημέρες».

Μάλιστα, ο κ. Πολάκης τόνισε ότι «είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά πολλά χρόνια, που γίνεται μια τέτοια μαζική ένεση προσωπικού στο Σύστημα της Υγείας. Σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί η κατάσταση σε αυτούς τους καιρούς των μνημονίων, της κακομοιριάς, του συμβιβασμού που κάναμε τον Ιούλιο και σε όλα αυτά. Και επίσης είναι σαφές και φαίνεται και στον πρϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς ότι τα Νοσοκομεία έχουν 300 εκατ. ευρώ παραπάνω χρηματοδότηση και ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει περίπου 500 με 600 εκατ. ευρώ παραπάνω χρηματοδότηση. Αυτά δεν είναι αέρας κοπανιστός. Υπάρχει σαφής πολιτική δέσμευση. Κοιτάξτε… Τον Σεπτέμβρη, που παραλάβαμε, τα Ασφαλιστικά Ταμεία είχαν δώσει στον ΕΟΠΥΥ 1 δισ. 800 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, με προχθεσινά στοιχεία, έχουν δώσει 3 δισ. 580 εκατ. ευρώ. Δεν είναι πραγματικότητα ότι δεν δίνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Δίνουν. Υπάρχει το θέμα των συντάξεων, αλλά υπάρχει και σαφής πολιτική επιλογή, πλέον, και με εντολή και του ίδιου του Πρωθυπουργού, ότι του χρόνου το χρήμα, το οποίο θα διαθέσουν τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ θα είναι τουλάχιστον -πραγματικό χρήμα μιλάω- 4 δισ. ευρώ».

ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

Ο κ. Πολάκης επεσήμανε, ακόμη, ότι «αναρχία υπάρχει, σε συνδυασμό με μίζα και διαπλοκή. Τα Νοσοκομεία πέρυσι είχαν τη δυνατότητα να παραγγείλουν 484 εκατ. ευρώ σε φάρμακα. Πεντακόσια πες. Μέχρι 10/12 είχαν παραγγείλει 420 εκατ. ευρώ. Και κάπου είχες Νοσοκομεία που λέγανε, μα δεν έχω, τέλειωσε ο κωδικός. Διότι, εδώ, ας πούμε, υπάρχει Ογκολογική Κλινική, χρησιμοποιεί ακριβά φάρμακα κι έχει έναν προϋπολογισμό αυτόν που έχει και το Νοσοκομείο στο Καρπενήσι, ας πούμε, το οποίο δεν έχει τέτοια κλινική ή δεν χρησιμοποιεί τέτοια φάρμακα, έχει ένα κωδικό, ο οποίος είναι χύμα στο κύμα. Έχει υπόλοιπο για τα φάρμακα. Αδιάθετο. Και προσέξτε τώρα, για να πάμε και παρακάτω, γιατί μου λένε κάποιοι γιατί αλλάζουμε τις Διοικήσεις κ.λπ. Για ένα λόγο τις αλλάξαμε, πέραν από τα υπόλοιπα. Από αυτά τα 420 εκατ., με στοιχεία πάλι μέχρι 15/12, μπορεί να έχουν αλλάξει λίγο, φάρμακα τα Νοσοκομεία έχουν πληρώσει 184 εκατ. ευρώ. Κι έχουν ταμειακό υπόλοιπο για να τα πληρώσουν τα υπόλοιπα. Για το outsourcing, δηλαδή τις υπηρεσίες που υπήρχαν, πέρυσι τα Νοσοκομεία είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν τέτοιες υπηρεσίες γύρω στα 280 εκατ. ευρώ. Λοιπόν. Αγόρασαν τόσο, 280, όχι σαν τα φάρμακα που αγόρασαν λιγότερο, και ξεπλήρωσαν μέχρι 10/12 317 εκατ. ευρώ. Όλοι οι διοικητές που έφυγαν έτρεχαν σαν τους τρελούς να υπογράφουν εντάλματα για να ξεπληρωθούν τα outsourcing και ο νοών νοείτο. Και την ίδια στιγμή έμεναν απλήρωτοι, ενώ υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα στα περισσότερα Νοσοκομεία, για φάρμακα, για υγειονομικό υλικό, για αντιδραστήρια. Προσέξτε. Το outsourcing, το 2011 ήταν 90 εκατ. ευρώ. Το 2015 έφτασε στα 280. Γιατί; Για πείτε μου γιατί; Θα σας απαντήσω εγώ και το λέω έτσι πολύ χύμα. Διότι με την οριζόντια περικοπή που έγινε σε φάρμακα, υλικά και αντιδραστήρια, δεν περίσσευε μίζα. Πήγαινε σε συγκεκριμένα χέρια. Οπότε ανεβάσαμε το outsourcing για να κονομήσουμε από εκεί. Και το λέω έτσι. Και παίρνω την πλήρη ευθύνη αυτού που λέω. Δεν μπορεί το 2011 να είναι 90 εκατ. ευρώ το outsourcing και το 2015 να είναι 280. Παρά τις αποχωρήσεις του προσωπικού, παρά το ένα, παρά το άλλο. Αυτή είναι η κατάσταση, για να μιλάμε με πραγματικούς όρους και όχι με αέρα κοπανιστό. Να πού είναι η διαφθορά. Και μάλιστα είχαν και το θράσος από τις κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου, τις Οικονομικές, διότι περί θράσους επρόκειτο, να μου φέρουν να υπογράψω κι εμένα και του Ανδρέα (σ.σ. Ξανθού) έναν προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά, που είχε ακριβώς τους ίδιους κεντρικούς κωδικούς. Δηλαδή να είναι 350 το outsourcing κ.λπ. Βέβαια έγινε αλλαγή, δεν το συζητάμε. Και βέβαια θα ελεγχθεί πολύ αυτό, έτσι; Και με τις συμβάσεις και τα πάντα. Γιατί ζητήσαμε από παντού να μας στείλουν τα στοιχεία των συμβάσεων που έχουν κ.λπ. Θα σας πω ένα άλλο παράδειγμα κι είναι ένα μήνυμα σε σχέση με το τι θα γίνει σε μια σειρά από πράγματα. Ξέρετε δύο Νοσοκομεία στην Αθήνα: Παμμακάριστος και Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων. Μικρά Νοσοκομεία. Είναι αντίστοιχα. Συμβάσεις καθαριότητας. Στο ένα Νοσοκομείο είναι η μοναδική Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που είναι στην Αθήνα. Στην Παμμακάριστο. Πόσο κοστίζει η καθαριότητα τον χρόνο; 46.000 ευρώ. Πόσο κοστίζει στο Πατησίων που το έχει μία ιδιωτική εταιρεία; 500.000 ευρώ. Παρόμοια Νοσοκομεία, 60, 70, 80 κλινών, πόσο είναι. Αυτή είναι η κατάσταση. Και λέμε πού πήγαν τα λεφτά και ποιοι τα φάγανε».

ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ

Ο κ. Πολάκης συνέχισε, λέγοντας ότι «οι νέοι διοικητές πρέπει να έχουν τρία προσόντα. Δεν με ενδιαφέρει πού ανήκανε. Έχουμε δώσει και δείγματα γραφής και στα Σφακιά τι έχουμε κάνει και με ποιους συνεργαστήκαμε και πώς. Τρία πράγματα πρέπει να έχουν: Πρώτον, να είναι καθαροί, να είναι τίμιοι. Το πρώτο είναι αυτό. Το δεύτερο είναι να ξέρουνε γράμματα, σημαίνει να μπορούν να διοικήσουν, να ξέρουν την πιάτσα, να ξέρουν τι συμβαίνει και όχι γενικώς και αορίστως. Και τρίτον, να συμφωνούν, προφανώς, με ένα πολιτικό σχέδιο στήριξης της Δημόσιας Υγείας, που είναι και κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα είναι ενισχυτικά. Και τα μεταπτυχιακά και οι ξένες γλώσεις και δεν ξέρω εγώ τι».
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ