2016-01-06 19:09:10
Φωτογραφία για Κόντρα για τη διαφυγή Βρετανού τζιχαντιστή
Έξι εβδομάδες αφότου ένας σημαντικός τζιχαντιστής, για τον οποίο... υπάρχουν υποψίες ότι είναι εκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους, διέφυγε από τη Βρετανία, η αστυνομία του έστειλε επιστολή απαιτώντας να παραδώσει το διαβατήριό του, τόνισε την Τρίτη Βρετανός βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, ο μασκοφόρος τζιχαντιστής που φαίνεται να σκοτώνει πέντε άτομα σε προπαγανδιστικό βίντεο του Ισλαμικού Κράτους φέρεται να είναι ο Σιντάρτα Δαρ, ένας Λονδρέζος, ο οποίος κάποτε πουλούσε παιδικά φουσκωτά πάρκα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέσα Μέι, σε παρουσία της στο κοινοβούλιο ερωτήθηκε πώς μπόρεσε ο Δαρ να ξεγλιστρήσει το 2014 από τη χώρα ενώ βρισκόταν υπό καθεστώς εγγύησης μετά από τη σύλληψή του ως ύποπτο μέλος μιας απαγορευμένης ομάδας και ως παρακινητής τρομοκρατικών πράξεων.

"Ακόμα και εάν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες, έχω αποδείξεις ότι ήταν ιδιαίτερα χαλαρές", είπε ο Άντι Μπέρναμ, εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος για θέματα εσωτερικών, στο κοινοβούλιο.


Ο Μπέρναμ είπε ότι είχε στην κατοχή του αντίγραφο επιστολής προς τον Δαρ που εξηγούσε τις συνθήκες της περιόδου εγγύησης - μεταξύ των οποίων ήταν και η παράδοση των ταξιδιωτικών του εγγράφων - το οποίο είχε σταλεί έξι εβδομάδες αφού ο τζιχαντιστής είχε εγκαταλείψει τη χώρα.

Σε μια επιστολή, του ζητούνταν να τηλεφωνήσει στην αστυνομία για να εξηγήσει την αλλαγή στις συνθήκες της ζωής του, είπε ο Μπέρναμ.

"Είναι εμφανές ότι ο κ. Δαρ είχε εγκαταλείψει αυτή τη χώρα πολύ πριν σταλεί η επιστολή. Όπως έχω πει, ανεξάρτητα από το ποιά άτομα εμφανίζονται στο βίντεο, το συγκεκριμένο άτομο έχει διαφύγει και η (υπουργός Εσωτερικών) πρέπει να δώσει απαντήσεις", είπε ο Μπέρναμ.

"Ακούγονται αυτά καθ' οιονδήποτε τρόπο ως σωστή αντιμετώπιση για τη σοβαρότητα των κατηγοριών;" ρώτησε το κοινοβούλιο.

Η Μέι, που αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις σχετικά με τις θεωρίες για τη ταυτότητα του τζιχαντιστή στο βίντεο ο οποίος έχει βρετανική προφορά, είπε ότι η Βρετανία είχε εντείνει τους ελέγχους εξόδου από τη χώρα και ότι η απόφαση να τεθεί ένας ύποπτος υπό αστυνομική εγγύηση ήταν επιχειρησιακό θέμα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ